A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészült az szja-bevallási tervezetekkel, így idén a tavalyihoz képest csaknem ötszázezerrel többen, azaz már 5,6 millióan kaphatnak segítséget az adóbevalláshoz. A tervezetek az egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek, áfás magánszemélyeknek támpontként szolgálnak a bevallás beadásához - kezdi cikkét az oldal.

Az eddigi fejlesztések sokat könnyítettek a hatóság szerint az emberek ügyintézésén. Segítette emellett a digitális állami adminisztráció terjedését is, mivel már csaknem 3,8 millióan rendelkeznek ügyfélkapuval. Idén a rendszer a magán adózok mellett az egyéni vállalkozóknak is elérhetővé teszi az előre elkészített, csak jóváhagyást igénylő e-szjabevallási rendszert. A NAV szerint ez több, mint háromszázötvenezer vállalkozónak könnyíti meg a bevallás elkészítését.

Fontos újdonság még idén, hogy a bevallás és az adó megfizetésének határideje egységesen, valamennyi adózónak május 20. lesz.

A NAV honlapjáról már most elérhetők a tervezetek: az eSZJA programon keresztül az ügyfélkapuval rendelkezők akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik, és ha szükséges, ezeken az eszközökön szerkeszthetik is az szja-bevallást. Ha a tervezetben szereplő adatok megfelelnek a valóságnak, az ügyfeleknek nincs más dolguk, csak jóváhagyni azt - emlékeztet cikkében a lap.

Az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek, és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket.

Viszont a csalók is megpróbálnak visszaélni a digitális adóbevallással és átverő oldalakkal zaklatják az ügyfeleket. Hogy mire kell figyelnie, ebből a cikkből megtudhatja!