Már Borsodban is megjelent a halálos kór

Már Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is kimutatták az afrikai sertéspestist.Az első esetet még áprilisban Heves megyéből jelezték, ahogy akkor, úgy most is egy kilőtt vaddisznónál észlelték az állatokra halálos kórt.
Vég Márton, 2018. október 3. szerda, 15:53
Fotó: Shutterstock

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal község külterületén kilőtt vaddisznóból mutatta ki kedden az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A betegséget a korábban elrendelt állománygyérítés során kilőtt egészséges vaddisznóból mutatták ki - közölte a hivatal.

Az ASP-t először április végén Heves megyében jelezték, azóta 30 eset történt. A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. Az eddigi esetektől való viszonylag nagy távolság és a rendelkezésre álló járványügyi adatok alapján a korábbi esetekhez nem kapcsolható az új megjelenés a Nébih szerint. Az Országos Járványvédelmi Központ kijelölte a fertőzött, valamint azon belül a különösen ellenőrzött területet.

Emlékeztettek, hogy az ASP az emberre nem veszélyes. A jelentőségét az a gazdasági kártétel adja, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik. A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet.

Romániában sokkal rosszabb a helyzet: 41 megyéje közül 13-ban, főleg a Duna torkolatvidékéhez közeli dél-keleti országrészben van jelen az ASP, a fertőző gócok száma pedig az ezret közelíti. A fertőzés 15 sertéshizlaldában is megjelent, a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében eddig csaknem 324 ezer sertést öltek le és égettek el a hatóságok.

Az afrikai sertéspestis járvány további terjedésére és a harmadik országok piacainak az európai termelés előtt való fokozatos bezárása miatt a visegrádi országok (V4) mellett a román, a bolgár, a horvát és a litván agrárkamarák is egyetértettek abban, hogy az Európai Bizottságnak pénzügyi és egyéb eszközök formájában megoldást kell találnia a sertéstenyésztők megsegítésére - közölte még szeptember végén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A kép forrása: Shutterstock

 

HOZZÁSZÓLÁSOK