Brüsszel elkaszálta a magyar reklámadót - fizetni kell

A magyarországi reklámadó sérti az uniós állami támogatási szabályokat, mivel annak progresszív adókulcsai szelektív előnyt biztosítanak egyes vállalatoknak - jelentette be az Európai Bizottság (EB).
MTI, Napi.hu, 2016. november 4. péntek, 13:00
Fotó: Napi.hu

Brüsszel még 2015 márciusában indított mélyreható vizsgálatot és megállapította, hogy a magyar reklámadó indokolatlan előnyben részesíti azokat a vállalkozásokat, amelyek 2013-ban nem voltak nyereségesek, lehetővé téve számukra, hogy kevesebb adót fizessenek.

Az EB friss határozata arra kötelezi Magyarországot, hogy szüntesse meg a 2014-es reklámadó-törvényen vagy annak uniós kérésre már tavaly módosított változatán alapuló indokolatlan megkülönböztetést a vállalatok között, és állítsa helyre az egyenlő bánásmódot a piacon. A magyar hatóságoknak most az EB határozatában meghatározott módszertan alapján meg kell állapítaniuk az egyes vállalatok által visszafizetendő adó pontos összegét (ha vannak ilyen összegek).

Az uniós joggal összeegyeztethetetlen állami támogatásnak tartja a reklámadó mértékrendszerét, emellett elrendelte az általa vélelmezett gazdasági előny megszüntetését. A brüsszeli testület azt kifogásolta, hogy azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek a reklám közzétételéből származó nettó árbevétele nem éri a 100 millió forintot - az adózással összefüggő adóadminisztrációs költségek minimalizálása miatt -, nem kell reklámadót fizetni.

A 2014-es magyar reklámadótörvény értelmében a vállalatokat reklámbevételüktől függő mértékű adó megfizetésére kötelezték. A magas reklámbevétellel rendelkező vállalatok lényegesen magasabb, 0-tól 50 százalékig terjedő progresszív adókulcsok alá tartoztak. Ez Brüsszel szerint tisztességtelen gazdasági előnyt biztosított az alacsony árbevételű cégeknek a versenytársaikkal szemben. Magyarország nem bizonyította, hogy a reklámadó által megvalósítandó célkitűzés igazolta volna a progresszív adókulcsokat. Az EB 2015 márciusában indított mélyreható vizsgálata ezenfelül megállapította, hogy a 2014-es törvénynek az elhatárolt veszteségek levonásának lehetőségére vonatkozó rendelkezése szintén indokolatlanul előnyben részesített egyes vállalatokat. A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az intézkedés összeegyeztethetetlen az uniós állami támogatási szabályokkal.

Amikor a Bizottság megindította a mélyreható vizsgálatot, arra is felkérte Magyarországot, hogy függessze fel az adó alkalmazását. Magyarország fel is függesztette az adó alkalmazását, azonban bevezette egy módosított változatát, anélkül hogy értesítette volna erről az EB vagy konzultált volna vele. A bizottság vizsgálata kimutatta, hogy a 2015 júliusa óta hatályos módosított reklámadó a helyes irányba tett lépéseket jelentett, azonban nem teljes mértékben oszlatta el a testület aggályait.

NGM: a kormány megvédi a "magyar Google-adót"

Az uniós bírálat ellenére a magyar kormány elkötelezett a reklámadó szabályainak megtartása mellett, és mindent elkövet azért, hogy megvédje azt az "innovatív magyar kezdeményezést", amellyel a reklámtevékenységet végző világcégektől is beszedhető az állami költségvetést megillető adó - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az NGM szerint a bizottság döntése ellentétes az uniós joggal. A reklámadó sávosan progresszív mértékrendszere ugyanis nem sérti az állami támogatási szabályokat, mert az azonos helyzetben lévő vállalkozásoknak, vagyis az azonos árbevétellel rendelkezőknek azonos összegű adót kell fizetniük.  A szabályozás eleve nem lehet szelektív, nem eredményezhet állami támogatást, és mindezt az Európai Bíróság több releváns ítélete is alátámasztja.

A bizottság döntése nemcsak a tagállami adószuverenitást és uniós jogot sérti, hanem diszkriminatív is Magyarországgal szemben, a brüsszeli testület ugyanis nem kifogásol olyan tagállami reklám-adószabályozást, amely különbséget tesz a különféle reklám-közzétételi módok adóztatása között.

Magyarország még Brüsszel kérésére sem fog visszamenőlegesen semmilyen közterhet elkérni a reklámadó-mentességben részesülő kisvállalkozóktól. A kormány nem hagyja, hogy a reklámozási tevékenységből jelentős bevételre szert tevő, digitális világcégek - az államkasszát megkárosítva - kivonják magukat a közterhek megfizetésének kötelezettsége alól - hangsúlyozta a tárca.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2016.11.04 18:56

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.11.04 18:55

@lomb: Az EU nem változott.

Magyarország vezetése igen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2016.11.04 18:48

"Magyarország még Brüsszel kérésére sem fog visszamenőlegesen semmilyen közterhet elkérni a reklámadó-mentességben részesülő kisvállalkozóktól. A kormány nem hagyja, hogy a reklámozási tevékenységből jelentős bevételre szert tevő, digitális világcégek - az államkasszát megkárosítva - kivonják magukat a közterhek megfizetésének kötelezettsége alól"

Hm. Tehát: ha a "kisvállalkozók"reklámadót fizetnének, az azt jelentené, hogy a " digitális világcégek ... kivonják magukat a közterhek megfizetésének kötelezettsége alól"...

Annak idején sokan aggódtak azért, hogy mi lesz a sorsa az opni ápoltjainak. Kérem, megint feleslegesen ajvékoltak a libsibolsik. Úgy tűnik, sosem látott tömegben alkalmaz elmerokkantakat a tolvaj orbán-rezsim...
Mondjuk ez ma már talán keveseket lep meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.11.04 18:28

@rigolya: @antitroll: Értik maguk egyáltalán mit írnak mások? Avagy maguknak a pártközpontból írják a mantrát? Az ángílusok a diktatórikus Eu-t utasították el, ám a kilépésnek más módja is van: megváltoztatni!
Látjuk, hogy a jelenlegi liberálbolsevik Eu egyre nagyobb hátráltatója - sajnálatos módon - nem előrevivője a fejlődésnek. A föderáció erőltetése, a központosítás, az isteni kinyilatkoztatások - "törvények" formájában - sokak ellenérzését váltotta ki. Ráadásul kiderült, hogy a brüsszeli bürokraták nem az Eu előnyére, hanem a saját hasznukra, a multik érdekében hoznak intézkedéseket.

Ez nem az az Eu, amibe beleléptünk. Beleléptünk és rajta maradt a lábbelinken, nehezéket alkot, hátráltat, futás helyett vánszorgásra ítéltetve.

Ki a liberálbolsevik Eu-ból!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.11.04 16:58

@lomb:
Végre kimondtad a lényeget, huxit-ot szeretnél. Nincs több kérdésem...
Éhen is döglenénk...
Te most akkor nem vagy fideszes? Eddig komolyan azt hittem annyira védted őket! A fidesz nem akar huxitot, mert nem lehetne annyit lopni...
Még a jobbik sem akar kilépni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html