Brutális adatok - így terjeszkedik a Lidl és Aldi Magyarországon

A magyar élelmiszeripar további pozícióvesztés elé néz, részben a hard diszkontok további térnyerése miatt, hiszen ott igen alacsony a magyar termékek aránya.
NAPI, 2011. december 1. csütörtök, 19:00
Fotó: Napi.hu

A magyar élelmiszeripar az EU-csatlakozás nagy vesztese - fogalmazott előadásában Raskó György, agrárközgazdász a GKI Gazdaságkutató Újratervezés című konferenciáján. A szakember elmondta: hét év alatt 700 milliárd forintos, 27 százalékos piacvesztést szenvedett el az ágazat, 2000 óta a termelés 23, a foglalkoztatottak száma 25 százalékkal esett vissza.

Brutális veszteségek

A magyar piacon az import aránya 28 százalék körülire nőtt, ezen belül is különösen a tej-, tejtermék- és sertéshús-behozatal öltött elképesztő méreteket. A 2008-2010-es évek átlagában az előbbi csoportot tekintve az import súlya már 40 százalék feletti, utóbbinál pedig 38,4 százalék. A baromfihús és bor ugyanakkor még tartja magát: előbbi szektor relatíve versenyképes, miközben a tej- és tejtermékek esetében nem igazán jók az éghajlati adottságaink. Ami a hazai sertéshús piacvesztését illeti, Raskó szerint a technológiai fejlesztések elmaradása azt eredményezte, hogy a brazil import immár olcsóbb, mint a magyarországi termelésű áru.

Az ár a legfontosabb - világrekorder Lidl-Aldi-páros

A magyar fogyasztó számára, ha meginterjúvolják, az a legfontosabb, hogy magyar terméket vásároljon. Ha viszont a boltban kell döntenie, messze az ár a legfontosabb tényező, amit jócskán lemaradva követ a minőség, a márkanév és az eredet. A márkahűség erős korrelációban van a jövedelemszinttel: a hazai fogyasztó e tekintetben a bolgár és a román polgárokhoz viselkedik hasonlóan, szemben például a svéd és az osztrák fogyasztókkal. Mindennek fényében nem meglepő a hard diszkontok tempós előretörése - derült ki Raskó előadásából.

A Lidl és az Aldi láncok piacra lépésük öt éve alatt együttesen 13 százalékos részesedésre tettek szert - ez a tempó a szakember szerint világrekordnak tekinthető. Az idén együttes forgalmuk 265-271 milliárd forintot érhet el. Tavaly a Lidl 130 üzlettel 165 milliárd forintos forgalmat, az Aldi pedig 64 egységgel 84 milliárdos bevételt produkált. A magyar élelmiszeripar szempontjából mindez azért különösen fontos, mert e láncokban a magyar termékek aránya 30 százalék alatti - hívta fel a figyelmet Raskó György.

Többet is fizetünk a magyar termékekért

Az árérzékenység mellett ugyanakkor van egy sor olyan termék, ahol a hazai fogyasztók hajlandóak többet fizetni a magyar eredetű élelmiszerekért. Ezek a következők:

  • liszt, rizs (5-10 százalékkal),
  • feldolgozott baromfi- és sertéshús-termékek, elsősorban a márkázottak, pl. Pick szalámi, Gyulai kolbász, Sága selyemsonka, Mastergood tanyasi csirke (15-30 százalékkal),
  • zöldség-gyümölcs (20-40 százalékkal),
  • márkázott szeszes italok, pl. villányi bor, gyümölcspálinka (10-30 százalékkal).

Több hungarikumnál ugyanakkor ez a felár nincs meg - hívta fel a figyelmet Raskó. A tokaji bor például jóval olcsóbb itthon, mint külföldön, a fűszerpaprika esetében pedig a tapasztalatok szerint nemigen számít a fogyasztónak, hogy honnan jön.

Bio és kézműves a siker kulcsa?

A kormányzat által szorgalmazott, a mezőgazdasági nyersanyagok helyben történő feldolgozása, a kézműves és bio élelmiszerek preferálása vidéki munkahelyeket és hozzáadott értéket eredményez. E termékeknek ugyanakkor nehéz bekerülniük a kiskereskedelmi láncokba, továbbá drágák is: a házisonka és -sajt például 40-100 százalékkal kerül többe, mint a láncokban kínált termékek. Mindent egybevetve a lakosság 5-10 százaléka lehet rendszeres fogyasztója ezeknek a termékeknek, azaz inkább választékbővítésről van szó.

Mindeközben a hazai élelmiszeripar súlyos hatékonysági és versenyképességi elmaradásban van, immár a lengyel és a román színvonalhoz képest is. E két országban ugyanis komoly élelmiszeripari fejlesztések valósultak meg, vagyis amíg a hazai ágazatból kiáramlott a tőke, ott befektetések valósultak meg. Ott szeretik a nagy nyugati cégeket, Magyarországon nem - fogalmazott Raskó, aki szerint ezek a folyamatok további veszteséget okoznak majd a magyarországi élelmiszeriparnak. Hozzátette: a Magyarországon forgalmazott francia President-csoport sajtjait 99 százalékban Lengyelországban gyártják. A magyar nyerstej mindeközben kelendő, az olaszok akár a teljes hazai mennyiséget is fel tudnák vásárolni, hogy azután a hatékonyabb tejiparuk révén márkás, jobb minőségű termékeket állítsanak elő belőle.

A befektetési hajlandóság a feketegazdaság magas aránya miatt is alacsony: ennek átlaga 20 százalék körüli, de a hús-, baromfi- és sütőiparban 30 százalék feletti. Az áfaemelés mindezt tovább erősíti majd, amivel a legális gazdaság nem tud versenyre kelni - vélte a szakember. A befektetőket emellett a kormány nagyüzemmel, iparszerű élelmiszer- és mezőgazdasági termeléssel ellenséges megnyilvánulásai szintén távol tartják.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

aleva, 2011.12.02 11:30

@Epelmeju: Aki akart eddig is mehetett a politikába. Az általad írt megoldás nem oldana meg semmit. A cserét választással is meg lehet oldani. Olyat kellene választani, akinek van saját értékrendje. Nem úgy, hogy válasszatok meg, aztán majd meglátjuk. Úgyhogy, az olyat aki átül a másik padba, én páros lábbal rúgnám ki. Egyszerűen azért mert nem hiteles.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.12.02 11:09

A fő ok a forint horror erősödése ami a brutális alapkamatnak köszönhető
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Epelmeju, 2011.12.02 11:02

@aleva:

A Fidesz és az MSZP nem ismeri az érveket, Ők máshogy szocializálódtak.
Az elmúlt 20 év után rá kellett jönnünk, hogy itt nem az ÉRVEK hanem az ÉRDEKEK számítanak, sajnos.
Ennek pedig mi isszuk a levét, szlovák tej formájában.

De majd most jön az IMF és ismét megment minket.... Pedig az érvek amellett szólnak, hogy bukjunk! Bukjunk, hogy újrakezdhessük Fidesz és MSZP nélkül. Így talán lenne esély az érdekeken való felülkerekedésnek az érvek javára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2011.12.02 10:17

@oldwiseman: Indulatokat vissza kell fogni, adjanak helyet az érveknek. Ezután jól kell csinálni, az vezet előre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2011.12.02 09:31

Sajnos, itt is, mint oly sok esetben az elmúlt 20 év pusztítása, ha úgy tetszik az alapok totális szétverése okozta azt a vérlázító helyzetet, hogy egy mezőgazdasági és élelmiszeripari nagyhatalom nettó kaja importőrré avanzsált. Ezért jónéhány politikust minimum bitófára küldenék, de legalább egy 5 (többet úgysem bírnának ki)éves kényszermunka tábort "írnék fel" számukra. Emlékszem, anno a szdsz volt a leghangosabb falu és mezőgazdaság ellenes, mondván, hogy a "falun már túlhaladott a történelmi fejlődés, már elavult társadalmi élettér, illetve minek szarakodni a mezőgazdasággal, mert az úgyse éri meg, sok vele a macera, bizonytalanok a terméskilátások, egyik évben aszály, másikban fagykár, harmadikban belvíz van, tök felesleges ezzel kínlódni, helyette inkább hozzuk be az EU-ból?(bár akkoriban még gondolatban sem voltunk EU (EGK) tagok). A Lengyelek ezzel szemben nem zártak, zúztak, mutyiztak szét mindent, sőt felismertek egy igen nehezen felismerhető, bonyolult mátrix-rendszert, mely szerint a 80milliós Német piac szereplői nap, mint nap ú.n. MEGÉHEZNEK, sőt napjában többször is ezt merik tenni!!! Szörnyű, nem?!? Komolyan mondom, szégyellem magam, amiért Magyar, bocsi inkább magyar vagyok és főként azért, hogy anno ifjonti hevülettel nem ragadtam AK-47-et és nem lőttem ezeket halomra, vagy nem ütöttem-vertem őket puskatussal, egészen a kényszermunka-táborig...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html