BUX
39006

Brókerbotrány után: Most akkor hol nőjön a szigor?

A nemzetgazdasági tárca egyetért a jegybankkal abban, hogy változások szükségesek a könyvvizsgálókra vonatkozó ellenőrzési gyakorlatban, ám álláspontja szerint nem lehet ügyfélkör alapján szétválasztani a könyvvizsgálókat, és felügyeletüknek egy kézben kell maradnia - írta a Világgazdaság.

Napi.hu, 2015. március 23. hétfő, 07:29

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára szerint mind a minisztérium, mind a jegybank azt szeretné elérni, hogy a mostanihoz hasonló brókerbotrányok ne fordulhassanak elő a jövőben, és ki lehessen időben szűrni azokat a cégeket, ahol ilyen problémák egyáltalán előfordulhatnak.

Bár van vita, hogy ezeket a célokat hogyan érjük el, ám abban teljes az egyetértés, hogy a könyvvizsgálók szerepét vizsgálni, felügyeletüket pedig szigorítani kell - mondta a szakember. Véleménye szerint a könyvvizsgálókkal szemben alkalmazható szankció-rendszer nem elég erős, mert a hiányosságokat most a könyvvizsgálói kamara fegyelmi eljárásban vizsgálja, s a tapasztalat az, hogy többnyire nincs szankció, vagy ha van, akkor sem elegendő a visszatartó ereje.

Emiatt tervezi az NGM jogosultságának megteremtését a könyvvizsgálók közvetlen szankcionálására, a jövőben már a kamara eljárásai nélkül is lehetőség lesz komoly, akár több millió forintos pénzbírság kiszabására, vagy akár a könyvvizsgálói tevékenységtől való eltiltásra.

Sok az irreálisan alacsony díjú ajánlat a piacon, ami egyértelműen arra utal, hogy az adott könyvvizsgáló a rá bízott munkát nem megfelelő színvonalon végzi el. A kötelezően végrehajtandó ellenőrzési munkafolyamatok idő- és kapacitásigénye ugyanis ekkora díjakból biztosan nem finanszírozható. Jellemző hiba az is, hogy a cégeknél nincs meg az elvárt szakmai szkepticizmus, holott alapvető, hogy egy könyvvizsgálónak folyamatosan kételkedni kell az elé tárt adatokban, és addig kell kérdeznie, bizonyítékokat gyűjtenie, amíg az adott állítást nem sikerül megfelelően alátámasztania - tette hozzá Pankucsi.

Többször is azt tapasztalták, hogy ha egy könyvvizsgáló olyan nagy vagy olyan speciális területen működő ügyféltől kap megbízást, amelyet nem tud teljes körűen átlátni, lényegében minden állítást automatikusan elfogad az ügyvezetéstől, ami teljesen elfogadhatatlan gyakorlat. Ez ellentétes a könyvvizsgálói munka alapvetéseivel, ezért határozottan fel kell lépni ellene - mondta az NGM helyettes álamtitkára.