Brüsszel még ebbe is beleszólhat

Miközben egy nemzetközi lobbicsoport Brüsszelen keresztül is igyekszik nyomást gyakorolni Magyarországra, hogy a meder-karbantartási munkálatok elvégzésével tegye akadálymentessé a dunai hajózást, a magyar kormány inkább a vasútfejlesztésben és új típusú hajók gyártásában látja a jövőt.
Ádám Viktor, 2012. október 28. vasárnap, 08:30
Fotó: Napi.hu

Ha nem is közvetlenül, de újra egymásnak feszültek a Duna hasznosításának mikéntjével kapcsolatos kormányzati és szállítmányozási álláspontok, ezúttal a nemrégiben megrendezett Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Konferencián. A rendezvényenji Schváb Zoltán, az NFM közlekedésért felelős helyettes államtitkára lapunknak úgy nyilatkozott, hogy jó ötletnek tartja a Duna mederkarbantartására elnyert 20,7 milliárd forint uniós forrás vasúti célokra történő átcsoportosítását.

Amint arról korábban beszámoltunk, a kérdéses összeget eredetileg kerékpárút-építésre fordította volna a magyar kormány, ám ezt az ötletet az Európai Bizottság nem támogatta. A helyettes államtitkár szerint azért nem a meder kotrására költik a pénzt, mert a később szükségessé váló hasonló munkálatokat már a magyar adófizetőknek kellene finanszírozniuk, ráadásul a medermélyítésnek Budapesten a Duna alatt húzódó nagy számú közművezeték és a metróalagút is határt szab. Schváb Zoltán szerint bár a kerékpárút-fejlesztés is jó cél lett volna, a vasúti felhasználás azért kaphat zöld utat az EU-tól, mert az szintén közlekedési, szállítási témájú terület. A kormány álláspontja határozottnak látszik Duna-ügyben, hiszen idén nyáron Magyarország volt az egyetlen az érintett uniós tagállamok között, amely nem írta alá a dunai vízi út fejlesztéséről szóló miniszteri nyilatkozatot.

E nyilatkozat fő célja a Duna múlt év végi rendkívül alacsony, a hajózást akadályozó vízállásához hasonló események megelőzése, azonnali intézkedési lehetőségek biztosítása volt, ám Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár azzal indokolta az elutasítást, hogy egy gyors ütemben előkészített, csupán egyetlen szektor érdekeire fokuszáló politikai nyilatkozat nem eredményezheti a Duna hajózási problémáinak valós megoldását. A kérdéses nyilatkozat ugyanis − derült ki a konferencia második napján − egy nemzetközi érdek-képviseleti csoport, a bécsi központú Pro Danube International kezdeményezésére született, miután sikeresen lobbiztak az ügyben Siim Kallasnál, az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnökénél, valamint Johannes Hahnnál, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős tagjánál.

Manfred Seitz, a Pro Danube főtitkára arról számolt be, hogy a több mint 120 tagot számláló, kereskedelmi, gyártó és szállítmányozó vállalkozásokat, valamint kamarákat tömörítő szervezet − egyebek közt − a folyam mederkarbantartását sürgeti, hiszen annak hiányában az alacsony vízállás több millió eurós veszteséget okoz a dunai útvonalat használó szereplőknek. Ennek érdekében tagjain keresztül igyekszik nyomást gyakorolni a kormányokra, köztük is − amint az a szervezet honlapján fellelhető dokumentumokból kiderül − különösen Budapestre. Májusban például több mint két tucat vállalkozás és szervezet − köztük az ISD Dunaferr Zrt. és az ISD Portolan Kft. − írta alá azt a levelet, amelyben Völner Pált a dunai közlekedésre bevezetett, a hajóvonták méretét és a hajók merülését limitáló rendelkezések felülvizsgálatára kérték.

A Pro Danube − osztva a magyar hajósok és kikötőüzemeltetők véleményét − úgy látja, elfogadhatatlan, hogy a magyarországi Duna-szakaszon az év jó részében csak csökkentett terheléssel közlekedhetnek a hajók, mert ez jelentős többletköltséget okoz a fuvarozóknak, megrendelőknek. A magyar kormány viszont továbbra is azon az állásponton van − legalábbis a társadalmi vitára bocsátott munkaanyag szerint −, hogy inkább olyan hajók közlekedjenek a Dunán, amelyek erre alacsony vízállás mellett is alkalmasak, semmint a meder mélyítésével a folyót alakítsuk a meglévő közlekedési eszközökhöz. A Nemzetgazdasági Minisztérium által elkészített, a belvízi személy- és áruforgalom lehetőségeit taglaló, Nemzeti hajózási stratégiára keresztelt vitaanyag szerint ugyanis az újjáélesztendő hazai hajóépítő ipar új típusú, legfeljebb 2 méteres merülésű, 1600−1800 tonna kapacitású járműveket állítana elő, amelyek alacsony vízállás mellett is tudnának közlekedni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2012.11.01 01:59

@USE:
Hiába példálózol a görögökkel, a világ pestisének tartom úgy kollektíve őket. Nyilván nem egyformán felelős minden görög, de hagyjuk a részleteket.
Viszont rájöttem miért kevés az a 20 milliárd az országnak kotrásra. Azért, mert te elalgásodott agyad kotrási igénye önmagában elvinné az egész lóvét. Te szerencsétlen, én ezt a részt: "az NFM közlekedésért felelős helyettes államtitkára lapunknak úgy nyilatkozott, hogy jó ötletnek tartja a Duna mederkarbantartására elnyert 20,7 milliárd forint uniós forrás vasúti célokra történő átcsoportosítását", én ezt a cikkből idéztem. Azért raktam idézőjelek közé! A kormány a naiv (illetve azt játsza meg). Én pedig már harmadszorra írom le, hogy ilyet nem lehet, ez közönséges rablás, és még csak elsomfordálni sem lehet vele, olyan nyilvánvaló!
Ettől kezdve te egy nagy adag falra hányt borsó vagy.

@bogyu:
Jajajjj, az ég szerelmére, nehogy elkezdjük megint ezt a "Magyarország vízenergia-nagyhatalmi szerepe" című baromságot!
A nagymarosi duzzasztást folyószabályozási célból támogatom, feltéve, hogy nem verjük szét érte a Dunakanyart! De teljesen fölösleges a veszni hagyott villamosenergia-termelési lehetőségen keseregni.
Közeli példa: a Paksi Atomerőmű időtlen idők óta gonolkozik azon, hogy a kiengedett hűtővízre néhány MW turbinakapacitást telepítsenek. Elég jó vízhozama van a melegvizes csatornának, és ugyebár elég állandó is. Hogy áll a dolog? Terveken kívűl sehogy, mert piaci áramárakkal nem térül meg a beruházás, a MEH pedig nem ismeri el megújulós erőműként, hogy magasabb átvételi ár legyen érvényes a termelésére.
Mik a kilátások Nagymarosnál? Ha megtérülő vízerőművet akarnánk, akkor el kéne árasztani a Kisalföldet. Nagyszerű! Az megint más kérdés, hogy ki a francot érdekel, hogy csúcsra járatják e Bőst. Csak 750 MW, annak a fele járna nekünk, ha sikerülne megegyezni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2012.10.31 22:22

@USE: "Építsük meg Bős-Nagymarosnál a duzzasztógátunkat"

Kedve USE, ha már belebeszél a témába, legalább alap dolgokat ismerni kellene!
Bős-nagymarosi gát nem építhető. Ugyanis a két település legalább 100 kilométerre van egymástól. A szlovákok saját területen, Rajka közelében épített gáttal elterelték a Dunát egykori főmedréből, abban most nem hajózás, de még víz sem igen van. Viszont a Bősnél (gyengébbek kedvéért Gabcikovo) megépített duzzasztómű következtében az üzemvíz csatorna kiváló hajózási lehetőséget nyújt. Ahhoz, hogy az alatta levő Duna szakasz is stabilan hajózható legyen, lenne szükség a nagymarosi duzzasztásra, és nem mellékesen az erőműre.
Amit hasznos is lenne megépíteni, ha a szlovákokkal meg lehetne egyezni, hogy a bősi erőművet nem szakaszosan üzemeltetik, azaz nem járatják csúcsra (alaperőműként használják).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.10.31 21:24

Kotorni?...
Építsük meg Bős-Nagymarosnál a duzzasztógátunkat és nem is kell kotorni.
Sőt, locsolni is lehet majd vele a földeket.
Mondjuk a biodízelnek termelt kukoricát...
Aztán csinálunk biodízel meghajtású alacsony merülésű uszályokat amivel szállítjuk a termelt gabonát meg az új gyártású biodízel meghajtású Rába Steigereket.
Merjünk nagyok lenni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.10.30 20:05

Sőt!
Mondok jobbat: ha elbukjuk a hiány cél miatt a kötelezettszegési eljárást és egy cent kohéziós pénzt sem kapunk meg se fogjuk érezni.
A németek annál jobban.
Matolcsy helyében dobnék egy ultit, hogy mit lépne Brüsszel.
Kotortatnának még ingyen is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.10.30 20:02

Brüsszel jövőre minimum 20%-al csökkenti a Magyarországnak adható kohéziós pénzeket.
Nem is fogjuk észrevenni...
Elmarad pár kotrás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html