Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság aggasztónak tartja, hogy Magyarország nem biztosít védelmet a polgárok számára a szálló por (PM10) okozta szennyezettség ellen - derül ki az Európai Bizottság márciusi kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos döntésekről szóló közleményéből.

Ezeknek az apró részecskéknek a forrása az ipari tevékenységből, a közlekedésből és a lakossági fűtőrendszerekből származó kibocsátás. A szálló por asztmás megbetegedést, szív- és érrendszeri problémákat, tüdőrákot és korai halált okozhat - jegyzi meg a közlemény, amely azt is hozzáteszi: az uniós jog előírja a tagállamok számára, hogy korlátozzák a polgárok szálló pornak való kitettségét.

A 2005 utáni jelentések alapján (legalább 2012-ig) Budapest térségében, a Sajó-völgyben (beleértve Miskolc városát) és egyes kiemelt városok térségében (ideértve különösen Nyíregyháza és Szeged városát) a lakosságot évről évre érő szállópor-terhelés szintje meghaladta az egészségügyi küszöbértéket. Pécs térségében, amely 2011 júniusáig mentességet kapott a megfelelési kötelezettség alól, ez a probléma szintén érintette a lakosságot.

Az Európai Bizottság megítélése szerint Magyarország nem tette meg azokat a lépéseket, amelyekre már 2005. óta szükség lett volna a lakosság egészségének védelme érdekében, ezért felszólítja Magyarországot, hogy hozzon előretekintő, gyors és hatékony intézkedéseket, hogy a lehető legrövidebb időre korlátozza a meg nem felelési időszakot.

A bizottság ez ügyben már 2013 februárjában küldött egy indokolással ellátott véleményt. Amennyiben Magyarország nem teszi meg a megfelelő lépéseket, az uniós végrehajtó testület az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet.