BUX
38971

Borsot törnének az öreg autók vásárlóinak orra alá

Több intézkedéssel is lehetne motiválni az új autóvásárlásokat, ami által csökkenthető lenne egyebek között a légszennyezés is - mondta a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) ügyvezető elnöke az M1-en.

Szász Péter, 2017. február 2. csütörtök, 10:45

Erdélyi Péter szerint a szmogriadó alatt kitiltott autókat - amelyek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód nullától négyesig terjed - egészen biztosan 2001. december 31. előtt gyártották (ez nincs így - olvassa el kapcsolódó cikkünket - a szerk.), 15-20 évesek és négyszer-ötször több káros anyagot bocsátanak ki, mint az Euro 6-os besorolású járművek.

Az EU-ban forgalomba helyezett autók közül nem lehet megtiltani bármelyik megvételét, azonban az új, illetve fiatalabb autók felé terelhetnék a vásárlókat például az üzemeltetés során felmerülő költségekkel, valamint a környezet-besorolások erősebb figyelembevételével és az autók részletesebb ismeretével.

Az új autók iránti kereslet még mindig alacsonyabb, mint a használt autóké, azonban az ügyvezető elnök reményei szerint a kettő lassan kiegyenlítődik, a következő években is szolidan emelkedik majd az új gépjármű-eladások száma és a piac visszaáll arra a szintre, amit a vásárlóerő, illetve az ország lakossága és gépjárműcseréje indokolna - mondta Erdélyi.