Brókerbotrányok: az államot perelik a károsultak

Csütörtökön kezdődött a brókerbotrányok károsultjainak az állam ellen indított pere a Fővárosi Törvényszéken. Az 1652, vegyesen Quaestor-, Hungária Értékpapír-, illetve Buda-Cash-károsult felperesként a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék és a magyar állam felelősségét akarja bebizonyítani. Állítják, az állam rosszul végezte a dolgát, ezért történhettek meg a bedőlések - írja az Index.
Szabó Dániel, 2018. április 19. csütörtök, 17:17
Fotó: Pixabay

Nagyon izgalmas per ért bírósági szakaszba csütörtökön, melynek lényege, hogy az elmúlt évek brókerház-bedőléseinek károsultjai azt próbálják bebizonyítani, hogy az egész botrányért és a csődökért az állami szervek a felelősek. Azzal érvelnek, hogy a jegybank és az Állami Számvevőszék nem végezte el rendesen a dolgát. Előbbi azért, mert felügyeleti szervként nem tárta fel időben a hibákat, míg az ÁSZ nem volt hajlandó vizsgálni az MNB (és bizonyos tekintetben jogelődje, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) eljárásait, felelősségét.

Az ellenőrzések azért fontosak, mert - a felperesek érvelése szerint - a fogyasztók ráutaltak arra, hogy az állam megfelelő vizsgálatokat folytat és biztonságosak az ellenőrzött termékek, amelyekbe a pénzüket fektetik.  Lényegében azt állítják, hogy "a pénzügyi katasztrófa eredeti oka az állam diszfunkcionális működése" - fogalmaz az Index cikke.

Az alperesek, vagyis az állami szervek ügyvédei az egész eljárást vitatják. Például azzal próbálják a pert semlegesíteni, hogy a károsultak esetében nem jogosultak arra, hogy keresetet adjanak be, mert ez a joguk szerintük a kárrendezési törvény értelmében átszállt a Kárrendezési Alapra. A felperesek nem tudták alátámasztani keresetükben, hogy a beperelt szervezetekkel szerződtek volna, vagy hogy ebből káruk származott volna, állítják.

A fenti ellenkeresetek mellett vitatják azt is, hogy az MNB felelőssége egyáltalán nem firtatható a hatályos törvények értelmében, az ÁSZ-szal szembeni kereset pedig szintén nem indokolt, mert az ÁSZ-határozatok ellen nem is lehet bíróságon fellebbezni (a károsultak egyébként azért perelik a számvevőszéket, mert nem vizsgálta az MNB, illetve korábban a PSZÁF felelősségét, és azt, hogy milyen tiltott ügyleteket folytattak a befektetési vállalkozásokkal a különböző állami intézmények) - szerepel a portál cikkében, amely arra is kitér, hogy a kereset olyan hibáiba is kapaszkodnak az állami szervek ügyvédei, minthogy el van írva a Quaestor neve.

A bíró a tárgyalás végén felszólította a károsultak képviselőit, hogy a felsorolt hiányosságokat, pontatlanságokat javítsák harminc napon belül a felperesek meghatalmazásaiban. A következő tárgyalás június 28-án lesz, addig kell az MNB és ÁSZ képviselőinek beadni ellenkereseteiket is.

A fotó forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.04.19 18:22

Mutyibrókerek és mutyihatóságok. Az is hülye aki ebben a mutyiországban tart egy fillért is.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html