BUX
37970

Brutális áht-hiányadat a PM-től - indokol a tárca

Az előzetes várakozásoknak megfelelően jócskán meglódult az államháztartási hiány márciusban. Márciusban 353,7 milliárd forint lett a deficit, szemben a Pénzügyminisztérium 262,6 milliárdos prognózisával, vagyis a tárca becslését a valós adat 91,1 milliárddal múlta felül.

NAPI Online, 2006. április 10. hétfő, 17:05

A negyedéves hiány 789,2 milliárd forintra rúg, 304,3 milliárddal több az egy évvel korábbinál. A PM 698,1 milliárdot várt.

Egy hónap alatt 42 milliárd forinttal emelte meg a Pénzügyminisztérium (PM) a központi költségvetés márciusi kiadási előirányzatát, ám az előző hónapra vonatkozó egyenleg-előirányzat nem változott, a tárca ugyanis hasonló mértékben növelte bevételi várakozását is. A Magyar Nemzet nemrégiben szellőztette meg, hogy a tervezettnél 100 milliárd forint körüli összeggel nagyobb lett az államháztartás márciusi hiánya, majd ezt az információt közölte a Világgazdaság - amivel a Fidesz is egyetértett.

A PM közleménye szerint a januári és feburári, vártnál kisebb deficit után márciusban a prognózisnál nagyobb lett a hiány.
A 353,7 milliárdos mínuszon belül a központi költségvetés 242,1, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 102,1 milliárd forintos hiánnyal zártak. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 9,5 milliárd forintos deficitet mutat.

A tárca szerint a hiány megszaladását nem a költségvetési intézmények várakozásokon felüli többlet-költekezése, hanem részben az okozta, hogy felgyorsult az európai uniós programok végrehajtása, a pályáztatás, és az ezzel kapcsolatos kifizetések. (A költségvetés az uniós pénzeket megelőlegezi, amelyeket a közösség később megtérít. Ez csak átmenetileg és éven belül növeli a hiányt - teszi hozzá a PM közleménye.)

Az szja-bevallások az előző esztendőhöz képest ütemesebben érkeznek, főleg azok küldték el ezt, akik adót kívánnak visszaigényelni. Ez is olyan kiadás, amivel később számolt a prognózis. Ezek az előbb megjelent tételek az éves pályát nem változtatják - hangsúlyozza a tárca.

További, első negyedéves egyszeri kiadás a januári 13. havi bér kifizetése a közszférában. A mezőgazdasági termelők is az év elején jutottak hozzá ahhoz a költségvetési támogatáshoz, amely kapcsolódik az európai uniós földalapú agrárkifizetésekhez. Az idén a nyugdíjasok már teljes 13. havi nyugdíjat kapnak. Ennek fele szintén az első negyedévben, márciusban lett kifizetve.
A felső áfakulcs 20 százalékra történt csökkentése is hatással volt a márciusi adóbevételekre, hiszen a cégek már 20 százalékos áfa alapján fizettek adót a költségvetésnek, de múlt évi visszaigényléseik még 25 százalékos áfával történtek.