Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Legkorábban november 10-én emelhet vádat az ügyészség a dunai hajókatasztrófa ügyében a Viking Sigyn kapitánya ellen. Az ukrán férfit összesen 36 rendbeli bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. A rendőrség külön eljárásban vizsgálja a másik szállodahajó, a Viking Idun kapitányának, és legénységének felelősségét is, segítségnyújtás elmulasztása miatt.

Pál Adrián az ATV Híradónak azt mondta, a Viking kapitánya tett tanúként is vallomást, és a gyanúsítás során is tett különböző vallomásokat: egész egyszerűen ő nem vette észre a Hableányt. Ő erre hivatkozik, és nem látta azt, hogy előtte közlekedik egy hajó, és hogy elsodorja.

A rendőrség október 10-én vádemelési javaslattal átadta a nyomozást az ügyészségnek, ám másnap az ügyészség azt közölte: a Viking kapitányának telefonját megvizsgáló első igazságügyi szakértő - aki korábban határozottan állította, hogy az ukrán férfi adatokat törölt a készülékről - tévedett. Az ukrán kapitány ügyvédje, Tóth M. Gábor akkor azt mondta: be is adta a szabadlábra helyezési kérelmet. Úgy fogalmazott, az egyik legfontosabb letartóztatási okot, amire az ügyészség az indítványát alapította, és amire a bíróság elrendelte a kényszerintézkedést, az ügyészség beismerése szerint alaptalanul tették.

Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője azt mondta, az ügyészség ezt az indítványt továbbította a bíróságra, és azt indítványozta, hogy ezt utasítsa el a bíróság, mivel álláspontjuk szerint a szökés-elrejtőzés veszélye továbbra is fennáll. Hozzátette, hogy van egyéb olyan ok is: a bizonyítás megnehezítése - nem az adattörlés ténye, hanem egyéb tények alapján -, amely indokolttá teszi a legsúlyosabb kényszerintézkedés fenntartását.