Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) közleménye szerint az iparági szereplők a napokban tartott válságtanácskozásukon megállapították, hogy a jelenlegi, 90 milliárd forintos adósság már a betegellátást veszélyezteti. Arra kérik a kormányt, hogy mihamarabb teljesítse korábbi vállalásait, és ígéreteihez híven 2015 áprilisában minden, jogszerűen fennálló kötelezettségét teljes mértékben és feltételek nélkül teljesítse.

Úgy vélik továbbá, hogy a hosszú távú forrásteremtés érdekében ki kell lépni az adósságcsapdából, ezért szükség volna az egészségügyből utóbbi években kivont forrásoknak a költségvetés számára is kiszámítható és az ország mindenkori teljesítőképességéhez igazodó ütemű visszapótlására.

Ezt kellene megfontolni

Megfontolásra javasolják azt, hogy az Egészségbiztosítási Alap természetbeni ellátások kiadási előirányzata a következő öt évben évente öt százalékkal növekedjen, míg 2021-től ez a bővülés a mindenkori GDP éves növekedési üteméhez igazodjon. Ezzel szerintük lehetővé válna, hogy a forráshiánnyal küzdő ellátórendszer folyamatosan átálljon a valós finanszírozásra.

Az orvostechnikai beszállítói érdekképviseletek szerint tarthatatlan, hogy a beszállítók finanszírozzák az ágazatot, úgymond ezen cégek "jóindulatán álljon vagy bukjon egy-egy intézmény helyzete". Azt írták, mostanra a beszállítók nagy részének komoly problémát okoz az állami kintlévőségeik finanszírozása.

Átmeneti jogszabály segíthet

Az ETOSZ és az OSZ továbbá azt javasolja, hogy az új egészségügyi-igazgatási csúcsszerv felügyeletével a 30 napon túli lejárt kintlévőségeiket a beszállítók a jövőben választásuk szerint akár közvetlenül érvényesíthessék az egészségbiztosítóval szemben, vagy az erre irányuló adatok összevezetésével akár egyéb közteherviselési kötelezettségeikbe is beszámíthassák. Ennek érdekében arra kérik a kormányt, hogy kezdeményezésére a parlament sürgősséggel alkosson meg egy olyan átmeneti jogszabályt, amely megteremti a kórházakkal szembeni, határidőn túli kintlévőségek köztartozásokba történő beszámítását. Ez a speciális jogszabály mindaddig életben maradna, amíg az intézmények határidőn túli tartozásállománya megnyugtatóan meg nem szűnik. Egyben a két szervezet felajánlja szakmai együttműködését a kormánynak a kórházi adósságok kapcsán kialakult helyzet megoldása és a magyar egészségügy hosszú távon fenntartható finanszírozásának kialakítása érdekében.