Brüsszel az egyetlen remény? - érdekes beismerés az egyik államtitkárságtól

Többéves cselekvési tervet készített az oktatási államtitkárság. A cél a stratégiai képzésterületek minőségi diákokkal való feltöltése - írja a hvg.hu.
Szabó Zsuzsanna, 2017. augusztus 6. vasárnap, 18:48
Fotó: Napi.hu

Csak Brüsszelben bízhat a magyar felsőoktatás - ezt maga az oktatási államtitkárság állítja a hvg.hu szerint. A Fokozatváltás a felsőoktatásban címet viselő középtávú stratégiájának nemrég megjelent, 2020-ig szóló Cselekvési tervében feketén-fehéren leírta, hogy "a jelenlegi, 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusban Magyarország rendelkezésére álló fejlesztési támogatás páratlan, ugyanakkor az utolsó lehetőséget jelenti hazánk számára arra, hogy a tudásalapú világgazdaságban versenyképes hazai felsőoktatás jöjjön létre".

A portál szerint pénz hiányában radikális megoldást ajánl az államtitkárság, ami ugyancsak meglepően hangzik a Fidesz-kormány háza tájáról. "Az állami felsőoktatási intézményeknek is lehet és kell piaci elvek szerint működniük", ami azt jelenti, hogy az állam nem lép az EU helyére, hanem az egyetemeknek kell majd növelniük a bevételeiket. A piaci elvek pedig nem nagyon takarhatnak mást, mint a tandíjas képzés szerepének növelését, ahogyan azt a kormányzat egyébként a gazdaságtudományi és jogi képzésben már lényegében bevezette.

A népszerű képzések tandíjasítását azért volt szükség, mert a kormány azt szerette volna, ha a jó képességű diákok egy része inkább állami támogatással működő műszaki, informatikai, természettudományi vagy agrárképzésre jelentkezik. A gazdaság szempontjából fontos területekre azonban évek óta nem sikerül annyi diákot beiskolázni, ahányra szükség lenne, akik pedig felvételiznek, azok közül is soknak a tudása kívánnivalót hagy maga után - írja a portál.

A kormány azt a dilemmát próbálja feloldani, hogy "a magyar gazdaság növekedésének több képzési területen - elsősorban műszaki és informatikai területen - gátat szab az egyes szakokon fellelhető szakemberhiány", közben a gazdasági és humán képzési területek iránt a munkaerőpiaci kilátásokhoz képest "indokolatlanul magas" az érdeklődés, ezért azt szeretnék, hogy a "gazdaságpolitikában jól bevált, ágazati szemléletű megközelítés átültetésre kerüljön a felsőoktatásba is".

A stratégiailag kiemelt képzési területek (orvos- és pedagógusképzés, műszaki, gazdasági és agrárterület) munkaerőpiaci igényeire alapozva szeretné az államtitkárság átstrukturálni a felsőoktatást, ez azonban nyilván olyan sok érdeket sért, hogy csak nagyon körültekintően lehet belekezdeni. Arról nem is beszélve, hogy a kiindulópont is kérdéses, hiszen aligha érdemes a felsőoktatás olyan átalakításába belefogni, amely a gazdaság mai munkaerőigényeire épít.

További részletek a hvg.hu-n.

(Fotó: StockSnap.io)

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.08.06 21:19

@atombandi: "kettannyelvu oktast bevezetni"

Neked az az egy tannyelv is túl sok volt, úgy látszik...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.08.06 21:15

mondom mi kell:
1. fideszes kerekkotok kinevezettek stb eltavolitasa az oktatas minden szintjerol.
2. idiota oktatasi minisztert kutyakkal szettepetni, tul sok kart okozott mar, legalabb kutyaknak lenne egy jo napjuk.
3. az oktatasbol kifacsart penzeket vissza kell tenni. (helyette "visszaadtak" a 13. havi nyugdijat, jo kis befektetes!)
4. tanari fizeteseket a regi polgari hagyomanyok szerint joval az atlagfizetes fole vinni. igy megakadalyozzak, hogy az alsobb szinteken teljesen elnoiesedjen a szakma.
5. infrasturktura es kepzes.
6. az osszes altalanos iskolaban a kettannyelvu oktast bevezetni.

nem a gyerekek a hulyek, nem a szulok a felelotlenek, legalabbis tobbsegben, a legnegyobb hiba a kormanyzat szintjen van. elvette a penzt, kifizeto helynek hasznalja a klienturaepitesre az iskolaigazgatoi posztokat. a gyerekeket pedig olyan iskolakba kenyszeriti, amibe nem akarnak jarni. ennek mar ranezesre is tuti hatasfoka lesz, raklapszamra kepzik a fidesz X-elo, favagokat es lapattamasztokat, valami dualis fasztudja minek a keretein belul, mert az olyan jol hangzik. na megoldottam a feladatot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html