Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megelőző kamatdöntésekhez hasonlóan a tanács túlnyomó többséggel szavazott a kamattartás mellett, de mint korábban most is volt javaslat egy 25 bázispontos vágásra - mondta el a döntést követő sajtótájékoztatón Simor András jegybankelnök.

A kamatbejelentés mellett a tájékoztató fókuszában állt még a jegybank frissített inflációs jelentése, ennek részletes kiadványát csütörtökön publikálja az MNB, ám a sajtótájékoztatón Simor András elárulta, hogy milyen előrejelzések mellett döntött a monetáris tanács.

Az inflációs pályán idén alacsonyabb éves átlagos fogyasztói árakkal számol a jegybank. Simor szerint a reálgazdaságban továbbra sincs inflációs nyomás, sőt mivel a kibocsátás idén és jövőre is elmarad a potenciálistól, ezért kifejezetten dezinflációs hatás érvényesül, amit viszont a kormányzati adólépések ellensúlyoznak. A legutóbbi, márciusi prognózisban szereplő 5,6 százalékos éves átlagos inflációs várakozáshoz képest 5,3 százalékra csökkentette idei várakozását a jegybank, viszont a Széll Kálmán terv 2.0. adóintézkedései miatt a jövő évi korábbi 3 százalékos prognózist 3,5 százalékra emelte a stáb. Ez utóbbival kapcsolatban Simor kifejtette, hogy az adóintézkedések között lesz forgalmi jellegű és a termelést terhelő adótípus is, márpedig az utóbbinak tartósabb lehet a hatása az inflációs pályára, emiatt várható jövőre is, hogy a cél felett alakul az infláció. Simor hozzátette, hogy amennyiben az idei áfa- és jövedékiadó-emelések hatása kifut, a jövő év végén a 3 százalékos cél közelébe kerülhet az árindex.

A reálgazdasági folyamatokkal kapcsolatban is a korábbinál borúsabb előrejelzést adott közzé az MNB, e szerint idén a GDP a várt 0,1 százalékos növekedés helyett 0,8 százalékkal fog visszaesni, míg jövőre 0,8 százalékos bővülés várható, szemben a márciusi 1,5 százalékos prognózissal.

Ezzel kapcsolatban Simor kiemelte, hogy továbbra is a nettó export marad az egyedüli húzóágazat, ám a külső környezet gyengülése miatt ennek ereje az idén nem lesz képes ellensúlyozni a belső felhasználásból származó visszaesést. Simor szerint a beruházások ilyen mértékű visszaesése már az amortizációt sem éri el, ami miatt érdemben nem várható foglalkoztatásbővülés. A jegybank szerint jövőre is 10 százalék felett ragadhat a munkanélküliség, míg a háztartások reáljövedelmének csökkenése miatt a belső kereslet tovább szűkül.

Simor András üdvözölte, hogy a jegybanktörvény már nem akadálya az IMF-tárgyalások megkezdésének, amelyet sürgetett is, mivel a jelenlegi kockázati felárak mellett a magyar államadósság finanszírozása rendkívül nehéz. Kamatcsökkentésre is akkor kerülhet sor - így a jegybankelnök - ha az ország kockázati megítélésében vagy az inflációs kilátásokban tartós és érdemi javulás lesz.