El¿bieta Bieñkowska, a belső piaci szabályozásért felelős EU-biztos az EUrologusnak azt mondta, hogy a dohánykereskedelem gyanús szabályozása a következő fontos ügy, amelyben az Európai Bizottság hamarosan kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen - írja az Index.

Másutt is van dohánykereskedelmi monopólium Európában, de sehol sem ennyire feltűnő, hogy csak olyanok árusíthatnak dohányterméket, akiknek jó a kapcsolatuk a kormánnyal - mondta Bieñkowska.

Úgy tudjuk, az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága már tavasszal tájékoztatást kért a magyar kormánytól az ügyben. Elindult a párbeszéd, de a brüsszeli szakértők nem ették meg a kormány érveit.

Nagyon alaposan meg kell vizsgálnunk az ügyet, mert azokban a válaszokban, amelyeket Magyarországról kapunk, ez a probléma nem is kerül elő - folytatta a lengyel EU-biztos - Szigorúan véve nem beszélhetünk korrupcióról, de látszik, hogy szerződések és gazdasági előnyök, amelyekkel korábban külföldi cégek rendelkeztek, most máshová kerültek - tette hozzá.

További részletek az Indexen.