Brutális benzináremelés jöhet a jövő héten

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során a benzin esetében jelentősebb áremelkedés történt, de az is az áremelkedés mellett szól, hogy a forint árfolyama is gyengült.
NAPI, 2013. január 11. péntek, 14:32
Fotó: Napi.hu

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest átlagosan 6,1 százalékkal nőtt, míg a motorikus gázolaj 1,5 százalékot emelkedett úgy, hogy közben a forint 0,6 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Mindezek a változások a GKI Energiakutató Zrt számításai szerint a benzin esetében 8-10, a gázolaj esetében pedig 3-5 forintos áremelés bejelentését indokolnak január 14-én, hétfőn. A legutóbbi 3 forintos benzin áremelés után várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 428, a gázolaj ára is 428 forintra emelkedhet január 16-án, szerdán.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 1 százalékkal, a gázolaj pedig 5 százalékkal lett olcsóbb. Az időszaki havi átlagkeresetek is kicsit csökkentek, ezért tavalyhoz képest kb. 2,5 százalékkal kevesebb benzint és 1,5 százalékkal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2013.01.12 10:05

igazából az a brutális, hogy 4x annyit fizetünk a földgázért a gazpromnak, mint az amerikai piaci ár.

amerikában a palagáz miatt padlóra kerültek az árak, ez előbb utóbb az olajat is le fogja nyomni, tekintve, hogy az olcsó gáz miatt egyre több iparág áll át olaj és szén helyett erre.

nekünk meg mindenképpen a cseppfolyós földgáz fogadó infrastrukturát kellene fejleszteni, mert tengeri úton töredéke áron jutnánk a gázhoz, mint az oroszoktól.

jelenleg teljes a kiszolgáltatottságunk az oroszoknak, és ők alaposan vissza is élnek ezzel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.01.11 16:46

A kutaknál is jelentős az eltérés,nár az átlag autósnak igazából nem sokat játszik hogy most 425 vagy 435 Ft.Megtankol 5E esetleg "ünnepnapokon" 10E-ért.Teletankolást már régen láttam.Én is max félig töltőm.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html