A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 0,8 százalékkal, a naptári hatást figyelembe véve 0,7 százalékkal nőtt 2008 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A Napi Gazdaság elemzői konszenzusa 1,6, a Bloombergé 1,2 százalékos növekedést prognosztizált, vagyis az adat komoly negatív meglepetést jelent.

Az adatközlők hangsúlyozzák: a gyorsbecslés korlátozott információs bázisra épül, így a statisztikai becslés megbízhatóságának hibahatára ± 0,2 százalékpont.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék.



Amint az a táblából kiderül, 2007 első felében technikai recesszió volt Magyarországon, hiszen két egymást követő negyedévben csökkent a GDP.

Elindult a recesszió, hiszen a vártnál sokkal rosszabb év/év adat látott napvilágot, negyedéves összevetésben pedig már csökkent is a bruttó hazai termék - kommentálta a számokat a Napinak Barcza György. A K&H vezető elemzője szerint főként az ipari termelés és az export, valamint a kiskereskedelmi forgalom gyenge teljesítménye húzhatta vissza a hazai GDP-t.

Hozzátette: Magyarországon a gazdasági visszaesés első szakaszát általában az exportőrök erőteljes készletleépítései jellemzik, ám mivel első becslésről van szó, még nem tudni, ez a tétel mekkora lehetett a harmadik negyedévben. A hitelpiaci szűkülés és a reálbércsökkenés hatásai még csak ezután jönnek, így a jövő évi GDP 1 százalékos visszesésére vonatkozó prognózis immár optimistának is tekinthető, azaz a vártnál nagyobb lehet a recesszió 2009-ben.

A belföldi fogyasztási és beruházási kereslet jelentős csökkenése viszont azzal jár, hogy az ország külső egyensúlya fenntartható szintre javul - fogalmazott az elemző.


A harmadik negyedévre 0,8 százalékos gazdasági növekedést jelző előzetes adatok alapján Suppan Gergely, a Takarékbank markoelemzője úgy véli, a piaci várakozásokat jócskán alulmúló eredményért elsősorban a lakossági fogyasztás és a befektetések terén tapasztalt, vártnál nagyobb arányú visszaesés okolható. A szakember szerint az ipari termelés, valamint a nettó exportteljesítmény visszaesése az előző negyedévben mért 2 százalékos GDP-növekedésnél némiképp gyengébb teljesítményt vetített előre, ám a Takarékbank 1,7 százalékos becslésének kevesebb mint felét mérő mutató így is komoly meglepetést okozott.


Suppan a mostani adat tükrében jelezte: a Takarékbank lefelé módosíthatja az idei év negyedik negyedévére vonatkozó 0,9 százalékos GDP-növekedésről szóló előrejelzését. Ezt a globális hitelválság október óta Magyarországon is érezhető hatásai is indokolttá teszik - tette hozzá.


A szakember a jövő év első negyedévére recessziót jelez előre, várakozásai szerint azonban még az idei év utolsó negyedévében további komoly teljesítménycsökkenés várható a magyar gazdaságban. Ennek legfőbb okát Suppan abban látja, hogy a hitelpiacok befagyásával és a deviza-alapú hitelek elérhetetlenségével mind a háztartások, mind a vállalatok kasszái kiürülhetnek, azaz mind a lakossági fogyasztás, mind az üzleti beruházások csökkenhetnek.


Suppan Gergely ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a mérséklődő lakossági, üzleti és kormányzati költés javíthatja a külker-mérleg állását, valamint a gazdaság jövő évi finanszírozási lehetőségeit. Épp ezért a Takarékbank makroelemzője jövőre a folyó fizetési hiány látványos csökkenését, valamint a nettó export arányának jelentős növekedését jelezte előre.