Az idei első félévben a munkavédelmi hatóság 8 476 munkáltatót ellenőrzött, amelyek 81,2 százalékánál találtak valamiféle szabálytalanságot - derül ki az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának összefoglalójából. Valamivel jobb az arány, ha a dolgozói szabálytalanságokat nézzük, hiszen itt "csak" a 160,6 ezer fő 66,9 százalékánál találtak hibát - igaz, harmaduknál ez súlyos szabálytalanságnak minősült.

A magas szám részben annak is köszönhető, hogy direkt olyan iparágakat ellenőriztek, ahol gyakoribbak a balesetek. Ilyen például a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, az építőipar és a gépipar is. Összesen 12,2 ezer munkavédelmi döntést hozott a hatóság, ezek megoszlását ezen az ábrán mutatjuk:

Csakhogy hiába az elképesztően magas szabálytalansági arány a magyar cégeknél, csak a hatósági döntéseknek mindössze a 2,6 százaléka vont maga után valamilyen pénzügyi jellegű szankciót. Ez a gyakorlatban a munkavédelmi és az eljárási bírságot jelenti, ezeket összesen 64,3 millió, illetve 4,9 millió forint értékben szabták ki. Az előző év hasonló időszakában sem volt sokkal jobb a helyzet, igaz akkor még 3,1 százalék volt ez az arány.

A közigazgatási határozatokban összesen 44 745 intézkedést hoztak a felügyelők. Hogy főképp mire? Íme:

Leggyakrabban előforduló mulasztások Intézkedések száma
Veszélyes anyagok alkalmazásából eredő kockázatok becslésével, értékelésével kapcsolatos szabályok megszegése2 926
Munkavédelmi ismeretek hiánya2 645
Munkaeszköz nem megfelelő állapota, karbantartás hiánya1 999
Létesítmények érintésvédelme1 922
Egyéni védőeszköz juttatási rend szabályozásának hiánya1 731
Üzemeltetéssel kapcsolatos biztonságtechnikai hiányosságok (védőburkolat, biztonsági berendezés, stb.)1 677
Elsősegélynyújtás megszervezésének, elsősegélyhelyek kialakításának, felszerelésének, jelölésének szabályai megszegése1 615
Alkalmassági vizsgálatok rendjét érintő előírások megszegése1 477
Figyelmeztető-, és funkció jelölések hiánya1 399
Be- és leesési veszély1 319
Villamos hosszabbítók, tápkábelek hiányosságai (szerelvények, szigetelés, elhelyezés)1 291
Elhelyezés, telepítés, rögzítés1 284
Emelőgép üzemeltetési szabályainak megszegése1 143
Veszélyesnek nem minősülő munkaeszközök előzetes illetve időszakos ellenőrzésének, felülvizsgálatának elmaradása1 106
Kockázatértékelés hiánya nem veszélyes munkafolyamatoknál, technológiánál, munkaeszköznél, tevékenységeknél1 018
Forrás: NGM Munkafelügyeleti Főosztály

Számos, egészen pontosan 12 557 úgynevezett kiemelt munkavédelmi intézkedést is hozott a hatóság. Ezek azok az esetek, amelyek a munkavállalók életét, testi épségét, egészségét jelentősen veszélyeztető munkáltatói szabályszegésekre utalnak.

A legtöbb problémát ebből a szempontból a veszélyes anyagokkal való munka jelenti (29 százalék), de a munkavédelmi ismeretek hiánya (21 százalék) is jellemző hiba volt. A képzeletbeli dobogóra még az emelőgépek üzemeltetési szabályainak a megszegése (12 százalék) fért fel.

A hatóság külön kategóriaként kezeli a kiemelt munkabiztonsági intézkedéseket is, ezek megosztását itt mutatjuk be:

Az esetek csaknem 40 százalékát a villamosbiztonsági hiányosságok hozzák, de igen gyakori a nem megfelelő munkaeszközök használata, ahogy a be-és leesés veszéllyel sem törődnek mindig a cégek.

Az előzőekhez képest jóval kevesebb, 5 910 esetben hoztak munkaegészségügyi intézkedéseket, a legtöbb esetben a túl nagy zajhatás miatt (32 százalék), de sokszor okozott az is problémát, hogy a munkavállalók rákkeltő anyagokkal (22 százalék) dolgoztak. Ez utóbbi már csak azért is fontos téma, mert a klinikailag észlelhető daganatos megbetegedés megjelenéséig gyakran 10-50 év telik el, ezért a munkáltató és a munkavállaló is hajlamos alulbecsülni ez ilyen anyagokkal végzett tevékenységek veszélyességét - olvasható az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának összefoglalójában.

Harmincan haltak meg

A januártól júliusig tartó időszakban 67 - közúti baleseti eseményeket is tartalmazó - súlyos munkabaleseti eseményt jelentettek a területileg illetékes munkavédelmi hatóságnak.

Adatok 2016 első félévéről
MegnevezésBaleseti bejelentésHalálosÉletveszélyesSúlyos csonkolásosEgyéb súlyos
Állat támadása20200
Áramütés20200
Borulás11000
Csonkolás60060
Elesés31200
Feltekerés11000
Fulladás21010
Gázolás33000
Ismeretlen31011
Közúti138401
Leesés146800
Összenyomás40211
Ráesés96102
Szemsérülés00000
Ütés11000
Ütközés21100
Égés10100
Összesen67302395
Forrás: NGM Munkafelügyeleti Főosztály

A hatóság ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a munkabalesetek nagy részében még folyamatban van közigazgatási eljárás, sok esetben még nem készült el a baleseti jegyzőkönyv, így a bejelentett és a később feldolgozott adatok a vizsgálatok eredményétől függően eltérhetnek.

A tipikus hibák a gyakorlatban

Az idei első félévben a súlyos jogsértések között továbbra is jellemző a közműépítési földmunkáknál, hogy sok esetben elmarad a dúcolás. Jellemző a szakadólap megterhelése a kitermelt földdel, miközben a közúti járműforgalom közvetlenül a munkagödör mellett halad, megnövelve ezzel a föld beomlásának veszélyét. Változatlanul problémás a munkagödrök, munkaárkok elkerítésének hiánya is.

A magasban végzett munkáknál gyakori hiba, hogy nincs leesés elleni kollektív műszaki védelem, ahogy sokszor előfordul az is, hogy a munkaadó cég nem ad leesés elleni védőeszközt a dolgozóknak, illetve ha ad is, azt nem használják.

A feldolgozóipar, gépipar, illetve a mezőgazdaság területén használt gépek, berendezéseknél továbbra is gyakran fordulnak elő súlyos balesetek, mert hiányoznak a veszélyes tér lehatárolására szolgáló védőburkolatok, biztonsági berendezések, vagy pedig egyszerűen nem használják őket.

Villamos berendezéseknél sokszor nem védekeznek a közvetlen érintés ellen, de gyakori, hogy ezen eszközök védőburkolatait sem rögzítik megfelelően.

Továbbra is állandó problémát okoz, hogy a munkások úgy használják a különböző emelőgépeket, targoncákat, hogy ahhoz nincsen gépkezelői jogosultságuk.