Brutális hiány az államháztartásban - vége a dalnak?

Véget ért a költségvetési diadalmenet: júniusban egyetlen hónap alatt 388,9 milliárd forintos hiány keletkezett az államháztartásban, így a félévi hiány 402 milliárd forint lett, ami viszont még mindig a fele a tavalyinak. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a kiugró adatot a váratlanul megugró adósságkiadásokkal magyarázza – korábban erről nem szóltak az előrejelzések.
Papp Zsolt, 2016. július 7. csütörtök, 11:28
Fotó: Napi.hu

"A kiszámítható és felelősségteljes gazdaságpolitikának köszönhetően kedvező folyamatok jellemzik a hazai államháztartást: 2016. június végén a központi alrendszer hiánya 402,1 milliárd forintot tett ki, ami az elmúlt közel másfél évtized legalacsonyabb első féléves hiányadatát jelenti. Mindez egyértelműen bizonyítja, hogy a magyar reformok a költségvetési politikában is működnek, a kitűzött hiánycél pedig biztonságosan teljesíthető" - olvasható az NGM győzelmi jelentésében. Valójában viszont a júniusi 388,9 milliárd forintos hiány soha nem látott mértékű, ilyen magas szintre a rendre súlyos deficites júniusban még soha nem volt példa.

A győzelmi jelentés a költségvetés első öt hónapjáért járt, hisz májusig gyakorlatilag egyensúlyban volt a büdzsé - igaz ez is inkább egyszeri adóbefizetéseknek és az uniós programok leállásának volt köszönhető, mint a nem létező reformoknak. Az első öt hónapban a teljes hiány még csak 13,2 milliárd forint volt - ebbe rondított bele a júniusi adat. A féléves 402,1 milliárd forintos hiány még így is kedvező, hisz fele a tavalyi 823,3 milliárd forintnak. A módosított költségvetés erre az évre 761,6 milliárd forintos deficittel számol, vagyis a féléves hiány az egész évre tervezett összeg 53 százaléka - ami megfelel az időarányos szintnek.

A kérdés viszont, hogy miből jött össze a meglepő mértékű júniusi hiány: az NGM a váratlanul magas hiányt az adósságszolgálattal kapcsolatos kamatfizetések és a meginduló uniós kifizetésekkel magyarázza. (Az NGM évek óta nem készít prognózisokat, ennek ellenére azonban egyik tétel sem olyan, ami ne lett volna előre prognosztizálható, ezt mégsem tette meg a nemzetgazdasági tárca.)

Közleményében a jövőről megismétli az NGM a korábbi hónapokban megszokott panelt, miszerint "a GDP arányában meghatározott, európai uniós módszertan szerinti 2,0 százalékos hiánycél reális és teljesíthető. Emellett ismételten hangsúlyozzuk, hogy Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése miatt nem szükséges módosítani sem az idei, sem pedig a jövő évi költségvetést."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.07.07 12:30

@V0LE:

Köszönöm, így tényleg minden rendben van.
Terveszerű a hiány, ennek örülök.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2016.07.07 12:15

@HauserArnold: Nincs ezzel semmi baj, a szokasos szinten all a hiany. Az elso 5 honap adatait sok tenyezo torzitotta, most helyreallt a rend.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.07.07 12:07

Ezt akkor hiszem, ha Fricibá megmagyarázta.
A sok kövér, jólétbe élő ember miatt lehet az egész...
Más oka nem lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html