Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Makai István azt mondta: az ORÖ-nél és az általa felügyelt programoknál teljes politikai és gazdasági káosz tapasztalható. A Lungo Drom, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete és a Roma Polgári Tömörülés két-két tagjából álló "alternatív vizsgálóbizottság" - amelynek tagjai egyúttal mind ORÖ-képviselők - már több feljelentést tett az ORÖ gazdálkodása miatt, és a napokban Farkas Flórián (képünkön jobbra), az önkormányzat tavaly leköszönt elnöke ellen új feljelentést tesznek 300 millió forintos elnöki keretének felhasználásával kapcsolatban.

A visszaélésre Makai István példaként említette, hogy havi 47 ezer forintért dolgozó közmunkások papíron 400-500 ezer forintos utazási költségtérítést kaptak, olyanok is, akiknek sem jogosítványa, sem autója nem volt, és 500 méterre laktak a munkahelyüktől. De - mint mondta - a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) elnökeként ő is meglepődött, amikor olyan dokumentumot találtak, amely szerint 2012 októberének két egymást követő napjára 150-150 ezer forintos reprezentációs költséget írtak ki az FCÖ működési célú támogatására az elnöki keretből. Ezek az összegek, a közmunkások utazási költségtérítéséhez hasonlóan, sosem érkeztek meg a könyvelés szerinti célszemélyhez - tette hozzá.

Ahogy ezeket a visszaéléseket, úgy azt is dokumentumokkal tudják bizonyítani, hogy a 2013-as árvízvédelmi alapot is jogtalanul "csapolta meg" az ORÖ: 7-8 millió forintot vettek fel árvízvédelemre, miközben elvileg önkéntesek védték a gátakat. De "nincs minden rendben" a Híd a munka világába programmal, a szociális foglalkoztatási szövetkezettel, az ORÖ vezetőinek jutalmazásával sem - sorolta, hozzátéve: feljelentést tettek azzal kapcsolatban is, hogy 2011 óta az ORÖ-nek nincs leadott szakmai-pénzügyi beszámolója" - fogalmazott a roma önkormányzati képviselő.

Makai István kitért arra: véleményük szerint a szabálytalanságokért felelősség terheli Farkas Flórián volt és Hegedüs István jelenlegi ORÖ-elnököt, az elnökhelyetteseket, a pénzügyi ellenőrző bizottságot, a hivatalvezetőt és a gazdasági vezetőt. Ráadásul - mint megjegyezte - átfedések is vannak: Farkas Flórián miniszterelnöki biztosként, a szociális szövetkezet elnökeként a saját forrásait ellenőrizné, illetve annak a gazdálkodását rendszerezné, az ORÖ jelenlegi vezetése pedig egyúttal a szociális szövetkezet vezetősége is.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és az Országos Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást. Emellett információik szerint a VII. kerületi rendőrkapitányság is eljárást indított Hegedüs István elnöksége alatt, közgyűlési felhatalmazás nélkül kiosztott, tízmillió forintos év végi jutalmak miatt - közölte Makai István. Megjegyezte: mivel a Híd a munka világába program nagyrészt uniós forrásokból működött, a visszaélések valószínűleg az unió csalási hivatala, az OLAF szabályait is sértették.

Nincs itt semmi látnivaló

Közlése szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) átadtak egy Balog Zoltán tárcavezetőnek szóló nyílt levelet, amelyben az ORÖ programjainak azonnali felfüggesztését és a szervezet teljes körű átvilágítását kérték.

A február 9-ére összehívott, de határozatképtelenség miatt elmaradt rendkívüli ORÖ-közgyűlés után Vajda László, Lakatos Oszkár, Makai István és Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője újságírók előtt jelentette be, hogy vizsgálóbizottságot szándékoznak felállítani, amelynek feladata a visszaélések feltárása és a felelősök megnevezése. Akkor azt közölték, hogy elsősorban a Híd a munka világába programot, azaz a szociális foglalkoztatási szövetkezetet szeretnék vizsgálni.

Az Emmi április 2-án közölte, hogy befejeződött a "Foglalkoztatási Szövetkezet - Híd a munka világába" című projekt ellenőrzése; találtak néhány szabálytalanságot, de ezek nem befolyásolják a program folytatását. Az ellenőrzésnél szabálytalansági gyanú két esetben merült fel, amelyek a bútorbeszerzést és a gépkocsihasználatot érintik.

Az ORÖ feljelent

Feljelentést tesz az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) rágalmazás, becsületsértés és jó hírnév megsértése miatt a szervezetet és annak volt, valamint jelenlegi vezetését ért vádak miatt. Az ORÖ közleményében - amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez - az áll: a szervezetet, volt és jelenlegi vezetőit az elmúlt hetekben "alaptalan és nemtelen támadások" érték. Az állítások minden valóságalapot nélkülöznek, és a "nem létező, magukat alternatív vizsgálóbizottságnak nevező" emberekhez köthetők - hangsúlyozták.

A további jogsértések megelőzése érdekében az ORÖ vezetősége "az elkövetőkkel szemben" rágalmazás, becsületsértés és jó hírnév megsértése miatt feljelentést tesz. Az utóbbi esetében a szervezet sérelem díj megállapítását is kéri, a pénzt közérdekű célra kívánják felajánlani.