Brüsszelre mutogat a kormány: nem engedik csökkenteni a bankadót?

Az Európai Bizottság több ponton megtámadta a magyar kormány bankadóval kapcsolatos szabályozását, ami gondokat okozhat az Erstével és az EBRD-vel februárban kötött megállapodás végrehajtásában. A kormány tartani akarja magát az abban foglaltakhoz.
Napi.hu, 2015. november 12. csütörtök, 14:15
Fotó: Napi.hu

Meg kell változtatni a bankadó mérséklésével kapcsolatos szabályozást, mert az Európai Bizottság (EB) szabálytalannak találta annak néhány elemét - derült ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavaiból. A tárcsavezető a Világgazdaság napilap Mit ér a vállalat, ha magyar című szakmai konferenciáján tartott előadást.

Az egyik ilyen passzus úgy szól, hogy azok a bankok, amelyek a válság idején növelték a hitelezésüket, együttesen tízmilliárd forintos adókedvezményt kapnának. Ezt a kedvezményt az EB tiltott állami támogatásnak minősítette - mondta a miniszter az MTI tudósítása szerint.

A másik kifogásolt elem az a kedvezmény, amelyet azok a bankok kapnának, amelyek a keleti piacokon, elsősorban Ukrajnában, illetve Oroszországban veszteségeket szenvedtek el a válság idején. Varga Mihály szavai szerint ezt a pontot is megtámadta a Európai Bizottság. Miniszter szerint kifogásolt pontoknak nem szabadna befolyásolniuk az Erstével és az EBRD-vel februárban kötött megállapodást, annak ellenére, hogy annak része a bankadó csökkentése az ahhoz kapcsolódó további intézkedésekkel.

Vita az Erstével

Az Erste bizonytalanná vált abban, hogy teljesítse-e a februári paktum rá eső részét - derült ki a miniszter szavaiból -, de a kormány továbbra is meg akarja szerezni az akkor megígért 15 százalékos tulajdont az osztrák bank magyar leányában.

A paktum értelmében a magyar állam és az EBRD tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerezhet az Erste Bank Hungary Zrt.-ben és a bank a jövőben aktívabb finanszírozást vállal a hazai piacon. Az Erste álláspontja szerint azonban a kormány megsérti a megállapodást azzal, hogy a Quaestor csődjével járó kártérítést rá akarja hárítani a magyarországi pénzintézeti szektorra.

Ennek a vitának az év végéig barátságosan le kell zárulnia ahhoz, hogy az osztrák fél teljesítse vállalásait - mondta nemrégiben Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója

Nem adnak el további részvényeket

Varga Mihály hangsúlyozta: nem azért írtuk alá februárban az EBRD-vel és az Erstével a megállapodást, amelynek része a bankadó csökkentése a jövő évtől, hogy jó pontot szerezzünk a bankoknál, hanem azért, hogy növekedjen a hitelezés.

Magyarországon jelenleg úgy bővül a gazdasági, hogy közben a hitelezés gyakorlatilag nem nő. "Reményeink szerint a bankadó csökkentése a hitelezés növekedésével jár majd együtt" - fogalmazott miniszter.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta: az állam nem tervezi, hogy a közeljövőben eladja a magyar vállalatokban - köztük a Richterben és a Molban - lévő részesedéseit. A kormány ugyanakkor sikeresnek tartja az OTP-részvények eladását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2015.11.13 10:58

@nemvagyok1: " Ha nem tetszik a rendszer, akkor a hittársaiddal együtt írjatok ki népszavazást, az EU-ból kilépésről.."

Ezt már többször javasoltam az orbanistáknak.
Odáig még eljutnak, hogy kijelentik, hogy a brüsszeli gáncsoskodás nem tűrhető tovább.

Aztán este elmennek a nemzet magvetői a kocsmába, és itt rájönnek arra, hogy kilépés esetén nem lesz kitől földalapú támogatást, és ingyen traktort kapni.
Másnap még arra is rájönnek, hogy nem nekik áll a zászló a mezőgazdasági piacon uniós tagság nélkül. Harmadnap talán arra is rájönnek, hogy sem vámot sem adót nem fognak tudni beszedni, mert nem lesz kitől:))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemvagyok1, 2015.11.12 17:57

@rw2:
Eddig csak szóbeli egyeztetéseken volt szó a bankadó "szelektív" mérsékléséről. Most vinné "jogerőre" a kormányunk ezt és ezért lép(ett) közbe Brüsszel,m mert ez így nem lehetséges.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemvagyok1, 2015.11.12 17:54

@lomb:
Csak a fidiótáknál létezik ez a "ha hitelezel akkor TALÁN kevesebb adót fizetsz" típusú agymenés.
EU-ban nem, és ugye saját kérésre lettünk EU tagok vagyunk, így bizony van közük hozzá -ehhez is-, nem is kevés.

Ha nem tetszik a rendszer, akkor a hittársaiddal együtt írjatok ki népszavazást, az EU-ból kilépésről... de csak titokban, mert már kilépési szándék első kósza hírére is tömegek indulnának meg nyugat felé. Pontosabban még nagyobb tömegek, mint eddig.

A bankszövetség N+1-szer megmondta az egyeztetéseken: előbb a bankadó csökkenjen, majd aztán lehet a vállalati hitelezés érdemi szintű felfuttatásáról beszélni.
Amúgy ez nem ideológiai, hanem tisztán pénzügyi kérdés a hitelintézetek részéről: nekik kisebb veszteséget jelent simán nem hitelezni és így ennyivel is kevesebb bankadót befizetni (a tervezett összegek kb. fele jön be évről évre) az államkasszába, mint a hagyományosan kockázatos magyar KKV szektorral "üzletelni" és ennyivel is több bankadót befizetni.
Itt számokról van szó.

Sanszos, hogy dicső vezéreink között már a bankadó csökkentése a téma, de ugye az arcvesztés lenne a hithű szavazókkal szemben... most viszont lenne kire fogni ez egységes csökkentést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.11.12 17:47

@lomb: az adózáshoz semmi, de a versenysemlegességhez van, az adózásban is.

Amúgy szerintem ez nem piszkálja a versenysemlegességet, ugyanis egyetlen szereplőt sem zár ki mindenkinek lehetősége van a feltételeket teljesíteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2015.11.12 17:04

Mi köze van a brüsszeli bürokratáknak az adózási kérdésekhez? Az adóztatás - ismereteim szerint - még (nem sokáig) nemzeti hatáskör!

Az adózásban mindíg van valami kitétel: ha ezt, vagy azt teljesíted, vagy teljesül, akkor ennyi és ennyi adót fizetsz! Hol itt a tiltott állami támogatás?

Ha többet hitelezel, kevesebb adót kell fizetned! Mindenkinek megvan a lehetősége növelni a hitelezést?

Röhejes és undorító a lopakodó brüsszeli diktatúra!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html