Novemberben jártak Budapesten az Európai Bizottság auditorai, akik 1200 milliárd forint összértékű közbeszerzést vizsgáltak meg nagyítóval a 2015 és 2017 közötti termésből. Úgy festett, nem vaktában választották a vizsgálni valót: akadt benne messziről bűzlő tanácsadói megbízás, a 34 kiválasztott projekt fele pedig olyan építési beruházás volt, amelynek a szerződéses ára rendre 20-70 százalékkal meghaladta a közbeszerzési felhívásban becsült értéket - írja a 24.hu.

Ezekből a konkrét esetekből próbálták megállapítani, megfelelő-e az uniós támogatású projektek hazai közbeszerzési rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre.

A napokban megérkezett az eredmény. A 24.hu brüsszeli forrása szerint:

  • a teljes intézményrendszer közbeszerzési ellenőrzési rendszere hármas osztályzatot kapott a négyfokozatú skálán. Ez azt jelenti, hogy nagy hibákkal, éppen csak működik a rendszer;
  • az Európai Bizottság az uniós támogatások egy részének megvonását, 10 százalék átalánykorrekciót javasol.

A 24.hu megkeresésére sem a magyarországi főellenőre, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF), sem a Miniszterelnökség nem válaszolt az ügy részleteit illetően.

A portál viszont úgy értesült, hogy a javaslat nem vesződik a vizsgált projektekkel egyenként, nem dekázza, hol, mekkora szabálytalanság történt, és a támogatásból hány százalék megvonását látja célszerűnek. Olyan sok a hiba a rendszerben, hogy átalányt, 10 százalékos korrekciót javasoltak a bizottság szerint megbízhatatlan ellenőrzési rendszeren átfutott projektek mindegyikére.

Szakértők szerint legalább 100-150 milliárd forint közötti támogatásról lehet szó. Ezt a múlt év teljesítményéről hivatalosan közöltekre alapozzák. Csepreghy Nándor, a kancellária akkori miniszterhelyettese bejelentése szerint ugyanis 2488 milliárd forintot fizettek ki a nyertes pályázóknak 2017-ben. A becslés szerint ha ezeknek csak a 40 százaléka jutott túl a közbeszerzési procedúrán, akkor is durván 1000 milliárd forintnyi támogatást, 100 milliárd forintot érint a brüsszeli javaslat.

Képünk forrása: Pixabay