Brüsszel visszacsapott a magyar kormánynak

Az Európai Bizottságnak (EB) nincsenek „titkos tervei” a migráció fokozására, és amúgy sem születhet semmilyen uniós döntés a tagállamok és az Európai Parlament (EP) nélkül. Vagyis a magyar kormány tagjai és a magyarok által választott EP-képviselők is szavazhatnak az Európai Tanácsban, illetve az Európai Parlamentben – ahogy ez minden egyéb esetben is történik - hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság.
Szabó Zsuzsanna, 2019. február 25. hétfő, 17:14
Fotó: AFP - Geoff Robins

Az Európai Unió migrációs politikájával számos félreértés, tévhit terjedt el, ezért az Európai Bizottság magyarországi képviselete egy részletes tájékoztatót tett közzé - válaszul a magyar kormány propaganda-hadjáratára.

Humanitárius vízumok: Az Európai Parlament korábban elfogadott egy határozatot, amelyben arra kérte a bizottságot, hogy terjesszen elő javaslatot az úgynevezett humanitárius vízumok bevezetéséről. Ez a határozat azonban sem a bizottságra, sem másra nézve nem kötelező, és az EB egyértelművé tette, hogy nem szándékozik ilyen javaslatot tenni - enélkül pedig uniós jogszabály sem lehet belőle. A bizottság hangsúlyozza: az EU működése sok különböző intézmény együttműködésén alapul. Ha akár az EP, akár a tagállami miniszterekből álló tanács nem ért egyet egy javaslattal, nem lesz belőle uniós jogszabály. Főleg, ha a bizottság nem is tesz ilyen javaslatot - akkor ugyanis nincs is miről szavazni.

Határvédelmi jogok: Tavaly szeptemberben a Bizottság az Európai Határ- és Parti Őrség további megerősítését javasolta, mivel Európában mindenki számára egyértelmű: az EU külső határainak védelme alapvető fontosságú közös biztonságunk érdekében. A javaslat egy 10 ezer fős, új, közös határvédelmi alakulat létrehozásáról szól. Ez az alakulat szükség esetén abban segítené a tagállamokat, hogy megvédjék az EU határait, és megállítsák az illegális migrációt. Az Európai Határ- és Parti Őrség személyzete az ilyen akciók során azon ország irányítása és felügyelete alatt működne, amelyben éppen szolgál - ha például Görögországban van szükség ilyen segítségre, akkor a görög hatóságok irányítása és felügyelete alatt. A megerősített Európai Határ- és Parti Őrség tehát nem gyengítené az EU-s országokat, nem venne el tőlük jogköröket, hanem továbbra is a tagállamok támogatása lenne a feladata.

Az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége: Az Európai Bizottság javasolta, hogy hozzanak létre egy európai Menekültügyi Ügynökséget. A tagállamok a menedékjogi eljárásban, vagyis amikor elbírálják, hogy egy adott személy kapjon-e menedékjogot, vagy ne, segítséget kérhetnének ettől az ügynökségtől. A segítségnek kizárólag az a célja, hogy gyorsabbá és hatékonyabbá tegye a menedékkérelmek elbírálását a tagországokban. A döntés viszont mindig az adott tagállam hatásköre marad. Az ügynökség ezen felül a bizottsági javaslat szerint abban is támogathatná a tagállamokat, hogy az elutasított menedékkérőket minél előbb visszaszállíthassák az EU-n kívülre.

Bankkártyák a bevándorlóknak: A regisztrált menedékkérők minden országban bizonyos juttatásokat kapnak, hogy fedezni tudják alapvető szükségleteiket. Görögországban létezik egy olyan program, amelyben az Európai Bizottság ad ilyen támogatást, mégpedig nem készpénzben, hanem előre meghatározott összeggel feltöltött, mindenki számára sokkal biztonságosabb és ellenőrizhetőbb készpénzkártyák formájában. Ez a program az EU-n belül egyedül Görögországban létezik, és csak már ott lévő emberek kaphatnak ilyen kártyát. A kártyák tehát nem az Európába való bevándorlást segítik, hanem a jogszerűen Görögországban tartózkodó menekültek és menedékkérők integrációját a helyi társadalmi és gazdasági életbe. Ennek megfelelően a kártyákat csak Görögországban lehet használni. A kártyatulajdonos személyazonosságát és jogosultságát havonta ellenőrzik. Bármilyen visszaélés esetén letiltják a kártyát. Ebben a programban az Európai Bizottság együttműködik az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) és más humanitárius szervezetekkel.

Kötelező kvóták: Az érvényes uniós menedékjogi szabályok nem tartalmaznak semmilyen kötelező kvótát az EU-ba érkező menekültek elosztására. A mostani szabályok átalakításáról már egy ideje tárgyalnak a tagállamok és az Európai Parlament. Az EB úgy gondolja, hogy minden tagállamtól elvárható, hogy szolidáris legyen a többiekkel, de ez a szolidaritás sokféle formában elképzelhető. Már a bizottság eredeti, 2016-os javaslatában is volt egy olyan lehetőség, amely szerint a tagállamok pénzügyi hozzájárulással is kiválthatnák a menedékkérők átvételét. A végső jogszabályról az Európai Parlamentnek és a tagállami minisztereket tömörítő tanácsnak közösen kell döntenie. A tanácsban egyébként több tagállam is jelezte már, hogy számára elfogadhatatlan lenne egy kötelező áthelyezési rendszer.

Kötelező áttelepítések az EU-n kívülről: Humanitárius megfontolásokból számos uniós tagállam jelenleg is telepít át korlátozott számban különösen veszélyeztetett menekülteket EU-n kívüli, például afrikai vagy éppen dél-amerikai országokból. A bizottság azt javasolta, hogy jobban hangolják össze ezeket a -kizárólag önkéntes alapú - tagállami tevékenységeket, ezért hozzanak létre egyfajta uniós keretrendszert. Ettől azonban még semmiben nem változna az egyes EU-s országok joga arra, hogy teljesen önállóan eldöntsék: részt vesznek-e ebben a tevékenységben, vagy nem, ha pedig igen, hány menekültet telepítenének át.

Büntető jellegű uniós költségvetés: A bizottságnak a 2021-2027-es időszakra tett uniós költségvetési javaslata nem büntet egyetlen tagállamot sem - sem a migrációs politikája, sem más miatt. A bizottság a korábbiaknál sokkal több pénzt javasol a közös határvédelem megerősítésére, az illegális migráció megelőzésére és az azzal szembeni fellépésre. Külön támogatná a bizottság azoknak a visszaküldését, akik nem jogosultak arra, hogy az EU területén tartózkodjanak, tehát illegális bevándorlók. Emellett forrásokat biztosítana a javaslat az EU-ban jogszerűen tartózkodó - például háború elől menekülő - elismert menekültek integrációjára. Ez ugyanis ugyanúgy fontos társadalmi érdek, mint a munkanélküliség leküzdése vagy az infrastruktúra fejlesztése. Az ezekre a feladatokra szánt pénzekből nyilvánvalóan olyan mértékben részesülhetnek az egyes tagállamok, amilyen mértékben érintettek. Magyarország továbbra is lakosságarányosan a legtöbb uniós támogatásban részesülő országok egyike marad: a bizottság javaslata csak a regionális fejlesztés és a mezőgazdaság területén csaknem 32 milliárd euró támogatást szán Magyarországnak 2021 és 2027 között.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2019.02.28 09:35

@antitroll: Most melyik ügyről beszélsz? A humanitárius vízumról vagy a állandó áttelepítési mechanizmusról?
Végül mindegy is. A Tanács mindkettő határozat tervezetet (jogalkotási aktust) minősített többséggel (Consilium) tudja elfogadni. Így volt ez a kötelező betelepítési kvótánál is. A minősített többség azt jelenti, hogy a tagállamok 55%?a (vagyis a gyakorlatban a 28 tagállamból 16) a javaslat mellett szavaz és
a javaslatot támogató tagállamok az EU teljes népességének legalább 65%?át képviselik. Ennyi. Szóval 2016-ban ha nincs a magyar népszavazás simán lehet, hogy rendelet lesz az állandó áttelepítési mechanizmusból is (csak a lengyelekkel bővült volna az ellenállás a Tanácsban, mivel ott kormányváltás történt 2015. őszén).
A migráns vízum egyenlőre nem lépett a jogalkotási szakaszba - pedig a LIBE tervezetét az EU parlament megszavazta és a Bizottságot felszólította a folyamat elindítására. Itt tartunk. Az azért kicsit visszás dolog lenne ha az EU parlament által megszavazott tervezet után nem indítaná el a Bizottság a jogalkotási aktust. Ez az egyik fő feladata! Szóval bűzlik itt minden.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.02.27 21:48

@Der_Zahnarzt:
Olvasd el kérlek a bejegyzésem tárgyáét képező tervezetet, a Te véleményed Hogy úgy mondjam így csak Tasziló együgyű elmélkedése.
Nem hinni kell, hanem elolvasni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Der_Zahnarzt, 2019.02.27 21:32

@antitroll: "ÖNKÉNTESEN ajánlanának fel kvótát a befogadásra"

Nem, Móricka, az nem ÖNKÉNTES amikor egy nép kormánya betelepít x bantu migránst a népére, hogy tarcsák el. Az ÖNKÉNTES az, amikor te befogadsz a lakásodba x bantu migránst és eteted, eltartod őket. Tehát, hányat is fogadtál már be ÖNKÉNTESEN, Móricka?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.02.27 21:21

@Borisz1106:
Elolvastad végig a linkelt határozat TERVEZETET? Mert én igen.
Konkrétan szó van benne, arról amiről írsz, meg amit a kormánypropaganda sulykol. De nem csak az és természetesen a lényegi pontok maradnak le.

Ha azokat a cikkelyeket, bekezdéseket amik alátámasztják az állításomat bemásolnám, az nagyon hosszú lenne, senki (talán Te sem) olvasná el. Ha bármelyik állításomban kételkedsz, jelezd és a hozzátartózó részt bemásolom.

Szóval ez egy javaslat, rendelet tervezet. Ezt helyesen írtad.
Az Orbán kormány keresztbe feküdt nem ment át. Ez is igaz. Javítsál ki, ha tévedek, hogy nem csak az Orbán kormány. Bár ennek nincs jelentősége. Ez egy konszenzusos rendelet tervezet lett volna és ezért így utólag okoskodva ESÉLYE sem volt, hogy átmenjen.
A rendelet célját a felvezető indoklásban leírják. Pont ellentétes az állításotokkal és ez számos helyen megjelenik a határozat tervezetben is. A lényeg, hogy az illegális migráció megállítása a célja azzal, hogy egy később meghatározandó keretet határoz meg a feltételeknek megfelelő migránsok betelepítésére. Kizárólag azoknak, akik a tagországok külképviseletein nyújtják be bevándorlási, vagy menekült kérelmüket. Akik más úton jönnek be, automatikusan kiesnének a befogadható menekült megítélése alól!
Ez azért nagyon komoly különbség azzal szemben amit Te is sugallsz.
A másik, hogy maga a rendelet tervezet is alternatívákat sorol fel, nyilván az elfogadás esélyét próbálta (hiába) növelni.
Az egyik alternatíva, hogy a tagállamok ÖNKÉNTESEN ajánlanának fel kvótát a befogadásra. A másik, hogy az EP kötelező befogadási kvótát ír elő. Ez utóbbinak az esélye -akkor is tudtuk- nulla lett volna. Az első verzióban viszont Magyarország egyszerűen nem ajánl fel kvótát és kész.

Végül ismét csak arról beszélünk, aminek már nincs jelentősége, a múlt, amivel most fenyegetni csak kampány jelleggel időszerű!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.02.27 20:29

@Józsi1111: Én nem riogatok senkit. A Bizottság határozatai megtalálhatóak az EU hivatalos honlapján, ahogyan a Bizottság határozat tervezetei is! Az állandó áttelepítési mechanizmusból azért nem lett semmi, mert Orbán ebbe beleállt!
De minek is magyarázok bármit! 2016. nem volt még olyan régen, hogy mindent lehazudjatok. Mintha lett volna akkor egy népszavazás is nálunk erről... Nem rémlik Józsi?
"AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE (Javaslat)
az uniós áttelepítési keret létrehozásáról, valamint az 516/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról"

Idézet belőle:
A 2016. április 6-án kiadott, ?A közös európai menekültügyi rendszer reformja és az Európába jutás legális lehetőségeinek javítása felé" című közleményében a Bizottság célja egy, a megszerzett tapasztalatokra építő, strukturáltabb, harmonizált és állandó uniós áttelepítési keret megteremtése. Az Unióban egy ilyen keret szükséges a jövőbeni áttelepítési erőfeszítések irányításához, mivel az áttelepítés erőteljesebb és egységes uniós megközelítésének jelenlegi hiánya korlátozza az Unió képességét a szabályozási célkitűzéseinek megvalósítására. "

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:52016PC0468&from=EN

Frankón ki volt találva minden. Itt már egyenesen 3. országból hozták volna be a népeket és kvóta alapján terítették volna. Brilliáns. Csak hát ezek a fránya magyarok belesz@rtak a palacsintába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html