Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest átlagosan 6,1 százalékkal nőtt, míg a motorikus gázolaj 1,5 százalékot emelkedett úgy, hogy közben a forint 0,6 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Mindezek a változások a GKI Energiakutató Zrt számításai szerint a benzin esetében 8-10, a gázolaj esetében pedig 3-5 forintos áremelés bejelentését indokolnak január 14-én, hétfőn. A legutóbbi 3 forintos benzin áremelés után várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 428, a gázolaj ára is 428 forintra emelkedhet január 16-án, szerdán.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 1 százalékkal, a gázolaj pedig 5 százalékkal lett olcsóbb. Az időszaki havi átlagkeresetek is kicsit csökkentek, ezért tavalyhoz képest kb. 2,5 százalékkal kevesebb benzint és 1,5 százalékkal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.