Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csepreghy Nándor vasárnap a Parlament előtt tartott sajtótájékoztatóján értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az Európai Bizottság egy politikailag függetlennek nem mondható politikus négyfős cégét bízta meg a feladattal, ahelyett, hogy arra például egy nagy nemzetközi könyvvizsgáló céget kért volna fel. A politikai függetlenséget hirdető bizottság hogyan adhat hálapénzt Gyurcsány Ferencnek? - vetette fel Csepreghy Nándor, aki szerint Magyarországon senki nem gondolhatja komolyan, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke képes lesz objektív, szakmailag elfogulatlan álláspont kialakítására.

A Napi.hu korábban beszámolt róla, hogy Gyurcsány Ferenc átlalakította cégét, az Altus Befektetési Zrt.-t: a vagyonkezelést egy abból kivált új társaság, az Altus Portfólió Kft. viszi tovább, míg az Altus Zrt. fő tevékenysége az üzletviteli, egyéb vezetési tevékenység lett. Ennek megfelelően a zrt. tulajdonában maradtak a tanácsadási tevékenység ellátásához szükséges eszközök, valamint a többségi tulajdonában lévő Altus-ConsAlt Kft. A vezérigazgató Gyurcsány felesége, Dobrev Klára maradt.

Évek óta foglalkoznak fejlesztéspolitikai tanácsadással Dobrev Klára és munkatársai - köztük Heil Péter, aki egyebek mellett 2002 és 2007 között a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese volt. Dobrev hvg.hu-nak adott korábbi interjújából kiderül, hogy a Balkánon kezdték az uniós források felhasználásához kapcsolódó tanácsadást, Magyarországon nem dolgoztak. Bulgária mellett ma már Szerbiában, Koszovóban, Albániában és Montenegróban van munkájuk, valamint keretszerződésük is az Európai Bizottsággal.

Pártos politika

Csepreghy Nándor azt is mondta, Magyarországon senki nem gondolhatja komolyan, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke képes lesz objektív, szakmailag elfogulatlan álláspont kialakítására. Csepreghy Nándor emlékeztetett arra, hogy az 1992-ben alapított cég Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, jelenlegi DK-elnök érdekeltségébe tartozik, szavai szerint az Altus alapozta meg a politikus milliárdos vagyonát és tette lehetővé, hogy az "egykori KISZ-titkárból a Rózsadomb proletárja" legyen.

A helyettes államtitkár azt hangoztatta, a kormány kulcskérdésnek tartja a fejlesztéspolitikát, ezért is döntöttek 2014-ben arról, hogy megváltoztatják a 2020-ig szóló forrásokra szóló szabály-, és intézményrendszert. Utalt arra is, hogy vannak vitáik a bizottsággal, de szerinte ez nem kardinális kérdés, hanem megoldandó feladat.

Csepreghy Nándor arra is felhívta a figyelmet, az EB-nek számolnia kell azzal is, hogy az Altus megbízásának milyen következményei lehetnek az Európai Unióval szemben amúgy is szkeptikus magyar társadalomban. A helyettes államtitkár elmondta, a héten több minisztériumot is megkerestek az Altus munkatársai; a kormányzati szerveknek bemutatott dokumentumok szerint megbízást kaptak az EB-től arra, hogy ellenőrizzék a magyarországi fejlesztéspolitikai rendszer felépítését az új időszakra vonatkozóan.

Elmondta azt is, az Európai Unió eddig maga ellenőrizte ezt a folyamatot. Most pedig egy külsős cég kapott erre megbízást, ami "érdekes kérdéseket vet fel" - értékelte Csepreghy Nándor, aki szerint Gyurcsány Ferenc ellenzéki képviselő politikai szempontjait és politikai érdekeit nehéz lenne különválasztani a független szakértői munkától, amivel az EB az Altust megbízta.