Új harcra készül a külföldi kereskedők ellen a magyar kormány

Bár Brüsszel miatt módosítják a kereskedelmi törvényt és visszavonják az eddigi szigort, újabb piacszabályozó intézkedésre készül a magyar kormány - immár az az uniós elvekkel összhangba hozva követheti - értesült a Magyar Idők.
Domokos László, 2018. július 19. csütörtök, 07:16
Fotó: Napi.hu

Kedden kiderült, hogy a magyar kormány egy év alatt kivezeti a kereskedelmi törvény multicégek által sokat kritizált, 2014-es módosítását. Eszerint 2018-tól megtiltották a napi fogyasztási cikkek értékesítését azon nagykereskedelmi cégeknek, amelyek évente legalább 15 milliárd forintos nettó árbevételt érnek el, azonban két egymást követő évben veszteséget vagy nullás eredményt termelnek a mérlegbeszámolójuk szerint.

A második veszteséges esztendőt követő évtől érvényes korlátozás lehetőségét a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter által benyújtott módosító indítvány törölhet el 2019-től.

A Magyar Idők szerint azonban szó sincs arról, hogy a kormány meghátrált volna az uniós bürokraták előtt, illetve felpuhult volna a kereskedelempolitika. Sőt az uniós elvekhez igazítva a mostani korlátozást újabb piacszabályozó intézkedés követheti, amely hasonló elvek mentén ugyancsak az adóelkerülést akadályozná a kiskereskedelemben - írta a napilap.

Brüsszel szerint a cégeknek a bezárással való fenyegetettség miatt megnövekedett kockázatokkal kell szembenézniük, ha be akarnak lépni a magyar piacra vagy terjeszkedni kívánnak itt. A kötelezettségszegési eljárás során az Orbán-kormány már tavaly jelezte az uniónak, hogy a szankcionálás módjaként a bezárás helyett nyitottak más, a közösségi elveknek megfelelő megoldásra, az adóelkerülést azonban továbbra sem támogatják semmilyen területen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.07.19 15:09

Minden boltot Mészáros Lőrincnek a felcsúti géniusznak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.07.19 12:11

a problemat szerintem jol azonositottak, de a megoldasaik nem jok. az "adocsalas" valojaban adooptimalizalas, es pont az olyan kiskapuk teszik leheove, amitol a fidesz holdudvar is gazdagodik. a valodi szandek itt nem a multik rendszabalyozasa, hanem a "csak en csalhatok a sajat szabalyaim szerint elv" ervenyre juttatasa. egyszeruen magasak az adok es ezeknek a cegeknek megvannak a lehetosegeik, hogy orbanekhoz hasonloan kijatszak a rendszert...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html