Csúszik a július 31-re ígért havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatási díjat adó pályázat - írja a Portfolio.hu a hivatalos uniós pályázati oldalra hivatkozva. A módosítás szerint a csúszás a nyitáshoz képest legfeljebb két hét lehet.

A havi legfeljebb 40 ezer forintos támogatást azok a szülők kaphatják, akik a támogatási kérelem benyújtásakor nem aktívak a munkaerőpiacon és családi, vagy munkahelyi bölcsődébe járatják a gyereküket, vagy elutasító határozatot kaptak az önkormányzati bölcsődétől.

A pályázat mögött részben EU-s pénz, részben pedig a Nemzeti Foglalkoztatási Alap forrása áll. Utóbbi összegét 1,95 milliárd forintban határozza meg a pályázat, ami hozzáadódik az 9,8 milliárd forintos eredeti pályázati kerethez (EU-s és magyar költségvetési támogatás együtt), így tehát csaknem 12 milliárd forintnyi támogatási keretről beszélhetünk - jegyzi meg a pénzügyi portál.

A Magyar Államkincstár honlapján viszont nincs változás, ott még mindig július 31-i határidő szerepel - írja a Portfolio.hu.

A fentieken túl a portál megjegyzi, hogy a módosítások révén a jogosultsági feltételek közé beemelték azt az elvárást, hogy csak annak folyósítható támogatás, "akinek a támogatási kérelem benyújtását megelőzően arra a gyermekre, akire tekintettel támogatási kérelmet nyújtott be, csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozási díjat, gyermekgondozást segítő ellátást, vagy gyermeknevelési támogatást folyósítottak".

Továbbá augusztus közepi határidő van arra is megjelölve, hogy a pályázattal kapcsolatos informatikai és kiszolgáló rendszer működjön, amiből a portál arra következtet, hogy a pályázat rövidesen megnyílhat és legkésőbb szeptember 1-ig indulhat el a támogatásra való jogosultság megállapítása.