Brüsszelben szavazna a legtöbb magyar

A külképviseleti szavazásra még két hétig jelentkezhetnek azok a választópolgárok, akik az európai parlamenti (EP) választáson Magyarország 97 külképviseletének egyikén szeretnének szavazni. Két héttel a határidő lejárta előtt 2400-an szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben.
MTI, 2014. május 3. szombat, 10:28
Fotó: Napi.hu

Azoknak a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgároknak, akik a május 25-i európai parlamenti választás idején nem tartózkodnak Magyarországon, május 17-én 16 óráig kell felvetetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe.

A választópolgárok 73 ország 97 külképviseletén adhatják le voksukat (időközben megnyílt a krakkói külképviselet, Líbiában azonban a biztonsági helyzet nem teszi lehetővé a voksolást). Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalán (www.valasztas.hu) szombat délelőtt közzétett adatokból kiderül: amíg az országgyűlési választáson London volt a legnépszerűbb, most Brüsszelben szerepelnek a legtöbben a névjegyzékben, 351-en.
Eddig 225-en kérték, hogy Londonban szavazhassanak, Münchenben 145-en szerepelnek a névjegyzékben. Bécsben 123-an, Bernben 106-an, Berlinben 105-en szavaznának.

Öt évvel ezelőtt az EP-választáson 3800-an szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben, Brüsszelben csaknem hatszázan, Londonban négyszázötvenen. (Az országgyűlési választáson Londonban több mint 5 ezren kívántak voksolni, Münchenben 3 ezren, Brüsszelben 1800-an, Bernben és Berlinben több mint 1300-an szerepeltek a névjegyzékben.) Hat olyan külképviselet van, ahol még senki nem jelezte, hogy voksolna május 25-én (Abuja, Almati, Eszék, Jekatyerinburg, Lendva és Tripoli).

A kérelmeket személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában lehet benyújtani, továbbá vagy a www.valasztas.hu honlapon, vagy - ügyfélkapus regisztráció esetén - a www.magyarorszag.hu honlapon.

A május 17-i határidő után már senkit nem lehet felvenni a külképviseleti névjegyzékbe. Amikor valakit oda felvesznek, a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékében feltüntetik, hogy a választópolgár a külképviseleti névjegyzékben szerepel. A szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy egy választópolgár ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelye szerinti szavazókörben is.

Amennyiben mégis Magyarországon szeretne szavazni a külképviseleti névjegyzékbe már felvett választópolgár, akkor ugyancsak május 17-ig kérheti, hogy töröljék onnan, és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem. Mivel az EP-választáson az egész ország egy választókerületet alkot, mindenki azonos, a nyilvántartásba vett nyolc pártlistát tartalmazó szavazólapot kapja majd meg. A külképviseleteken voksolók azonban olyan szavazólapot kapnak, amelyen a szavazat elhelyezésére szolgáló kör zöld színű lesz, ennek az az oka, hogy a külképviseletekről érkező szavazatokat a gyors eredménymegállapítás érdekében - miként országgyűlési választáson a levélszavazatok esetében - előbb beszkennelik, és csak utána számlálják meg kézzel a NVI munkatársai.
Az országgyűlési választáson a szkennelés során több olyan szavazólapot sem ismert fel érvényesnek a szkennelőgép, amelyen zöld színű tollal adták le a szavazatot, ám a kézi számlálásnál ezeket - mivel minden törvényi feltételnek megfeleltek - érvényesnek fogadták el.

HOZZÁSZÓLÁSOK