Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta, hogy meglátása szerint az árfolyamsáv eltörlése volt az ára, hogy ne kelljen kamatot emelni. A szakember üdvözli a döntést, mint ahogyan a piac is optimistán fogadta: a forint erősödött, a másodlagos állampapírpiacon pedig jelentős hozamcsökkenés történt. Suppan rámutat, hogy a döntés a jegybank hitelességét erősíti az infláció elleni küzdelemben (némi inkonzisztencia van ugyanis az árfolyamsáv fönntartása és az infláció elleni küzdelem között).

Kiváló volt az időzítés

Az időzítés az elemző szerint kiváló, hiszen az euró árfolyama távol volt az erős sávszéltől - ez megközelítőleg 240 forint a ma délelőtti 263-hoz képest -, a piaci szereplők pedig nem számítottak a döntésre. Egy ilyen fontos döntést csak így lehet meglépni, meglepetésszerűen, mert ha bármi előre kiszivárog az beindítja a spekulációt.

Rövid távon Suppan arra számít, hogy a forintot stabilizálja a sáveltörlés, erősödő trendről ugyanakkor még korai beszélni, ahhoz a globális tőkepiaci folyamatokban is változásoknak kellene következni.

Hosszabb távot vizsgálva rámutat, hogy a jegybank az inflációs jelentésben a várakozásoknak megfelelően emelte az inflációs prognózist; további fölfelé mutató kockázatot jelent ugyanakkor, hogy a jelentés 256 forintos euróval, és 90 dolláros olajárral számol. Ennek a két terméknek az árfolyama azóta tovább emelkedett, mint ahogyan a gabonaárak is fölfelé kúsztak, így nem lenne meglepő, ha az inflációs előrejelzések további emelése következne. Ennek megfelelően a szakember jó esélyt lát arra, hogy a következő hónapokban kamatemelésre kényszerül a monetáris tanács.

Két rossz közül kellett választani

„Meglepetés volt az MNB lépése, bár voltak olyan vélemények a piacon, hogy el kellene törölni a sávot” – mondta el lapunknak Barcza György, a K&H elemzője. Szerinte a kormány két rossz közül választhatott: vagy belegyezik a sáv eltörlésébe, vagy hagyja a jegybankot kamatot emelni. (A jegybank korábban is hangoztatta, hogy szükségszerű lehet az árfolyamsáv eltörlése, de nem volt napirenden a kormány ellenállása miatt.)

A sáveltörlés a kettő közül a jobb megoldás, azonban ha ez nem váltja be a hozzáfűzött reményeket, akkor az MNB mégis kamatemelésre kényszerülhet, állítja Barcza. A sáveltörléssel a gazdaság fundamentumai nem változnak, azonban sáv eltörlése körülbelül 5 forintos erősödést okoz az árfolyamban. A jegybank szemszögéből azért jó az árfolyam megszüntetése, mert ezentúl a sáv nem korlátozza a kamatpolitikát, lehet az inflációs célokra koncentrálni, teszi hozzá Barcza. A régióban EU-országok közül már csak Szlovákiában van intervenciós sáv, ott azonban az ERM II. miatt.