Bombameglepetés az államháztartásban - új rekord született

Májusban 131,7 milliárd többlet keletkezett az államháztartásban, így az öthavi hiány 13,2 milliárd forintra zsugorodott – ami példa nélküli a magyar gazdaság történetében.
Napi.hu, 2016. június 7. kedd, 11:26
Fotó: Napi.hu

Májusban 131,7 milliárd forint többlet keletkezett, ami nem meglepetés, hisz most ért véget az személyijövedelemadó-befizetések szezonja. A május rendre szufficites, tavaly például 98,7 milliárd forint volt a többlet, míg 2014-ben 269 milliárd (!).

Ami az idei évben kirívó, hogy az első négy hónapban is kifejezetten jól teljesített a gazdaság, így a négyhavi hiány csak 144,9 milliárd forint volt. Erre jött a májusi szufficit, így az öthavi göngyölített hiány alig 13,2 milliárd forint. A mostani adat viszont rekord a magyar államháztartás történetében.

Az idei az államháztartáson belül első öt hónapban a központi költségvetés 98,9 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás 48,9 milliárd forintos, míg az elkülönített állami pénzalapok 36,8 milliárd forintos szufficittel zártak. Csak a májusi adatokat tekintve az államháztartás központi alrendszere esetén 131,7 milliárd forintos többletet láthatunk, ezen belül mind a központi költségvetést, mind az elkülönített állami pénzalapokat és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjait is pozitív egyenleg jellemezte - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.

Egy évvel korábban az államháztartás központi alrendszerének január-májusi halmozott hiánya ennél közel 500 milliárd forinttal volt magasabb. Az első öthavi egyenleg idei kedvezőbb alakulása a tavalyi évhez képest alacsonyabb összegben felmerülő - jellemzően az uniós kifizetésekhez kapcsolódó - kiadásokra, illetve a főbb adónemek (társasági adó, általános forgalmi adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó és járulékbevételek) magasabb bevételeire vezethető vissza.

A kedvező gazdasági környezetnek, valamint a dinamikusan bővülő foglalkoztatásnak köszönhetően folyamatosan emelkednek a költségvetés bevételei, a feketegazdaság ellen megtett lépések (például ekáer, online pénztárgépek) pedig az adófizetési morál javulását eredményezik. Emellett a növekedési adóhitel konstrukciója ugyancsak hozzájárul az idei magasabb társasági adóbevételekhez. Ellenben az előző év azonos időszakához képest az uniós programok kiadásai mérsékeltebben alakulnak, ami a 2007-2013-as ciklus operatív programjainak zárásával, illetve az új, 2014-2020-as időszak kifizetéseinek későbbi felfutásával magyarázza az NGM.

Az év eddig eltelt időszakának folyamatai tükrében kijelenthetjük, hogy a GDP 2 százalékában meghatározott hiánycél - figyelemmel a költségvetési törvény Országgyűlés előtt lévő módosítására - továbbra is reális és teljesíthető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2016.06.10 08:02

Az MNB már zároltatná a jövő évi költségvetési tartalékot, annyira kockázatosnak látja a jövő évi költségvetést.

Az eü és az oktatás lerohasztva, saját törvényeiket sem tartják be a törvényalkotók!

Egyébként a közszféra értékcsökkenés-amortizáció kezelése nulla: sehol sem foglalkoznak vele!
BP a 3-as metrora inkább drágábban üzemeltethető szerelvényeket vesz.
Ahogy inkább drágábban üzemeltethető buszokkal is helyettesítenek.

Hova is tűnt néhány ezer mrd devizatartalék?

Mutyiland dübörög tovább!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.06.09 19:14

@Napi6000: Tévúton jár!
Az államháztartás egyensúlya - ebben igaza van - sok tényezőtől függ. Álláspontom szerint a jelenlegi kiváló államháztartási folyamatokért a kormánynak keményen meg kellett dolgoznia. Csak néhány példa: fehéredő gazdaság, több befizető, növekvő gazdaság, anyagilag gyarapodó lakosság, nagyobb fogyasztás... Ez a bevételi oldal.
A kiadási oldalon is van egy-két "aprócska" eredmény, amelyet a megtervezett és következetesen, fegyelmezetten végrehajtott költségvetés eredményezett. (tudom, gyün majd rigolya és mongggya, hogy de hát a költségvetést 156x módosították - ezt tudják felhozni az addig nyújtózz, amíg a takaród ér elvet betartó kormánnyal szemben - a liberálbolsevik csicskák uralkodása idején tényleg nem volt ennyi módosítás, ők egyszerűen - módosítás nélkül - többet "költöttek" - loptak, tolvajlottak - és utána széttárták a kezüket, ez így sikerült)

Azt azonban érdekesnek tartom - magánál is - hogy ha a KSH rosszabb hírt közöl, akkor pontos az adat, ám ha kedvező a hír, akkor az adatok manipuláltak. Nem tartja furcsának ezen kettősséget?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.06.09 18:55

@Bulemia: Érthetőbben, kedves blama, érthetőbben!

Rossz a szeme, avagy már hatott a gallér mögé öntött lőre? Mi volt a baj?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.06.08 08:15

@Napi6000:

Te nem örülsz neki?
Országok tömkelegének ez a megélhetési forrása.
(Vagy a bankszektor adói, gondolj bele mi lenne Angliával a City nélkül?)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.06.08 08:09

Hejehuja-haj piszkosul jól megy nekünk, a legjobban a világon, ha a föld Isten "kalaptya" Magyarország a bokréta rajta. okos királyunk van bölcsen uralkodik. szereti a focit, szereti nagyon, a Parlament is bezárt hogy uralkodónk von Felcsúti elmehessen a meccsekre. Sokáig éljen bölcs Urunk I. Viktor.
Első a munka mondta a cinizmus nagymestere! És elment szórakozni! A jó nénikéjét az ilyennek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html