Dermesztő dolog derült ki a magyarok táplálkozásáról

Sereghajtók a magyarok a zöldségfogyasztásban az EU-ban, de keveset is vásárolunk belőlük. Egy friss kutatás szerint az emberek tudatában is vannak, hogy nem esznek rendesen, de változtatni nem akarnak.
Szabó Dániel, 2019. október 30. szerda, 16:00
Fotó: Napi.hu

Az Eurostat adatai alapján az EU tagállamai közül Magyarország az utolsó helyen áll a napi zöldségfogyasztás tekintetében: a lakosság csupán 30 százaléka fogyaszt naponta legalább egyszer zöldséget - kezdi közleményét a Bonduelle, amely reprezentatív kutatást készített ennek apropóján.

Az élelmiszer feldolgozó cég kutatásának egyik legfontosabb megállapítása, hogy Magyarországon a lakosság alig 19 százaléka az, aki hetente 4-6 alkalommal vásárol zöldséget, vagyis intenzív zöldségfogyasztónak tekinthető. De a felnőtt magyar lakosság majdnem fele (49 százalék) hetente egyszer vagy annál is ritkábban vesz valamilyen terményt, 32 százalék pedig csak heti 1-2 alkalommal tesz így. Ennek fényében nem meglepő, hogy a magyarok mindössze harmada gondolja úgy, hogy gyakran táplálkozik egészségesen, míg 70 százalék saját bevallása szerint csak néha/ritkán eszik úgy, ahogy azt kéne.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével közös reprezentatív kutatás eredményei szerint kiemelten alacsony a hüvelyesek aránya az étkezésünkben, de a kukorica, a gomba és a brokkoli is háttérbe szorul a mindennapi táplálkozásunkban. Legnépszerűbb zöldségeink közé sorolhatjuk a burgonyát, valamint a vacsorához fogyasztott paradicsomot és paprikát, ezek sem teszik ki azonban nagy részét - csupán egynegyedét - a hazai fogyasztók étkezésének.

Bonduelle

Ennek valamilyen szinten tudatában is vannak a magyarok: az eredmények szerint a lakosság mindössze közel harmada gondolja úgy, hogy gyakran táplálkozik egészségesen, a döntő többség saját bevallása szerint csak néha/ritkán tesz így.  A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

A motivációs tényezőket tekintve leginkább azért fogyasztanak a magyarok zöldségeket, mert egészségesek (75 százalék) és finomak (61 százalék), vitamindúsak (55) és rostban gazdagok (52 százalék). A környezettudatosság - főként az élelmiszer-pazarlás elkerülésére való törekvés - egyre inkább jellemző a társadalomra, azonban egyelőre nem a zöldségtermesztés kis ökológiai lábnyoma motivál minket a zöldségfogyasztásra, ez az utolsó a listán.

A Bonduelle számára a hosszú távú fenntarthatóság, a gazdaságosság és a környezetre gyakorolt pozitív hatás élvezi az egyik legnagyobb prioritást. A hüvelyesek és zöldségek termesztése kevesebb terhet ró a környezetre, ráadásul széles spektrumot kínálnak tápanyagok, színek, textúrák és ízek tekintetében, ezért vezették be új termékcsaládjukat, a Légumiót.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.10.30 19:14

Jók ezek a címek: döbbenets, drámai, dermesztő, elképesztő, szenzációs, hihetetlen, stb. Erre bisztosan rákattint a pógár.Ilyenkor érdemes résen lenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.10.30 19:06

A magyar soha nem volt zöldségfogyasztó nép, gabonát ettek krumplit, meg húst ha volt.
Ez történelmi hagyomány, de az ország éghajlata sem a legalkalmasabb a zöldségtermesztésre.
Nagyapám hadifogoly volt az oroszoknál legyengülve jött haza, sok káposztát ettek az oroszok mondta meg nyers uborkát. Nálunk egyik sem áll. a mediterrán népek világa is zöldsége világ volt. Egyszer a Balatonnál nyaraltunk SZOT üdülőben jó meleg volt és építőmunkásokkal voltunk együtt. a nagy melegre tekintettel finom zöldséges ételeket kaptunk. Ezek a melósok nem értékelték, ettől nem áll fel a farkad ugratták egy,mást, persze meg sem ették még a francia salátát sem. Kimentek a városba, kolbászért szalonnáért!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.10.30 18:34

A kérdésre igen könnyű megtalálni a választ. Először is állítsunk össze egy hónapra elegendő "egészséges élelmiszer kosarat"egy átlagos család számára. Ezután nézzük meg, hogy ezen kosár egy átlag-német havi jövedelmének hány százalékát viszi el. Azután azt nézzük meg, hogy hogy ezen kosár egy átlag-magyar havi jövedelmének hány százalékát viszi el. Ezután hasonlítsuk össze a két százalékot és kezdjünk el hangosan cvsodálkozni, hogy a magyarok vajon miért élnek ilyen egészségtelen mdon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html