Új szabály jelent meg a bor lepárlásáról

Augusztustól az év végéig lehet lepároltatni a 2015-2018-as szüreti évekből származó borokat. Az átvételi ár literenként 60 forint, a lepárlóüzem a borból ipari célú nyers alkoholt állít elő.
Németh Géza, 2019. augusztus 31. szombat, 18:27
Fotó: Pixabay

Az agrárminiszter rendelete a Magyar Közlönyben jelent meg. A lepárló üzemnek a literenkénti 60 forintos vételárat 70 napon belül kell megfizetnie, az állam 100 ezer hektoliter bor lepárlását finanszírozza. A krízislepárlás összhangban van az uniós szabályokkal.

A krízislepárlási intézkedés keretében csak olyan borászati terméket lehet lepárlóüzembe beszállítani:

  • amelynek beszállítását vagy beszállíttatását az a bortermelő végzi vagy végezteti, aki a borászati termék tételhez tartozó borászati termék származási bizonyítványán szerepel, és
  • amelynek első borászati termék származási bizonyítványát kizárólag a 2015-2018-as szüreti évekből származó szőlőre vonatkozó szőlő származási bizonyítvány alapján állították ki.

A rendelet ezeken kívül is számos részletszabályt tartalmaz és szeptember 4-én lép hatályba.

HOZZÁSZÓLÁSOK