Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság kedden elfogadta az uniós szükséghelyzeti áthelyezési és áttelepítési mechanizmusról szóló tizenkettedik eredményjelentését, mely a 2017. április 12. óta végrehajtott intézkedéseket értékeli.

A tagállami erőfeszítések fokozásának következtében a 2017-ben áthelyezett személyek száma már most megközelíti a 2016-os év egészében áthelyezett személyek számát, az áthelyezett személyek teljes létszáma ezzel elérte a 18 418 főt - közölte az Európai Bizottság. Az áttelepítések esetében eddig 16 163 személy részére biztosították a biztonságos és jogszerű tartózkodás lehetőségét, azaz az uniós program értelmében elfogadott áttelepítések több mint kétharmada valósult már meg - teszi hozzá a bizottság.

Jóllehet a legtöbb tagállam tevékeny szerepet vállal és rendszeres áthelyezéseket végez, néhány ország - jogi kötelezettségét figyelmen kívül hagyva - még egyetlenegy áthelyezést sem hajtott végre. Ez ellentétes jogi kötelezettségeikkel, a Görögországgal és Olaszországgal szemben vállalt kötelezettségekkel, valamint a felelősség igazságos elosztásával - emelki ki az EB közleménye, amelyben a testület felszólítja

  • Magyarországot és Lengyelországot, hogy kezdjék meg az 1294 menedékkérő átvételét Görögországból és Olaszországból,
  • a Cseh Köztársaságot, hogy haladéktalanul kezdjék meg újra az áthelyezéseket,
  • valamint Ausztriát - amely Olaszország felé már jelezte menedékkérők átvételét -, hogy Görögországból is kezdje meg menedékkérők átvételét.

Amennyiben a felszólított országok - köztük Magyarország - nem tesz lépéseket, már júniusban kötelezettségszegési eljárást indíthat a bizottság.

Az áthelyezésről - többek között magyar ellenszavazattal - 2015-ben döntöttek az uniós országok a tagállamok gazdasági ereje, munkanélküliségi mutatója és lakosságszáma alapján. Magyarország és Szlovákia indított, amelynek első tárgyalása - ahol meghallgatták az érintetteket - a napokban volt. Ez a folyamatban lévő per viszont nem halasztó hatályú, döntés az ügyben, Yves Bot francia főtanácsnok július 26-án fogja közzétenni az állásfoglalását, az ítélethirdetésre ezt követően, ősszel vagy legkésőbb télen kerül sor.

Az áthelyezéseket viszont az uinós állam- és kormányfők döntése értelmében elvileg idén szeptember végére kellene befejezni.