Több mint hetvenszeres a különbség a legkisebb és legnagyobb magyar nyugdíj között, majdnem 21 ezer nyugdíjas 50 ezer forintnál is kevesebbet kap havonta, kilencen pedig kétmillió forintnál is többet. A több mint kétmillió öregségi nyugdíjas közül mindössze 250 ezren kapnak 200 ezer forintnál magasabb összeget - derül ki a lap cikkéből.

2014-ben 870 ezer forint volt a legmagasabb kifizetés, 2015 januárjában már 1,3 millió, 2016-ban megjelent az első 2 milliós nyugdíj. Közben az 1 millió fölötti, de 2 millió alatti nyugdíjasok klubjába 2016-ban még csak öten, egy évvel később már hatan tartoztak, ma pedig már 23 főre bővült a létszám.

Az átlagnyugdíj nem ad valós képet arról, hogy mekkora összegből él a magyar nyugdíjasok többsége - mondta a lapnak Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület vezetője, aki kikérte a Magyar Államkincstártól a medián értéket, ami azt mutatja meg, mekkora a nyugdíjas sokaság középső tagjának folyósított összeg. Így derült ki, hogy a medián nyugdíj 2018 januárjában 117 505 forint volt, míg az átlag 128 400.

Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az éveknek klubhálózat elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nem a felső, hanem a legkisebb számokra kell figyelnünk. A 100 ezer forintnál kevesebb pénzből élőknek nem jut mindenre: vagy a rezsit fizetik, vagy élelmiszert vesznek, vagy pedig gyógyszert, de akármelyikről is mondanak le, az az életminőségüket rontja, így törvényszerűen sokan idő előtt halnak meg közülük.

A Nyugdíjasok Országos Közösségét (NYOK) vezető Papp Katalin szerint alul kellene elkezdeni a változtatást, például  bizonyos összeghatár fölött magasabb adóval. Ami biztos: a kisnyugdíjasok körében nagyon rossz üzenet, hogy vannak társaik, akik hetvenszer többet érnek, mint ők.