Brexit: Cameron húzza az időt, amíg lehet

A brit kormány egyelőre nem aktiválja Lisszaboni Szerződésnek az EU-tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyét - mondta hétfőn a brit miniszterelnök. Hozzátette: a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok életkörülményeiben nem lesznek "azonnali" változások.
MTI, 2016. június 27. hétfő, 18:35
Fotó: Admiral Markets

David Cameron, aki a brit EU-tagságról múlt csütörtökön rendezett népszavazásról és az abból eredő további teendőkről tájékoztatta az alsóház képviselőit, kijelentette: a kilépési folyamatra kidolgozott szerződéses cikkely aktiválása előtt Londonnak ki kell dolgoznia, hogy milyen viszonyrendszert kíván kialakítani az Európai Unióval, ez a feladat azonban már a következő brit miniszterelnökre és kormányára hárul.
Cameron ezzel gyakorlatilag azt jelentette be, hogy akár őszig is halasztódhat Nagy-Britannia kilépési folyamatának hivatalos kezdete. A kormányfő ugyanis a népszavazás eredményének pénteki ismertetése után közölte, hogy távozik tisztségéből, de nem azonnali hatállyal, hanem a kormányzó Konzervatív Párt októberben esedékes éves kongresszusáig.

A Konzervatív Párt alsóházi frakciójának rendkívül befolyásos testülete, az 1922 Bizottság azonban hétfőn előterjesztett javaslatában azt indítványozta, hogy Cameron utódjának megválasztási folyamata már szerdán kezdődjön el, és szeptember 2-áig záruljon le.
A bizottságot azok a tory képviselők alkotják, akiknek nincs kormányzati tisztségük, illetve ellenzéki időszakokban nem tagjai a konzervatív árnyékkormánynak. A testület - amely onnan kapta nevét, hogy az alapító képviselők az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni parlamentbe - informális, de gyakorlatilag kötelező erejű politikai ajánlásokat fogalmaz meg a kormány vagy az árnyékkormány számára, és felügyeli a miniszterelnök-jelöltek megválasztási folyamatát.

A népszavazásról tartott hétfői alsóházi beszámolójában Cameron hangsúlyozta: kizárólag Nagy-Britannia szuverén döntési hatáskörébe tartozik annak meghatározása, hogy a kormány mikor aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét. A brit miniszterelnök kijelentette, hogy erről az álláspontjáról tájékoztatta az Európai Tanács elnökét, és ezt fogja képviselni a héten esedékes brüsszeli EU-csúcson is.

A népszavazás óta - amelyen a többség arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból - egyes EU-társállamok vezetői és uniós illetékesek a kilépési folyamat mielőbbi elkezdésére szólították fel Londont.

Hétfőn azonban George Osborne brit pénzügyminiszter is leszögezte a brit gazdaság állapotáról a piacok megnyugtatására tett nyilatkozatában, hogy kizárólag Nagy-Britannia dönthet arról, mikor aktiválja a kilépési folyamatot elindító mechanizmust. Osborne is azt hangsúlyozta, hogy ezt csak akkor szabad megtenni, ha már világos elképzelések vannak arról, hogy Nagy-Britannia milyen viszonyrendszert kíván kiépíteni az EU-partnerekkel.

Nem visszakozik - belenyugszik

Cameron hétfő délutáni alsóházi beszámolójában kijelentette ugyanakkor, hogy a népszavazás eredményét el kell fogadni, és a kilépés előkészítéséhez szükséges munkát el kell kezdeni.  A kormányfő - utalva arra, hogy a népszavazás jogilag nem bír kötelező erővel, vagyis nem kötelezi a parlamentet a brit EU-tagságot megalapozó törvény érvénytelenítésére - óva intette a törvényhozást attól, hogy kísérletet tegyen Nagy-Britannia kilépésének megakadályozására. Nagy-Britannia ki fog lépni az Európai Unióból, de ez nem jelenti azt, hogy hátat fordít Európának - tette hozzá.

Cameron bejelentette, hogy a kilépési folyamat összefogására és irányítására külön ügyosztály jön létre a kabinetiroda, a külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium szakértőinek részvételével. A kormányfő élesen elítélte a Nagy-Britanniában élő külföldiek és kisebbségek - különösen a lengyel közösség tagjai és intézményei - ellen a népszavazás óta eltelt napokban elkövetett támadásokat, mondván: a brit kormány nem tűri a gyűlölet vezérelte bűncselekményeket.

Muníció a szélsőjobbnak

Az utóbbi napokban számos beszámoló jelent meg a brit sajtóban külföldiek, illetve etnikai kisebbségekhez tartozó brit állampolgárok elleni verbális támadásokról. A lengyel közösség londoni kulturális központjára ismeretlenek gyűlölködő szövegű graffitit mázoltak.
Cameron kijelentette: biztosítja a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárokat, illetve az EU-társállamokban élő briteket arról, hogy életkörülményeikben a népszavazás után sem lesz "azonnali" változás. Hozzátette: a népszavazás eredménye azt is jelenti, hogy nem lép életbe az a reformcsomag, amelyről London a referendum kiírása előtt Brüsszellel és az uniós társállamok vezetőivel megállapodott. Ennek fő elemei közé tartozott volna a külföldi EU-tagállamokból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók szociális ellátását szabályozó előírások jelentős szigorítása. A reformok életbe lépésének feltétele az volt, hogy a britek a népszavazáson a bennmaradásra voksolnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ezt-neked, 2016.06.28 11:40

@rw3: "Egy marék szárított lepke már megértette volna, hogy a támogatások egyetlen feltétele, hogy az adott régió gazdaságilag fejletlenebb legyen"

Te ostoba jobber, bárki visszanézheti az általad tegnap leírtakat, tegnap még azt írtad, "nekem/nekünk???? :D :D :D
Semmi közöm az aktuális rettegéseitekhez."
És ma meg éppen arra ébredtél, hogy bizony a biliben van a kezed! ha, ha, ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw3, 2016.06.28 11:23

@Warlock: foglalkozzon vele hajnalig a halál. Egy marék szárított lepke már megértette volna, hogy a támogatások egyetlen feltétele, hogy az adott régió gazdaságilag fejletlenebb legyen és nem az, hogy
-lemond az ország a szavazati jogairól
-lemond a politikai vitákban való részvételről
-lemond a teljes szuvenerításáról
-áhítattal lesi "fizető" minden óhaját sóhaját.

Ha eddig nem értette meg, akkor szerinted hajnalban meg fogja érteni? Ugyan.

De hát ilyen a ballib virtus, kell mindig egy ilyen-olyan Únió aminek szalad kinyalni a seggét, de úgy hogy még az Únió vezetői is zavarba jöjjenek, és utána boldogan, szaros szájjal elénekli az Internacionálét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2016.06.28 10:07

@rw3: @rw3: "ne zavard meg az álmodozásban."

"Az lehet, hogy én még álmodozgatok, de úgy látom, hogy ti most hirtelen felébredtetek, és rájöttetek, hogy a bilibe lóg a kezetek!:)))"

Na mizu rw3? Milyen érzés az amikor hugyos a kezed?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2016.06.28 00:31

@Warlock: "megadom magam... nyertél... látod, nem vagyok akkora okostojás... simán lenyomsz..."

Ejnye, ejnye kicsi huszár, ilyen könnyedén feladod, pedig már kezdtem volna megpróbálni valamiféle lámpást teleportálni neked, hogy némi világosság kerüljön hozzád, és megértsd ez a bonyolultnak nem igazán nevezhető magyarázatomat!:)))
Nem kívánok jó éjt, márt nálad nagyon úgy tűnik, hogy mindig sötét van!:)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.06.27 23:52

@Ezt-neked: "Viszont, ha a kért dallamok helyett egy egészen más zenét kezdene el játszani, azt már lehet, hogy nem szeretném végig hallgatni!:))) A pékségben viszont nem nagyon valószínű, hogy amiatt mennék be, hogy valakit a péklapát körüli táncra biztatnám "táncolj kurva" felkiáltással! Lehet hogy ti igen, én biztosan nem!:)))"

Figyelj Tündi... megadom magam... nyertél... látod, nem vagyok akkora okostojás... simán lenyomsz...

Ezt nevezem női logikának hallod-e... frankón egy hangot nem értek ebből a magyarázkodásból, szerintem se füle se farka... de Te biztos érted... istenisten... nyertél... jó éjt Neked... Rw-vel beszélgess inkább, ő hajnalig szokta bírni a hülyéskedést... Ha Ha Ha...

@Ezt-neked, alias foldnyuzo: Ha nem csal meg, az itt sokszor leszólt magyar kisvállalkozói emberismeretem, akkor foldnyuzo férfi, Ezt-Neked pedig hölgy... De ha foldnyuzo maszkulin nő, Ezt-Neked meg feminin férfi, én kérek elnézést... Ha ha ha...

Szerintem ők két külön személy... Ezt-Neked teljesen agymosott liberós, de nem olyan alpári stílusú mint foldnyuzo... Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html