Borúlátóbbá vált az MNB

A várakozásoknak megfelelően 7 százalékon tartotta az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai kamatmeghatározó ülésén. Ezzel hatodik hónapja változatlan a hazai kamatszint, elemzők szerint ugyanakkor – a nemzetközi környezet és az IMF-tárgyalások függvényében – az év végéig akár egy 50 bázispontos kamatvágásra is tér nyílhat. A jegybank immár recesszióra számít az idén, alacsonyabb infláció mellett.
Gerőcs Tamás, 2012. június 26. kedd, 15:55
Fotó: Napi.hu

A megelőző kamatdöntésekhez hasonlóan a tanács túlnyomó többséggel szavazott a kamattartás mellett, de mint korábban most is volt javaslat egy 25 bázispontos vágásra - mondta el a döntést követő sajtótájékoztatón Simor András jegybankelnök.

A kamatbejelentés mellett a tájékoztató fókuszában állt még a jegybank frissített inflációs jelentése, ennek részletes kiadványát csütörtökön publikálja az MNB, ám a sajtótájékoztatón Simor András elárulta, hogy milyen előrejelzések mellett döntött a monetáris tanács.

Így változott az MNB makroprognózisa a márciusihoz képest
  • 2012-ben 0,1 százalékos GDP-növekedés helyett 0,8 százalékos csökkenést vár, 2013-ban pedig 1,5 százalék helyett 0,8 százalékos bővülést;
  • 2012-ben az infláció 5,6 százalék helyett 5,3, 2013-ban 3 százalék helyett 3,5 százalék lehet;
  • a munkanélküliség 10 százalék felett ragadhat be;
  • tovább szűkül a belső kereslet

Az inflációs pályán idén alacsonyabb éves átlagos fogyasztói árakkal számol a jegybank. Simor szerint a reálgazdaságban továbbra sincs inflációs nyomás, sőt mivel a kibocsátás idén és jövőre is elmarad a potenciálistól, ezért kifejezetten dezinflációs hatás érvényesül, amit viszont a kormányzati adólépések ellensúlyoznak. A legutóbbi, márciusi prognózisban szereplő 5,6 százalékos éves átlagos inflációs várakozáshoz képest 5,3 százalékra csökkentette idei várakozását a jegybank, viszont a Széll Kálmán terv 2.0. adóintézkedései miatt a jövő évi korábbi 3 százalékos prognózist 3,5 százalékra emelte a stáb. Ez utóbbival kapcsolatban Simor kifejtette, hogy az adóintézkedések között lesz forgalmi jellegű és a termelést terhelő adótípus is, márpedig az utóbbinak tartósabb lehet a hatása az inflációs pályára, emiatt várható jövőre is, hogy a cél felett alakul az infláció. Simor hozzátette, hogy amennyiben az idei áfa- és jövedékiadó-emelések hatása kifut, a jövő év végén a 3 százalékos cél közelébe kerülhet az árindex.

A reálgazdasági folyamatokkal kapcsolatban is a korábbinál borúsabb előrejelzést adott közzé az MNB, e szerint idén a GDP a várt 0,1 százalékos növekedés helyett 0,8 százalékkal fog visszaesni, míg jövőre 0,8 százalékos bővülés várható, szemben a márciusi 1,5 százalékos prognózissal.

Ezzel kapcsolatban Simor kiemelte, hogy továbbra is a nettó export marad az egyedüli húzóágazat, ám a külső környezet gyengülése miatt ennek ereje az idén nem lesz képes ellensúlyozni a belső felhasználásból származó visszaesést. Simor szerint a beruházások ilyen mértékű visszaesése már az amortizációt sem éri el, ami miatt érdemben nem várható foglalkoztatásbővülés. A jegybank szerint jövőre is 10 százalék felett ragadhat a munkanélküliség, míg a háztartások reáljövedelmének csökkenése miatt a belső kereslet tovább szűkül.

Simor András üdvözölte, hogy a jegybanktörvény már nem akadálya az IMF-tárgyalások megkezdésének, amelyet sürgetett is, mivel a jelenlegi kockázati felárak mellett a magyar államadósság finanszírozása rendkívül nehéz. Kamatcsökkentésre is akkor kerülhet sor - így a jegybankelnök - ha az ország kockázati megítélésében vagy az inflációs kilátásokban tartós és érdemi javulás lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Drazsen, 2012.06.26 19:06

@Bhole: "Ott, ahol értenek hozzá, ÍGY SZOKTÁK INDOKOLNI A KAMATCSÖKKENTÉST! Mi baja van Simornak?
Az , hogy a kurmány mindent megadóztatási politikája miatt 5,7%-os az infláció. Így nem lehet kamatot csökkenteni ! De tegyük fel, hogy mondjuk 0,5%-ot mégis csökkent az MT. Akkor mi van?? Ettől a hitelkamatok nem fognak automatikusan 0,5%-kal csökkenni. De tegyük fel, hogy ennyivel csökkennek. A kemény hitelezési feltételek miatt így sem fog megindulni a hitelezés Magyarországon. Volz időszak, amikor 30% mellett is ment a hitelezés, most 9-10% is sok, és a feltételek is keményebbek, nem kicsit...NAGYON !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2012.06.26 18:41

http://www.vg.hu/penzugy/devizapiac/a-vilag-legjobb-devizaja-lett-a-forint-378452
"a forint az idén eddig az euróval szemben 9,5 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 5,5 százalékkal erősödött"
Nagyon ideje lenne kamatot vágni!
"a külső környezet gyengülése miatt ennek ereje az idén nem lesz képes ellensúlyozni a belső felhasználásból származó visszaesést. Simor szerint a beruházások ilyen mértékű visszaesése már az amortizációt sem éri el, ami miatt érdemben nem várható foglalkoztatásbővülés"
"A jegybank szerint jövőre is 10 százalék felett ragadhat a munkanélküliség, míg a háztartások reáljövedelmének csökkenése miatt a belső kereslet tovább szűkül."
Ott, ahol értenek hozzá, ÍGY SZOKTÁK INDOKOLNI A KAMATCSÖKKENTÉST! Mi baja van Simornak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html