Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság ügyeletes szóvivője a Wall Street Journal csütörtökön megjelent cikkében úgy nyilatkozott, hogy a magyar miniszterelnök magabiztos abban, hogy megkapja a pénzt a nemzetközi szervezetektől. Olivier Bailly azonban elég egyértelműen hozzá is tette: a megállapodás keretében várható eurómilliárdokat csak akkor kapja meg az ország, ha változtat a kifogásolt törvényeken.

A szóvivő itt minden bizonnyal az Európai Bizottság elnökének nyilvánosságra került leveleiben megfogalmazott kritikákra utalt. Barroso többek között a stabilitási törvény és az új jegybanktörvény visszavonását kérte a kormánytól, azóta azonban a Parlament mindkét törvényt megszavazta.

A szóvivő hozzátette: ha Magyarország bajba kerül pénzügyileg, akkor az mindannyiunknak rossz. Egy tagállam lesüllyedése olyan lenne, mint egy újabb Görögország vagy Írország.

Az Európai Bizottság január 11-én tartja első ülését Brüsszelben, ahol több magyar ügy is napirenden van, így például a jegybanktörvény, a túlzott hiány eljárás, valamint a tárgyalások folytatásának kérdése. Olivier Bailly bizottsági szóvivő szerdán azt mondta, hogy a Bizottság már a napokban dönthet arról, hogy a magyar törvények uniós jogba ütköznek-e és szükség esetén megindítja az eljárást az ország ellen.