Az Index külön  kutatással ellenőrizte, amit idáig csak sejthettünk: a nemzeti konzultációnak nevezett kormánypropaganda nagyrészt csak a Fidesz-szavazók válaszait jeleníti meg. A Závecz Research-csel közösen reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgáltuk, mit gondolnak az emberek a nemzeti konzultációról, és kik válaszolnak rá.

Az "Állítsuk meg Brüsszelt" című legújabb nemzeti konzultációt 900 ezren töltötték ki idáig. Reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgáltuk, mit gondolnak az emberek a nemzeti konzultációról, és kik válaszolnak rá. Az eredmény feltehetően a propagandistákat sem lepi meg nagyon: a többséget zavarják a kipostázott kérdőívek, és majdnem csak fideszesek küldik azokat vissza.

A kormány többször büszkélkedett azzal, milyen sokan küldik vissza interneten a kérdéssort. De arról nem beszélnek, hogy ez az adat lehet totális kamu is. Avagy itt a lehetőség, hogy végre 15 millió magyar országa legyünk. Vagy akár 15 milliárdé.

A Závecz Research közvélemény-kutatásunkban kiderül, hogy a kérdőívet már visszaküldök bő kétharmada Fidesz-szavazó. A nemzeti konzultációban résztvevők között tehát két és félszeres túlsúlyban vannak a fideszesek a valós arányukhoz képest. Ha csak a valamilyen pártot választókat nézzük, már 81 százalék az arányuk, vagyis a választani képes visszaküldök négyötöde fideszes.

Mellettük még a jobbikosok körében akadnak válaszolók, de közülük már csak minden tizedik adta postára a kérdőívet. Mérésünk szerint az MSZP-sek és a DK-sok egyáltalán nem vettek részt a mostani konzultációban, és az LMP-sek, momemtumosok körében is elenyésző (4-5 százalék) a visszaküldők aránya.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a választópolgárok helyesnek tartják, vagy inkább zavarja őket, hogy a kormány nemzeti konzultációs kérdőíveket küldözget nekik. A válaszok szerint a többségnek, 56 százaléknak nem rokonszenves politizálási forma a nemzeti konzultáció.

További részletek az Indexen.