A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal község külterületén kilőtt vaddisznóból mutatta ki kedden az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A betegséget a korábban elrendelt állománygyérítés során kilőtt egészséges vaddisznóból mutatták ki - közölte a hivatal.

Az ASP-t először április végén Heves megyében jelezték, azóta 30 eset történt. A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. Az eddigi esetektől való viszonylag nagy távolság és a rendelkezésre álló járványügyi adatok alapján a korábbi esetekhez nem kapcsolható az új megjelenés a Nébih szerint. Az Országos Járványvédelmi Központ kijelölte a fertőzött, valamint azon belül a különösen ellenőrzött területet.

Emlékeztettek, hogy az ASP az emberre nem veszélyes. A jelentőségét az a gazdasági kártétel adja, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik. A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet.

Romániában sokkal rosszabb a helyzet: 41 megyéje közül 13-ban, főleg a Duna torkolatvidékéhez közeli dél-keleti országrészben van jelen az ASP, a fertőző gócok száma pedig az ezret közelíti. A fertőzés 15 sertéshizlaldában is megjelent, a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében eddig csaknem 324 ezer sertést öltek le és égettek el a hatóságok.

Az afrikai sertéspestis járvány további terjedésére és a harmadik országok piacainak az európai termelés előtt való fokozatos bezárása miatt a visegrádi országok (V4) mellett a román, a bolgár, a horvát és a litván agrárkamarák is egyetértettek abban, hogy az Európai Bizottságnak pénzügyi és egyéb eszközök formájában megoldást kell találnia a sertéstenyésztők megsegítésére - közölte még szeptember végén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A kép forrása: Shutterstock