Bomba robbant a Hortobágyon, több halott (frissítve)

Négy honvédségi tűzszerész életét vesztette, egy pedig megsérült egy robbanásban a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a volt bombalőtéren péntek délután - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.
Napi.hu, 2016. július 1. péntek, 16:16
Fotó: Napi.hu

Az elsődleges adatok szerint egy második világháborús bomba robbanhatott fel, Nádudvar közelében - közölte Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. A helyszíni szemle tűzszerész szakértők, ügyészek bevonásával tart.

Az ügyészségi szóvivő azt mondta: a rendőrség közigazgatási eljárás keretében fogja vizsgálni a történteteket. Az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr főkapitányság lesz az illetékes.

Mi történt?

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei mentesítési feladatokat láttak el - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel. Az egyik robbanótest a hatástalanítása közben még tisztázatlan okból felrobbant. A balesetben súlyosan megsérült katonát a Magyar Honvédség Egészségügyi Központba vitték.

Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke azonnal vizsgálatot rendelt el, este Budapesten sajtótájékoztatót tart.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetősége őszinte részvétét fejezi ki a balesetben elhunytak hozzátartozóinak - írta a HM.

Kísérleti lőtér is volt a terület

Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész az M1-nek nyilatkozva azt mondta: az elmúlt hatvan évben Magyarországon a Hortobágyon dobták le a legtöbb robbanótestet, és kísérleti lőtér is volt az a terület. Olyan fel nem robbant kísérleti eszközök is lehetnek ott, amelyek a tűzszerészek számára is ismeretlenek - hangsúlyozta a szakértő, aki szerint ez az egyik legnagyobb és legveszélyesebb talajmentesítési munka, amit Magyarországon valaha végeztek.

A magyar tűzszerészek világszínvonalon a legjobbak közé tartoznak, vagyis ha technikailag és szakmailag elvégezhető egy hatástalanítás, akkor azt jó eséllyel meg is tudják oldani. Így szerinte biztos, hogy nem felkészületlenség vagy kiküszöbölhető emberi mulasztás okozhatta a balesetet.

Nagy területen sok robbanószer

A Hortobágyi Nemzeti Parkban (HNP) az egykori bombázólőtér tájrehabilitációja során 2013 novemberében kezdődtek meg a tűzszerészi munkálatok. Már az első héten több mint húsz bombát és nagyjából egytonnányi lőszerhüvelyt, illetve robbanótestet találtak a honvédség tűzszerészei. Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója a projektindító rendezvényen elmondta: a Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag és Hortobágy közelében található egykori bombázólőtér területe máig magán viseli a több évtizedes katonai tevékenység nyomait. A HNP feladata a tájsebekkel tarkított terület helyreállítása, a bombalőtér használatából maradt hulladékok összegyűjtése és elszállítása, valamint a terület teljes tűzszerészeti mentesítése.

A Magyar Honvédség tűzszerészei 2015 júniusában folytatták az egykori hortobágyi bombázótér mentesítését. Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter elmondta: a mentesítés két fázisában előbb kézi műszerekkel feltárják és megjelölik a lőszerek, bombák helyét, majd a tűzszerészek megsemmisítik. Addig az időpontig 521 hektáron történt meg a mentesítés, amely során 532 robbanótöltetet és 126 kilogrammnyi egyéb pirotechnikai anyagot, robbanószert találtak.

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára hozzátette: az összesen 3,45 milliárd forintba kerülő projekt keretében több mint 4100 hektár területet mentesítenek és adnak vissza legelőnek a nemzeti parkban. A munkálatok, amelyet az unió finanszíroz, 2018. május 30-án fejeződnek be.

Több áldozata is lehet egy robbanásnak, ami az egykori hortobágyi bombázó lőtéren történt - értesült elsőként a Blikk. A lap szerint a bombával tűzszerészek dolgoztak, amikor felrobbant. Az egykori bombázó lőtér mentesítésének komolyabb munkálatai tavaly kezdődtek.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK