Bővülhet a minisztériumi autóflotta - ezek a felkapott kocsik

Indokolt esetben 2016-ban is lesznek központosított autóbeszerzések Magyarországon - derül ki Tállai András NGM államtitkár írásbeli válaszából, amelyet Mesterházy Attila kérdésére adott.
Szász Péter, 2016. január 10. vasárnap, 12:33

A parlament honlapjára felöltött dokumentumból azt is kiderül, hogy az NGM felügyelete alá tartozó Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) hamarosan felméri, hogy a központosított közbeszerzésre kötelezett intézményeknél milyen gépjármű-igény mutatkozik, ha pedig szakmailag indokolt, akkor gondoskodik az autók beszerzéséről.

A kérdésnek az adott aktualitást, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly nyáron azt mondta, hogy "a következő időszakban semmilyen gépjárműbeszerzés nem lesz". Ennek ellenére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a közelmúltban 800 autó beszerzésére írt ki flottaüzemeltetési szerződést. Emellett több állami hivatal és társaság is bonyolított le közbeszerzést autóvásárlásra, illetve bérletre.

A KEF működését szabályozó törvény értelmében, a hivatal csak a minisztériumok (kivéve a honvédelmi tárca és a külképviseletek) működéséhez szükséges gépjárművek beszerzéséért és üzemeltetéséért felel, tehát más állami intézmények tőlük függetlenül kezelik flottájukat.

A KEF jelenleg 629 autóért felel, amelyek közül 302 darab van olyan közszolgáknál, akik jogosultak személyes autóhasználatra. További 277 tartalék és eseti használatú gépkocsi, illetve 32-őt a KEF munkatársai vezetnek. Az előbbieken túl a Miniszterelnökség négy háttérintézménye egyedi megállapodás alapján 18 autót használ.

Vannak koros példányok is

A leggyakoribb autó, 146 darabbal, a Skoda Superb, amelyet többek között a miniszerek és államtitkárok használnak. A kisebb Octaviából 89 darab áll a minisztériumok rendelkezésére, míg VW Borából 76 darab. Bár a parlament honlapján elérhető, képviselői kérdésre adott államtitkári válaszból nem derül ki az autók kora, a Borákat 2005-ig forgalmazták, tehát ezek az autók "legjobb esetben" is a 11. évükbe lépnek idén.

A flottában 58-58 Volkswagen Passat és Opel Astra van, Skoda Fabiából pedig 40 fut a tárcáknál és háttérintézményeiknél. A korábban gyakrabban használt Audi A6-osokból 16 van már csak, illetve használnak egy A4-est is.

Elektromos autó is fut a flottában

Aránylag gyakori márka még a Ford, amelyet 18 Mondeo, 18 S-Max egyterű, 9 Transit, 3 Focus, egy Galaxy és egy Ranger képvisel. Opelből az Astrákon kívül csak 8 Corsa, egy Combo, egy Insignia, egy Vectra, egy Zafira és egy Vivaro szerepel a listában, illetve ide tartozik egy tisztán elektromos Ampera is. Bár a válasz a motorizáltságra vonatkozó adatokat nem közli, a flottában van 9 Honda Civic, amelyek akár a korábbi Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hibrid szolgálati kocsijai is lehetnek.

Opel Ampera
Forrás: Opel

A kisbuszok között a Transitok és az egy Vivaro mellett van 3 Mercedes Vito, 8-8 VW Caravelle és Transporter, 13 Multivan, egy Toyota Hiace, egy Renault Mascott  és egy Fiat Ducato. A terepjárókat a Ford Ranger mellett 8 Nissan Pathfinder és egy Toyota Hilux képviseli.

Suzukiból csak két darab van, egy WagonR+ és egy Grand Vitara, Kiából négy fut, egy Magentis és 3 Seed. Rajtuk kívül van még 2 Citroen Berlingo, 3 Renault Megane, 2 Seat Alhambra, 3-3 Toyota Auris és Corolla, 2 VW Golf, egy Golf Plus, 4 Polo, egy Sharan és egy Volvo S60.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.01.10 15:11

Miért ne vennének, van kikből kinyúzni a pompa árát.
Még csak 4,5 millió állampolgárt tettek tönkre, van még vagy 4 millió, akit lehet.
Pénteken jelent meg, hogy az államháztartás hiánya 2015 1218,6 milliárd forint lett.
Ennek közel a fele meglett az adó 570 milliárdos többletéből, a többi meg meglett volna ha, nem költenek 100 milliárdokat erdélyre, 100 milliárdokat stadionokra, 100 milliárdokat festményekre, kastélyokra, állami épületekre, költözésekre, új hivatalokra, új autókra, rengeteg Kossuth- Széchenyi-, szb díjasokra, megilyenek.
Simán nem lenne hiány, és csökkenhetne az államadósság.
Ja, meg a népnyúzás is csökkenhetne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html