Brüsszel az asztalra csapott - egy hónapot kapott Magyarország

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy kezdje el 1294 menedékkérő átvételét Görög- és Olaszországból. Minderre egy hónapot kapott Magyarország - több más országgal együtt -, különben indul a kötelezettségszegési eljárás.
Szabó Zsuzsanna, 2017. május 16. kedd, 21:36
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság kedden elfogadta az uniós szükséghelyzeti áthelyezési és áttelepítési mechanizmusról szóló tizenkettedik eredményjelentését, mely a 2017. április 12. óta végrehajtott intézkedéseket értékeli.

A tagállami erőfeszítések fokozásának következtében a 2017-ben áthelyezett személyek száma már most megközelíti a 2016-os év egészében áthelyezett személyek számát, az áthelyezett személyek teljes létszáma ezzel elérte a 18 418 főt - közölte az Európai Bizottság. Az áttelepítések esetében eddig 16 163 személy részére biztosították a biztonságos és jogszerű tartózkodás lehetőségét, azaz az uniós program értelmében elfogadott áttelepítések több mint kétharmada valósult már meg - teszi hozzá a bizottság.

Jóllehet a legtöbb tagállam tevékeny szerepet vállal és rendszeres áthelyezéseket végez, néhány ország - jogi kötelezettségét figyelmen kívül hagyva - még egyetlenegy áthelyezést sem hajtott végre. Ez ellentétes jogi kötelezettségeikkel, a Görögországgal és Olaszországgal szemben vállalt kötelezettségekkel, valamint a felelősség igazságos elosztásával - emelki ki az EB közleménye, amelyben a testület felszólítja

  • Magyarországot és Lengyelországot, hogy kezdjék meg az 1294 menedékkérő átvételét Görögországból és Olaszországból,
  • a Cseh Köztársaságot, hogy haladéktalanul kezdjék meg újra az áthelyezéseket,
  • valamint Ausztriát - amely Olaszország felé már jelezte menedékkérők átvételét -, hogy Görögországból is kezdje meg menedékkérők átvételét.

Amennyiben a felszólított országok - köztük Magyarország - nem tesz lépéseket, már júniusban kötelezettségszegési eljárást indíthat a bizottság.

Az áthelyezésről - többek között magyar ellenszavazattal - 2015-ben döntöttek az uniós országok a tagállamok gazdasági ereje, munkanélküliségi mutatója és lakosságszáma alapján. Magyarország és Szlovákia indított, amelynek első tárgyalása - ahol meghallgatták az érintetteket - a napokban volt. Ez a folyamatban lévő per viszont nem halasztó hatályú, döntés az ügyben, Yves Bot francia főtanácsnok július 26-án fogja közzétenni az állásfoglalását, az ítélethirdetésre ezt követően, ősszel vagy legkésőbb télen kerül sor.

Az áthelyezéseket viszont az uinós állam- és kormányfők döntése értelmében elvileg idén szeptember végére kellene befejezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2017, 2017.05.21 09:21

@V0LE: "Ha egy ertelmes ember visszaolvas, az lathatja, hogy mire reagaltal "
Ha értelmes ember lennél akkor visszaolvastad volna és megértetted volna, h milyen hülyét csináltál magadból -és elnézést kérve kussba maradtál volna, baromka. De te egy végtelen gyökér vagy, így jössz nekem valami qudozással meg grillezéssel. :D Kit érdekel? Esetleg az itthon hagyott családtagjaidat, mikor a heti nagy skype-t nyomjátok! :))
'bunkoskodhatsz"
Jajj a kislánynak rosszul esik ha a saját modorában szólnak hozzá??
Be ne köpj a muterodnak -tudod, skype-n... :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2017.05.20 22:23

Ki az, aki az asztalra csapott? Azt csak mi magyarok tehetjük meg, nem a vén faszokból álló brüsszeli vének dilettáns tanácsa! Én azonnal át is venném az 1294 migránst, és őket fizetném ki, olcsóbb lenne, /nem a majdani, esetleges brüsszeli büntetést/, és szépen tolnám is mind az 1294-et haza. Átvettük, elintézve az áthelyezés, na meg a hazahelyezés. Tschüss!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2017.05.20 19:12

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto: "Látom, "hasznosan" töltöd a rengeteg szabadidődet ott Kanadában"

Kivetelesen jol latod :))
Az uj kerekek brutalisak, sokkal stabilabb a gep, de meg ennel is jobb vetel volt a ket Cardo Smartpack, igy vegig tudunk dumalni az asszonnyal :))

"Vagy ott a quadozásért is fizetnek?"

Itt nem kell, akar az egyszeru atlagember is megengedheti maganak, hogy vegyen egy normalis off-road jarganyt es elvezze a termeszetet a szabadidejeben. Neked marad a kozel 20 eves ocskavasad meg a pialas :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.05.20 18:34

@V0LE: Látom, "hasznosan" töltöd a rengeteg szabadidődet ott Kanadában, segílyturista úr... Vagy ott a quadozásért is fizetnek?

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2017.05.20 18:09

@MLB2017: Latom jol elvagy bunkokam :DDD

Sajnos annyi eszed meg mindig nincs, hogy kovetni tudd a torteneseket, ezert folosleges tovabb ragozni a dolgot. Ha egy ertelmes ember visszaolvas, az lathatja, hogy mire reagaltal es hogy megint mekkora hulyet csinaltal magadbol :DD

Mellesleg veled ellentetben nem logok itt egesz nap, tegnap nagyon jot quadoztunk es elarulhatom neked, hogy holnap is az lesz a program, ugyhogy ne vard, hogy megjelenjek. Hetfon pedig egesz delutan grillezunk, ezert akkor szinten nelkuloznod kell majd. :))

Remelem kibirod valahogy, biztos talalsz valaki mast akivel bunkoskodhatsz ;DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html