Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság a menedékkérők áthelyezéséről szóló uniós előírások megsértése miatt kötelezettségszegési eljárásokat indított az Európai Bíróság előtt Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen - tájékoztatott az Európai Bíróság sajtóosztálya.

Az Európai Bizottság 2017 júniusában indította meg a jogsértési eljárást a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó mechanizmus ügyében, amelyet az uniós tagországok belügyminiszterei minősített többségi szavazással, mások mellett Magyarország ellenkezése dacára fogadtak el 2015 szeptemberében - írta korábban az MTI.

Az akkor megküldött hivatalos felszólító levelekre érkezett válaszok nem találtattak kielégítőnek, mivel egyiket sem kísérte arra vonatkozó tervezet, hogy az érintett országok megkezdenék az áthelyezéseket. Mint írták, a kapott válaszlevelekben szereplő érvek - például a menekültügyi kvóták ellen indított, folyamatban lévő per, valamint a szolidaritás más módon való kifejezése - egyike sem igazolta a kötelezettségvállalások elmulasztását.

Szlovákia is megtámadta az uniós bíróságon a kvótahatározatot, ám Pozsony 2017 februárjában több menedékkérőt is befogadott Olaszországból és Görögországból, májusban pedig újabb felajánlást tett, így az ország ellen nem indult kötelezettségszegési eljárás.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com