Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke május 6-án, a Magyar Sport Napján jelentette be, hogy szinte minden kérdésben sikerült megállapodni az Európai Unióval a korábban látványsportágnak nyilvánított sportágak - labdarúgás, kézilabda, jégkorong, kosárlabda és vízilabda - támogatóinak nyújtandó társaságiadó-kedvezményről, aminek köszönhetően a kormány számításai szerint további húsz milliárd forint körüli összeg érkezhet a magyar sportba. Azt mondta, ennek eredményeként a hivatásos és amatőr sportolói létszám jelentős emelkedése várható.

Dénes Ferenc sportközgazdász a lapnak azt mondta, hogy egyelőre még semmilyen írásos anyagot nem látott arról, hogy az EU áldását adta volna a kormány elképzeléseire. Az uniónak az az alapelve, hogy az utánpótlás-, szabadidő- és egyetemi sport anyagi hátterének biztosításához az állam minden tőle telhető segítséget megadhat, a profi sportnak azonban el kell tartania magát. Lehet, hogy ezen a téren is lesz változás, de én erről szóló írásos anyaggal nem találkoztam, és amíg ilyen nem létezik, addig erről nincs is értelme beszélni - mondta Dénes.

Egy másik szakértó arról tájékoztatta az újságot, hogy 90 százalékig sikerült megállapodni az EU-val, vannak azonban részletek, melyekről egyeztetni kell. Az országgyűlés tavaly fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely szerint a látványsportágakat támogató cégek a támogatás összegét leírhatják az adóalapjukból, ezt azonban vissza kell vonni, mert az élsport ebből nem részesülhet. A kormány szerette volna elérni, hogy csak módosítsák az elfogadott törvényjavaslatot, de az EU ezt nem engedélyezte, úgy tudom, Bánki Erik két héten belül benyújt egy új javaslatot, amelyet már úgy módosítanak, hogy az uniónak se legyen kifogása ellene - közölte a szakértő.

Kizárólag az utánpótlássport támogatásáért adható adókedvezmény.