Brüsszel eljárást indít Magyarország ellen - örülhetnek a szupermarketek

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság (EB) a nem nyereséges szupermarketek szankcionálásáról elfogadott törvény miatt, mert úgy véli, hogy az korlátozhatja a vállalkozások letelepedési szabadságát.
MTI, 2016. február 26. péntek, 12:12
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője pénteken megerősítette az MTI-nek, hogy a brüsszeli testület az előző napon úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött Magyarországnak, és ezzel megindult az eljárás a 2014 decemberében elfogadott jogszabály ügyében.

A törvény megtiltja a napi fogyasztási cikkek árusítását a két egymást követő évben veszteségesen működő nagyobb üzleteknek. Az EB tájékoztatása szerint az új jogszabály nyomán a kiskereskedőknek megnövekedett kockázatokkal kell szembenézniük, ha be akarnak lépni vagy terjeszkedni akarnak a magyar piacon. A tartós veszteségességet tiltó törvény akadályozhatja a befektetéseket, és ezáltal a versenyképesség romlásával járhat és magasabb árakat eredményezhet - közölte a bizottság.

A magyar hatóságoknak két hónap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak az EB által ismertetett kifogásokra. Ha a felszólító levélre nem érkezik válasz vagy Magyarország olyan észrevételeket tesz, amelyek nem tekinthetők kielégítőnek, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy az eljárás következő lépéseként úgynevezett indoklással ellátott véleményt küld Budapestnek. Ezt követően - ha szükséges - a bizottság az Európai Unió Bírósága elé viheti az ügyet.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az érintett jogszabályról szóló javaslat indoklásában korábban azt írta, hogy a tartósan veszteséges működés közvetett módon gazdasági erőfölénnyel való visszaélést jelent, hiszen a nagy tőkeerejű vállalkozások így tüntetik el versenytársaikat.

Ugyancsak csütörtökön lezárult a plázastopot elrendelő magyar törvény miatt megindult kötelezettségszegési eljárás. A 2012 januárjában életbe lépett jogszabály értelmében három évre általános építési tilalmat rendeltek el a 300 négyzetméter feletti kereskedelmi építményekre.

A törvény 2014. december 31-ig volt hatályban, és azóta új szabályokat fogadtak el Magyarországon, a kötelezettségszegési eljárás így lezárult. "Az Európai Bizottság vizsgálja az új törvényeket és szorosan figyelemmel követi azok alkalmazását" - tájékoztatott a szóvivő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.02.26 18:26

@luki44: fél 88 - lehetőleg te nagyon akarjad előírni, miből finanszírozza valaki a hiányokat.
A számvitel ügyében konzultálj a magyar állammal, amely éppen most vette át alkalmazásra a nemzetközi számviteli standardokat, amelyek alapján amúgy ezek a nemzetközi cégek mindig is elkészítették a mérlegeiket és kimutatásaikat, mert az alapítóik és a tőzsdék számára az elmúlt 25 évben a magyra számviteli szabályok alapján készített mérlegek semmire sem voltak jók.

A felújítás címszó alatt ( igen, két t-vel, ilyen egyszerű ) a magyar cégek ugyanezt csinálják, a magyar vállalkozók is. Velük nincsen gondod.

Sőt - nyugatimádók ellen fellépő magyar ember - a keletiek is, beleértve az oroszokat is. Ez egy elterjedt és ismert fogás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.02.26 17:51

A többség szereti a szupermarketeket. Csukassa be Orbán őket ha meri. Még a vasárnapi zárvaatartásba is beletört a bicskája, már fizikai erőszakkal akadályozzák már a kezdeményezés normális beadását is, persze azt mondják semmi közük nem volt hozzá.

A nyugdíjas néni szereti a zárva tartást, olyannyira, hogy elmegy Pestre, előtte megszervezi a tucatnyi dagadtra gyúrt izomagyút testőrnek. milyen különös véletlenek?
Egyelőre még Magyarországon vannak könyvelési előírások, amely szerint könyvelik a hasznot és a veszteséget. Eddig még csak magyar áfacsalókról hallottunk többek között a ...... környékén, amiből a .... trükkösen kimosta magát, és hallgatnak róla mint a sír, most éppen más cégben szállítanak ugyanazok az emberek ennek a láncnak.
A legszarabb üzlet a magyar lánc, bármelyik külföldit nézem mindegyik különb, árura az eladók kinézetére, a fizetés módjára, a szalag hosszára tekintettel, stb.
De a többség nem jár oda, én sem, egy időben próbáltam, de elég volt.... macskatenyészőknek való.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

luki44, 2016.02.26 16:05

@Bulemia: "A válasz az, hogy a válallkozás számára egyenlő esélyeket kell teremteni, és nem lehet egy 300 m2 alatti és feletti részre osztani a kereskedelmet azért, hogy az előbbieket "szeretgessük", az utóbbiakat kiutáljuk."

Teremtsunk hasonlo eselyeket es ne lehesen kulfoldon produkalt haszonbol magyarorszag teruleten tobb even(evtizeden) keresztul finanszirozni a hianyokat amit azert prdukal mert a piaci szint alat arusitja termekeket, beszalitoknak 6-12 honap utan fizet. Felujitas cimszo alat megvasarol sajat offshore cegeitol mas orszagokba kiselejtezet eszkozoket piaci ar tobszoroseret es ezt valami adoparadicsomba adoza meg.

Habar hiaba mondok ilyesmiket mert a vaksag az vaksag es a nagy nyugatimadat az bizony vaksagot okoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.02.26 15:43

Meg kell állítani a fideszes ámokfutást!
A nem fiatal és nem demokrata párt tönkre tette a népet, a vállalkozásokat.
Kicsinált mindenkit, és csak magára meg erdélyre juttat pénzt.
Ma megint tudott magára költeni 1 milliárdot műtárgyak vásárlására. Eü-re meg nincs.
Mocskos, aljas törvényeket hoz, önös érdekekből.
Érdekes, hogy amerika nálunk nem akarja visszaállítani a demokráciát, mint Irakban. Pedig ott bebizonyosodott hazugság alapján tette lapátra Saddamot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2016.02.26 14:36

@Daniel Dakota: " Ezért kellett szétcsapni e banda között.."

Bizony bizony...:)) A szétcsapás legalább olyan jól fog sikerülni, mint a nagy pálinka és reklámadó forradalom..

Nem tűnt még fel, hogy egyre gyorsabban és többször csapják pofán a csuti kormányát?
Már sokszor mondták , hogy amennyiben nem tetszik a klub működési szabályzata, akkor két dolog tehető:
- Nem lépek be a klubba .
- Megszervezem a kilépést, aztán ennyi.
Az nem megy sokáig, hogy hallgatjuk a zenét, mások fizetik a prímást, és ráadásul szidalmazzák a zenekart mondván, hogy ők más zenét szeretnének hallgatni.

Permanensen ismételgetitek a kivitt hasznot. Jogosan viszi ki, ha az övé.
Az ország vagyonelemeit nem rabolta el senki - ez a nagy tévedésetek - hanem eladták annyiért amennyit a vevő hajlandó volt érte fizetni.
Senki nem tiltotta meg ,- a nincstelenségen kívül - hogy a volt Áfész boltok feljöjjenek a Spar, vagy a Tesco színvonalára!
A rendszerváltás óta eltett 25 év, mennyi tanuló időre lenne szükség szerinted?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html