A top 7-es lista élére 18,6 százalékkal nem meglepő módon a bor került - derül ki az italkereso.hu 2020. november 23. és 2020. december 23. között a hazai online ital vásárlási szokásairól készített felmérésből. A borok között a száraz borok viszik a megrendelések 2/3 részét.

Az, hogy a bor a legnépszerűbb ünnepi ital, önmagában nem meglepő. Azzal azonban, hogy a magyar borászatok online értékesítésre alig vannak felkészülve, valamint a Hegyvidék Nemzeti Tanács becslése szerint a borászok forgalma akár 60-80 százalékkal is visszaeshetett idén, azért már meglepőbb a helyezés.

A második helyre 16,9 százalékkal - szorosan követve a borokat - a whisky került. A whisky kategórián belül a Jack Daniel's toronymagasan vezet 35 százalékkal, az élbolyban még megtalálható a Chivas Regal, Jim Beam és a Jameson is.

Harmadik helyre érkeztek a likőrök 10,9 százalékkal. A kategória sereghajtója a Tátratea 28 százalékkal, ami azért nagyon nem meglepő. Elismerő helyezést ért el a Cointreau Narancslikőr és a Bailey's krémlikőr is.

A bor az igazi ünnepi ital
Kép: Napi.hu

A negyedik helyet idén is megőrizte a pálinka 10,4 százalékkal, alig lemaradva a likőrök mögött. A pálinkák közül az Illúzió pálinka került a legnépszerűbbek közé, ezt követte szorosan az Árpád pálinka és a Panyolai. Idén hatalmas visszaesés volt tapasztalható a hazai pálinka kereskedésben, azon belül is a belföldi értékesítésben. A visszaesés egyrészt köszönhető, hogy egyre többen főznek otthon pálinkát, másrészt 27 százalékra emelték a pálinka áfa-kulcsát.

A sör lett az ötödik helyre 7,3 százalékkal. A hazai piacon egyre népszerűbb kézműves vagy kisüzemi sörök uralják a sör kategóriát. Az online piacon háromnegyed arányban a kisüzemi sörök állnak nyerésre. A nagyüzemi márkákon belül továbbra is a Heineken sör található az élen, ezt követi a Dreher és az Arany Ászok.

Maguknak rendelik a piát

Alkoholt alig ajándékoznak a magyarok, a vásárlások 92,3 százaléka saját magának veszi kedvenc italát az ünnepi időszakban. A pandémia rányomta bélyegét arra is, hogy mekkora összegért vásárolnak alkoholos italt. Míg tavaly átlagosan egy palack italra 8735 forintot szántak, ez idén már csak 6853 forint, azaz 22 százalékkal kevesebb az előző évhez képest. Március óta - darabszám alapján - növekedés tapasztalható az online italrendelés piacon, amit egyértelműen a vírushelyzet generált. Ezért az ünnepi időszak szokásos italrendelés rohama idén mérsékelt növekedést hozott magával.

Új belépő a hatodik helyen lévő rum 6,4 százalékkal. A rumoknál holtverseny alakult ki, mert a Havanna Club rum és Bacardi rum azonos eredményeket értek el, a harmadik helyre került a Captain Morgan. Az idei évben a hetedik helyre került a vodka 5,9 százalékkal. Az italfajta győztes a francia tulajdonú Absolut vodka 28 százalékkal (svéd licence alapján), a dobogó második helyére a Grey Goose szintén francia vodka került, és harmadik helyen a Beluga orosz vodka található.