BUX
37689

Bokros: a politikusok nem akarják megérteni

Az államháztartási reform mellett stabilizációra is szükség van a következő 18 hónapban - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Globális Tudás Alapítvány kuratóriumi elnöke csütörtökön Budapesten, a Csillag István-Mihályi Péter szerzőpáros által megjelentetett "Kettős kötés" című könyv bemutatóján.

NAPI Online, 2006. április 20. csütörtök, 15:28

"Közhely, de sokan, főleg a politikusok nem akarják megérteni, hogy egyensúly nélkül nincs növekedés, ez a most megjelent könyv legfőbb mondanivalója" - mondta Bokros Lajos, akit az MTI idézett.

A volt pénzügyminiszter hozzátette: a kötet, amely "A stabilizáció és a reformok 18 hónapja" alcímet viseli, azt is világossá teszi, hogy az ikerdeficit - a költségvetési és a fizetési mérleg hiány - fenntarthatatlanná teszi a gazdasági növekedést, azaz a gazdaság potenciális lehetősége alatt teljesít.

A társadalombiztosítás rendszere elavult, átalakításra szorul, a "potyautas" státuszt meg kell szüntetni, mivel megszakadt a kapocs a járadék és a járulékfizetők között, azaz a befizetések és az érte kapott juttatás között - mondta Bokros Lajos. Hozzátette: ha fennmarad a jelenlegi társadalombiztosítási rendszer, a mainál csak jóval gyengébb színvonalú szolgáltatást képes nyújtani, amivel együtt jár, hogy a gazdagabbak, a kapcsolati és politikai tőkével rendelkezők többet tudnak "kicsípni" a rendszerből, lényegében kisajátítják a szolgáltatásokat.

A könyvnek sikerült elhelyeznie a magyar gazdaság fejlődését a globalizáció keretében, azaz rávilágít arra, hogy például eltűnnek a nemzeti adóalapok, a vállalkozók, a munkavállalók és a lakosság is a lábával szavaz, azaz különösen az Európai Unión belül képes eldönteni hol él és működik, miközben az állam mint intézmény helyhez kötött - magyarázta Bokros. Amiből az is következik - fűzte hozzá -, hogy a gazdaságpolitikai lépéseknek a nemzetközi versenyképesség próbáját kell kiállniuk, tetszik nem tetszik, az ország versenyképessége határozza meg a jövőnket.

"Ha elolvadnak a nemzeti adóalapok, ha elolvadnak az államhatáron belüli jövedelemtermelő tevékenységek, akkor az állam csak ezt a zsugorodó jövedelmet tudja centralizálni, majd elosztani" - fogalmazott Bokros.

A könyv nem az euró holnaputáni bevezetéséről, hanem rólunk és gyerekeinkről szól, akiknek vagy óriási lemaradást és adósságot hagyunk örökül, vagy esélyt arra, hogy úgy éljenek, mint Burgenlandban - mondta az egyik szerző, Csillag István. Véleménye szerint az adóssághegy lebontásához nem elég a kiadások lefaragása, reformok is kellenek, rendbe kell tenni a központi költségvetést, a nyugdíj, az egészségügy és a oktatás finanszírozási rendszerét.

Nem kell nulláról kezdeni, hiszen Kornai János professzor "Az indulatos röpirat a gazdasági átmenet ügyében" címmel 1989-ben megjelent művében már utalt a szükséges reformokra, amelyből sok területen, például a nyugdíjreformnál már jelentős előrehaladás történt - fejtegette a társszerző Mihályi Péter. Az a tétel például nyilvánvaló, hogy békeidőben megengedhetetlen a költségvetési hiány, hiszen abból fokozódó eladósodás következik - rögzítette a közgazdász.