Bokros útján jár Orbán Viktor

A lengyel megoldáshoz hasonló alkotmányos adósságplafon felállításában gondolkodik a kormány - derült ki Orbán Viktor csütörtöki, külföldi újságírók előtt mondott szavaiból. A Bloomberg beszámolója szerint a kormányfő konkrét határértéket is említett.
portfolio.hu, 2011. január 6. csütörtök, 18:19
Fotó:

Magyarország új alkotmánya olyan ellensúlyokat kellene tartalmazzon, amely gátat szabna a hiány és az adósság növekedésének - jelentette ki a magyar miniszterelnök csütörtökön a Bloomberg beszámolója szerint. A külföldi hírügynökség tudósítása szerint Orbán Viktor azt is hozzátette, hogy a lengyelhez adósságlimit felállításán gondolkodnak.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a magyar kormány elkötelezett abban, hogy a jelenlegi 80 százalék környékén álló GDP-arányos államadósságát a ciklus végére (2014-re) 70-73 százalékra mérsékelje. Az államadósságra vonatkozó plafont 50 százalék körül kéne megállapítani - tette hozzá a Bloomberg írása szerint.

Miről szól a lengyel szabály?

Asztalos Viktor, a Miniszterelnökség államtitkára tavaly szeptemberben a Portfolio.hu virtuális hasábjain írt (a költségvetési szabályok kapcsán) a nem túl kedvező lengyel tapasztalatokról.

Egyrészt, egy-egy év látszólag kedvezőbb költségvetési pozíciója nem egy esetben a fenntartható növekedést feláldozva teljesült. Másrészt, a lengyel szabály biztosította tág gazdaságpolitikai tér miatt a fiskális előírások nem voltak képesek betölteni eredeti funkciójukat, nem nyújtottak érdemi támaszt a kormányok rövid távú túlköltekezéseivel szemben. Továbbá, a kritikus GDP-arányos államadósság szintet megközelítve a kormányok - és ez különösen a vizsgált időszakon túli periódusra jellemző - a szabályrendszer kikerülését lehetővé tevő pénzügytechnikai eszközöket vettek igénybe. Egyes tételeket államháztartási körön kívül helyeztek, többek közt az autópálya-építéseknél - az úgynevezett PPP beruházások keretében - támaszkodtak a magánszektor pénzügyi segítségére. Mindez az állam újraelosztási szerepének rejtett növelését eredményezte, ami még erőteljesebbé tette annak káros mellékhatását, a gazdaság egészét érintő kamatszint-emelkedés mértékét.

A lengyel alkotmányos államadósság-limitek

1. limit, ha az államadósság a GDP 50-55 százaléka között van: a költségvetés hiánya a következő évben nem haladhatja meg az aktuális évit.

2. limit, ha az államadósság a GDP 55-60 százaléka között van: olyan költségvetést kell elfogadtatni, amellyel az államadósságráta a következő évben nem nő tovább.

3. limit, ha az államadósság a GDP 60 százaléka felett van: a kormány a következő évben nem vehet fel a refinanszírozáson felül hitelt, az államháztartást egyensúlyi vagy többletes szintre kell hozni.

Mekkora adósságot nyögünk?

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint a (bruttó) adósságrátánk a harmadik negyedév végén 82,2 százalékon állt.

A kormány által azóta megszüntetéssel felérő módon átszabott Költségvetési Tanács szakértői stábja december végén az államadósságra vonatkozó prognózisát is közölte. A KT kalkulációi szerint a magánnyugdíjpénztáraktól az államhoz visszakerülő állampapírok kivezetése az adósságból annak szintjét várhatóan 6,1 százalékponttal, 67,9 százalékra csökkenti 2011-ben. "Ezután viszont már újra a költségvetési alapfolyamatok határozzák meg az államadósság dinamikáját. Így az elsődleges egyenleg fokozatos romlásával párhuzamosan a bruttó adósság a 2012-es stagnálást követően 2013-tól kezdve ismét növekedésnek indul" - fogalmaznak.

Az alapszcenárióban azt feltételezi a KT, hogy a vagyon állampapírokon felüli részét nem vezetik piacra 2014-ig; így az államadósság 2014-ben eléri a 71%-ot. Amennyiben az egész portfóliót névértéken piacra vezetik 2011-ben, és a befolyó összeget államadósság-csökkentésre fordítják, akkor az államadósság-ráta egy alacsonyabb szintről 2012 után szintén emelkedésnek indul, de még 2014-ben is 69% alatt marad a KT kivetítése alapján.

HOZZÁSZÓLÁSOK