BUX

Brüsszel aggodalommal figyeli a magyar fejleményeket

Az EU gazdasági és pénzügyi biztosa csütörtökön szóvivője útján fejezte ki rosszallását a magyar kormány nyugdíjrendszert érintő előző napi bejelentése, továbbá az intézményi kereten végrehajtott illetve tervezett változtatások miatt.

NAPI, 2010. november 25. csütörtök, 17:35

„Aggodalommal tölt el bennünket a magyar hatóságok legutóbbi bejelentése a nyugdíjrendszerre vonatkozóan. A bejelentések a kötelező magánnyugdíjpénztár teljes eltörlésére irányuló szándékot látszanak tükrözni" - idézte a BruxInfo csütörtökön Amadeu Altafajt, Olli Rehn biztos szóvivőjét, aki hozzátette, hogy noha a nyugdíjrendszerek a tagállamok hatáskörébe tartoznak, a Bizottságnak ettől függetlenül egy sor aggálya van.

Az egyik észrevétel a hosszú távú fenntarthatóságot érinti. A szóvivő szerint aggályosnak tartaná a Bizottság, ha a nyugdíjalapok által felhalmozott értéket a folyó kiadások finanszírozására fordítanák, ahogy azt a 2011-es költségvetés terv határozottan sugallni látszik.A szóvivő nyilatkozatából az is kiderült, hogy a magánnyugdíjpénztári tagok állami pillérbe történő visszairányításának módja sem tetszik a pénzügyi biztosnak, hiszen a két pillér közötti szabad választás lehetőségét nem látják biztosítottnak.

Altafaj emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a magán-nyugdíjpénztárak hasznos szerepet játszanak a hazai tőkepiacok elmélyítésében, ennek a rendeltetésüknek azonban nem lesznek többé képesek eleget tenni, ha életképességüket aláássák.

A szóvivő azonban azt is megjegyezte, hogy a Bizottságot a magyar kormány több közelmúltbeli, vagy tervezett intézkedése is nyugtalanítja, amely meglátása szerint megbontaná a jelenlegi költségvetési és egyéb intézményi keretet.

„A nyugdíjreformon túl a magyar intézményi keretben mostanában bekövetkezett több változtatás vagy javaslat miatt is aggódunk, amelyek alááshatják a független intézmények számottevő ellenőrző (értsd: figyelemmel kísérő és jelző) képességét" - idézte a BruxInfo a gazdasági és pénzügyi biztos szóvivőjének szavait.