Bokros: értelmetlen az árfolyamrögzítés

Az árfolyamrögzítés teljesen értelmetlen elképzelés, hiszen ez azt jelenti, hogy minden egyes svájci frank lakáshitelhez 30 vagy 50 forint állami támogatás kell - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter a Privátbankár.hu-nak adott interjúban.
NAPI, 2011. május 24. kedd, 08:02
Fotó:

Minden olyan megoldás, amelyik érzékelhető segítséget jelent azok számára, akik az aktuális árfolyamon nem bírják fizetni a devizahiteleiket, azt jelenti, hogy valaki másnak kell fizetni ezt a veszteséget - jelentette ki Bokros Lajos. A közgazdász szerint vigyázni kell arra, hogy ne álljanak fejük tetejére a piacgazdaság és a kapitalizmus alaptörvényei, "mert azt úgy hívják, hogy szocializmus, és az, mint már láttuk, sehova nem vezet". Ha uralkodó felfogássá válik, hogy a nyereségeket lehet privatizálni, a veszteségeket pedig automatikusan társadalmasítjuk, akkor ez teljesen szétveri a közösség értéktudatát - mondta Bokros.

Az EP képviselő aláhúzta: ha valaki nem tudja fizetni a hitelét, akkor az ő lakása a banké. Ha a pénzintézetek tulajdonosaivá válnak ezeknek a lakásoknak, akkor az a kérdés, hogy megelégszenek-e azzal, hogy mondjuk alacsonyabb bérért ugyanazt a lakást bérbe adják, mert akkor még mindig termelődik nekik valami bevétel - ami persze azt jelenti, hogy a hitel egy részét veszteségként le kell írni. Aki bebukta lakáshitelét, annak összébb kell szorulni, ez a kapitalizmus üzenete - fogalmazott a közgazdász.

Bokros szerint a kormány programja vasvillával összehányt düledező szénaboglya, ami a legelemibb szakmai követelményeknek sem felel meg.

"Szükség van szociális, munkaerőpiaci reformra, adóreformra, de arra nincs, hogy a szociális problémát áttoljuk a munkaerőpiacra, a gyerektámogatási rendszert betoljuk az adórendszerbe, és mondjuk az oktatási reform keretén belül fejszével nekiinduljunk azoknak az intézményeknek, amik éppen a legjobb színvonalúak az országban" - hangsúlyozta a volt pénzügyminiszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.05.25 20:17

@pro libertate: Ha van ennek valami jelentősége akkor http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=CHUN1U5:IND
(aktuális cds Hungary)
itt kedvére nézegetheti az ember a cds felárat... a dolog lényege persze az, hogy sok már tényező melett a magyar banki kamatmarzsok pl. otp jellemzően 6% körül mocorog miközben a németeknél svájciaknál maga a hitel 2%..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.05.25 20:00

@GELI:
Nagyra értékelném, ha előbb ellenőrizni próbálnád a politikai szólamokból származó információidat, mielőtt ostoba következtetésekre jutsz.
2011. március végén 270 pont körül járt a magyar CDS-felár. Április végén 250 pont körül. 150 még igen messze van... (Lusta vagyok előszedni az áprilisi edp-jelentést, de nem lehet, hogy valami rózsaszín prognózisra hivatkozol?)

Bokrosról meg annyit: bízom benne, hogy változni fog a véleményed, ha egyszer meg is érted. Szó sincs róla, hogy Bokros egyszerű termelési tényezőként kezelné az embert, szemben pl. a fideszi hűbérúri modellel.

Egyébként a logikádat az elmúlt 12 évre vonatkoztatva úgy látom, te maradéktalanul egyetértettél az akkori gazdaságpolitikával. Igaz, hogy gazdasági szempontból irracionális volt a szociális célú túlköltekezés, de emberileg teljesen érthető... Így gondolod, ugye?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.05.25 12:30

ja és még egy: TUD valaki JOBB MEGOLDÁST javasolni, mint amit a Fidesz lépett a lakáshitelesek "megsegítésére" ??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.05.25 12:29

@pro libertate: tegnapi hozzászólásaim során tévedtem a CDS felárral kapcsolatban, 240 bázispont a januári adat. Ha megnézitek a 2011 áprilisi stabilizációs jelentést, abban látható, hogy a márciusi adat 150 bázispont körüli értékre csökkent. (és ezt már nem tekinthetjük az előző kormány érdemének, ugye?) na de nézzük a gazdasági oldalt: Bokrosnak azért nincs mindig igaza, és ráadásul szakbarbár...mint minden olyan közgazdász, aki az embert csak termelési tényezőként, azaz gazdasági adatként kezeli... azt viszont szerintem sose gondolta végig a Bokros úr, hogy anno elhíresült gazdasági mentőcsomagjának hatására milyen mértékű szociális leépülés, súlyos elszegényedés következett. Közgazdaságilag a csomagja maximálisan sikeres volt, de emberileg... na hagyjuk, az ilyen gazdasági csomagok közelítenek a népirtáshoz...innentől kezdve viszont nem tudom értékelni a nyilatkozatait. A banki kamatpolitikáról a véleményemet erősítő érveidet viszont köszönöm :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.05.24 23:30

@megalodon:
Értem. Ha megvizsgáljuk a 6-8 % okát, akkor azt is láthatjuk, mit kellene tennie az államnak, hogy "megvédjen" bennünket, zembereket.
Szóval:
- bankközi forrásköltség: 1 %
- CDS: 2,5 %
- infláció: 4,5 %
összesen: ~ 8 %. Ekkor a banknak még nincs profitja, épp csak visszakapta a pénzt reálértéken. (Különadót persze már fizetnie kell, hiszen annak alapja a mérlegfőösszeg.)
Mint látható, a legkisebb tétel a bankközi, amire nincs hatása az kormánynak. Azért ellenben tehetne, hogy csökkenjen a CDS (pl. eltántoroghatnánk a bóvlikategória szélétől), és főleg tehetne azért, hogy csökkenjen az infláció (és ebben még az MNB-vel is együttműködhetne, bár szerintem ez a fideszkormánynál önmagában is kizárt).
Efféle törekvést azonban még nem tapasztalhattunk a kormánytól, elődjével ellentétben. Mennyivel egyszerűbb a nemzetközi pénzvilágra mutogatni, amikor nőnek a törlesztő részletek. Meg persze elkölteni a költségvetési többletbevételeket, ami az infláció nyomán előáll.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html