Az Európai Bizottság egy olyan javaslatot terjesztett elő az Európai Tanácsnak, amely szerint Magyarország 504 millió euró (körülbelül 180 milliárd forint) összegű pénzügyi támogatást kaphatna a 100 milliárd euró keretösszegű SURE - azaz a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz - alapból.

A Bizottság döntése több hetes csúszással született meg, a magyar kormány ugyanis augusztus 6-án kért hivatalosan pénzügyi támogatást ebből a keretből az EU-tól, és már hetek óta a magyar kormányé volt az egyetlen benyújtott tagállami igény, amiről nem született döntés. A bizottsági közlemény emlékeztet, hogy a szerdán előterjesztett javaslatot megelőzően már 16 tagállam esetében nyújtott be a Bizottság javaslatot és hozott a Tanács határozatot annak érdekében, hogy a kérdéses tagországok pénzügyi támogatáshoz jussanak az eszköz segítségével. A Magyarországnak juttatandó 504 millió euróval együtt a Bizottság eddigi javaslatainak teljes költségvonzata 87,8 milliárd euró, azaz ekkora összegben kap az érintett 17 uniós tagállam pénzügyi segítséget a SURE forrásaiból.


A Tanács jóváhagyását követően Magyarország kedvező feltételekkel nyújtott hitelek formájában jut majd hozzá a támogatáshoz, amelyet maximum 15 éven belül kell visszafizetnie. A tanácsi döntéstől számított 18 hónapon belül lehet majd lehívni a kölcsönt legfeljebb nyolc részletben. Ezek a források abban segíthetnek, hogy fedezzék a koronavírus-világjárvány miatt életbe léptetett csökkentett munkaidős foglalkoztatási - és hasonló célú - programok, valamint a kapcsolódó egészségügyi intézkedések költségeit.

A magyar kormány öröme azonban nem lehet felhőtlen: a Bruxinfo információi szerint ugyanis a magyar kormány eredetileg egymilliárd eurós hitelkeretre nyújtott be igényt, ám a javasolt összeg végül azért fogyott körülbelül a felére, mert Brüsszel számos javasolt intézkedést nem fogadott el minden kétséget kizáróan munkahelymegtartónak.

Ezekre lehetne költeni a pénzt

A Bruxinfo szerint a Magyarország részére javasolt keret nagyjából felét egészségüggyel kapcsolatos intézkedésekre lehet majd felhasználni, míg a másik felének legnagyobb hányada (113,7 millió euró) a költségvetésből február 1. óta a rövidített munkaidejű foglalkoztatáshoz köthető munkahelyvédelmi intézkedések költségeinek (640 euró) részleges fedezetéül szolgál.

A kölcsönből összesen 15 intézkedést lehet majd finanszírozni:

  • 1. Turisztikai célpontok kapacitásainak javításához nyújtott ideiglenes támogatás a meglévő munkaerő megtartása érdekében.
  • 2. Ideiglenes támogatás élelmiszerfeldolgozó vállalkozásoknak, különösen önfoglalkoztatók és egyszemélyes cégek számára.
  • 3. Ideiglenes támogatás a méhészeti szektorban.
  • 4. Ideiglenes támogatás haltenyésztő vállalkozásoknak.
  • 5. Azoknak a gyermektámogatási kedvezményeknek a kiterjesztése 2020. június 30-ig, amelyek a veszélyhelyzet alatt lejártak.
  • 6. A munkavállalók tb-befizetésének felfüggesztése bizonyos szektorokban 2020 márciusa és decembere között, a költségeknek arra a részére, amelyek a munkaidő csökkentése vagy felfüggesztése miatt keletkeztek a cégeknél.
  • 7. A képzési díjak befizetése alól a munkaadóknak 2020 márciusa és december között nyújtott mentességek.
  • 8. A munkaadók által fizetett rehabilitációs hozzájárulási adó csökkentése bizonyos szektorokban 2020 márciusa és júniusa között.
  • 9. Adómentesség nyújtása a KATA-rendszerben adózók 26 tevékenysége esetében.
  • 10. A KIVA adóalapjából a személyi költségek kizárása bizonyos szektorokban 2020 március és június között.
  • 11. Egyszeri átalány fizetés az egészségügyben dolgozóknak a járvány idején végzett többletmunka elismeréseként.
  • 12. A járvány megfékezésére bevezetett különleges intézkedésekhez kötődő költségek az állami tulajdonú vállalatoknál.
  • 13. A járvány megfékezésére bevezetett különleges intézkedésekhez kapcsolódó költségek és az állami tisztviselők egészségének megóvására meghozott intézkedések költségei.
  • 14. A kórházakban az infrastruktúra és az ápolószemélyzet, valamint a betegek védelmében eszközölt beruházások költségei.
  • 15. A kórházakban és más egészségügyi intézményekben a személyi védelmet szolgáló eszközök és berendezések közvetlen költségei.

Kötvényt is bocsát ki az EU

A fentieken felül az Európai Bizottság szerdán azt is bejelentette, hogy hamarosan uniós SURE-kötvényt bocsát ki szociális beruházási kötvényként az eszköz költségvetésének fedezésére. A szociális beruházási kötvények keretrendszere biztosítani fogja a befektetők számára, hogy az ilyen kötvényekbe történő befektetéseik pozitív társadalmi hatással járó szociálpolitikai intézkedések finanszírozását - jelen esetben a koronavírus-világjárvány társadalmi hatásának és következményeinek enyhítését - fogják szolgálni.

A Bizottság által kidolgozott keretrendszer egyúttal a szociális beruházási kötvények piacának fejlődését is elősegítheti, amely a fenntartható finanszírozások európai piacának egyik pillére. Az első SURE-kötvények kibocsátására október második felében kerül majd sor.