Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU megakadályozza a paksi bővítést szolgáló 12 milliárd eurós  magyar-orosz ügyletet - írja a Financial Times online kiadása. A lap nemrégiben már beszámolt arról, hogy Paks 2 brüsszeli akadályokba ütközhet - ez válhatott most valóra.

Határozottan tagadta ugyanakkor a Financial Times értesüléseit Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Az MTI kérdésére azt mondta: nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks 2 atomerőmű építését. Giró-Szász András hozzátette, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez.

Navracsics megerősítette a vétót

Megerősítette az Indexnek Navracsics Tibor, az EU magyar biztosa, hogy az Európai Bizottság megtárgyalta és szavazás nélkül jóváhagyta az Euratom javaslatát, amely a Magyarország és Oroszország közt létrejött paksi bővítésről szóló megállapodást blokkolja. Az Euratom főként a paksi atomerőműbe szánt fűtőanyagok beszerzését kifogásolta tételesen. Az EU atomügyi hivatala szerint a beszerzési időtartamra kötött magyar-orosz megállapodás például konkrétan ellentétes az EU-s szabályokkal.

Az írás szerint a nukleáris erőművek üzemanyagellátási szerződéseire az Euratomnak is rá kell bólintania, illetve ez a szervezet támaszt pénzügyi és technikai követelményeket is a fűtőanyagbeszállítók számára. Most itt látszik elbukni az ügy, ez a szervezet a múlt héten utasította el a Roszatom-szerződést, pontosabban azt, hogy kizárólag Oroszországból érkezhet a fűtőanyag, mégpedig azon a brüsszeli ülésen, ahol mind a 28 uniós biztos - köztük Navracsics Tibor - is részt vett. Magyarország fellebbezett a döntés ellen, ám az FT forrásai szerint az Európai Bizottság teljes mellszélességgel kiállt a döntés mellett. Ahhoz, hogy ezek után egyáltalán lehessen beszélni Paks 2-ről, Magyarországnak új fűtőanyag-szerződést kellene tető alá hoznia vagy a bizottság ellen kellene jogi úton fellépnie.

Jávor Benedek (PM), az Európai Parlament zöld csoportjának tagja szerint amennyiben az orosz fél visszautasítja az eredeti szerződés módosítását, az a projekt végét jelenti.

Brüsszelnek nem csak az orosz fűtőanyaggal van baja: amiatt is folyik vizsgálat, hogy a bővítést nyílt verseny nélkül kapta meg a Roszatom. az Európai Bizottság versenyhatóságként is vizsgálja, hogy tartalmaz-e a beruházás tiltott állami támogatást, illetve, hogy összhangban áll-e az uniós közbeszerzési előírásokkal.

Minden bizonnyal az amerikai politika mellett az EU felé is gesztust próbált tenni a kormány, mégpedig nem csak azzal, hogy tanácsadóként amerikaiakat von be Paksra, a Siemens pedig erősáramú és gépészeti berendezéseket szállíthat. Jávor Benedek nemrégiben egy Lázár Jánosnak címzett nyílt levélben arról is írt, hogy információi szerint előrehaladott állapotban van annak a megállapodásnak a megkötése, amely alapján az amerikai Westinghouse szállíthatná Paks 2 számára a fűtőelemeket, ami viszont biztonsági kockázatokat vet fel.

Az FT cikke felidézi, hogy a két, egyenként 1200 megawatt teljesítményű reaktor építéséről tavaly született meg a megállapodás, a tervezési, építési és üzemeltetési szerződést az orosz állami tulajdonban lévő Roszatom nyerte el. Orbán Viktor miniszterelnök kritikusai szerint mindez tovább növelné Magyarország orosz energiafüggőségét, több uniós tisztviselő pedig azon aggodalmának adott hangot, hogy Moszkva az energiapolitikát használja fel Európa megosztására és az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatos EU-konszenzus aláaknázására.