Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az úgynevezett magyar fizetésimérleg-támogatási program keretében készült analízis a 2014. január 9-ig rendelkezésre álló információkat veszi figyelembe. A korábbi három felügyeleti látogatás 2011. április 4-8., 2011. november 9-21. és 2013. január 16-28. között zajlott, azok kapcsolódtak az IMF post-programme monitoring (PPM) misszióhoz, amelyben az ECB is részt vett.

A brüsszeli szakértők úgy látják, hogy 2014-ben a GDP-arányos költségvetési hiány a maastrichti 3 százalék közelében alakulhat. Ráadásul ennek elérését javíthatja az uniós források felhasználásánál a nemzeti önrészre vonatkozó számítás változása is. A bizottság szerint 2015-ben is a limit alatt maradhat a deficit.

Nem ennyire a jó azonban a helyzet az államadósság alakulásával kapcsolatban: az értékelés szerint a jelenlegi folyamatok alapján nem várható, hogy teljesül a folyamatos GDP-arányos csökkentés előírása.

Magyarország finanszírozási szükséglete idén a GDP 23 százalékára, majd jövőre 19 százalékára rúg - a 2013-as 18 százalék után - ezen belül a GDP-arányos devizafinanszírozási igény 2014-ben 5,3 százalék, majd jövőre 2 százalékra esik. E szempontból megnyugtató, hogy sikeres volt a tavaly novemberi 2 milliárd dolláros kötvénykibocsátás.

Összességében Brüsszel osztja a magyar hatóságok véleményét, miszerint az ország képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. Kockázatot a nemzetközi pénzügyi környezet változása, valamint a devizahiteles mentőcsomag finanszírozása jelenthet - olvasható a kedd délután kiadott elemzésben.