Brüsszel bíróságon folytatja a rezsiharcot

Az Európai Bíróság elé idézi Magyarországot Brüsszel az energiahálózati díjakra vonatkozó jogszabályai miatt - írja a hvg.hu.
Szabó Dániel, 2018. július 19. csütörtök, 16:16
Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság újabb ügyben kezdett bírósági eljárást Magyarország ellen: a problémájuk az, hogy ne a kormány, hanem az illetékes hatóság határozza meg a hálózatokhoz való hozzáférés feltételeit, költségeit. Valamint problémásnak tartják, hogy az energiaügyi jogszabályhoz olyan módosításokat fogadott el a kormány, amelyek korlátozzák a piaci szereplők azon jogát, hogy a nemzeti szabályozó szerv hálózati díjakra vonatkozó határozatainak teljes körű bírósági felülvizsgálatát kérjék.

A törvényt még Németh Szilárd, rezsiügyekért felelő kormánybiztos terjesztette be, épp azért, hogy Brüsszel ne szólhasson bele a rezsicsökkentésbe. Az Európai Bizottság ezzel szemben úgy látja, a magyar jogrendet épp az ilyen törvényektől kell megóvni, ezért 2015 februárjában felszólító levelet, azóta pedig indokolással ellátott véleményt intézett Magyarországhoz e kérdésekkel kapcsolatban - írja a portál.

Az Európai Bizottság csütörtökön öt további ügyben küldött felszólító levelet a magyar kormánynak, ezekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK